Työväen Eurooppaan

07.05.2019 - 14:00

Eduskuntavaalien tulos kuvaa hyvin Suomessa pitkään vallalla ollutta ”vuoroin vieraissa” -periaatetta, jossa hallitusvastuu vaihtuu oikeistolta demareille ja päinvastoin kaudesta toiseen. Poikkeuksen tähän muodostaa perussuomalaisten saama kannatus, jonka syitä on haettava useasta eri paikasta.

Vaalikampanjan aikana perussuomalaiset ratsastivat sinisten syntilistalla. Moneen otteeseen kuultiin, kuinka itseasiassa myös hallituskauden alkupuoli oli oikeastaan sinisten tekemää leikkaustyötä, ei suinkaan perussuomalaisten.

Mustan selittäminen valkoiseksi tältä osin on tosin pelkkää haaveilua, kun katsotaan miten puolueen nykyinen puheenjohtaja on äänestänyt europarlamentissa. Halla-aho ei ole tehnyt tippaakaan suomalaisten tai muidenkaan työntekijöiden oikeuksien hyväksi. Verokysymyksissä hän on joka kerta asettunut tiukasti suurpääoman puolelle, tavallista ihmistä vastaan.

Kommunistien näkökulmasta hallitusneuvottelujen lopputulos määrittää vain sen, kuinka nopeasti ja avoimesti leikkauspolitiikka tapahtuu. Mikään ei viittaa siihen, etteikö viimeiset kolmekymmentä vuotta jatkunut yksityiselle pääomalle kumartelu jatkuisi.

Jokaisessa työväenpuolueessa on otettava askel vasemmalle

Koko yhteiskunnassa, ja samalla jokaisessa työväenpuolueessa on otettava askel vasemmalle, mikäli halutaan lähteä parempien työehtojen, palvelujen ja perusturvan tielle. Olemme sen myös velkaa nuorille, jotka tällä hetkellä kokoontuvat sankoin joukoin huolehtimaan ilmastosta. Tässä vaiheessa ei tarvita yhtään uutta yleispuoluetta, vaan vahvoja suunnan muuttajia, jotka eivät ole valmiita porvarien esittämiin, loputtomiin kompromisseihin.

Alustavaa vaalianalyysia saatiin tähän lehteen jo SKP:n poliittiselta toimikunnalta, mutta varsinaisen analyysin ja suunnitelmat toiminnaksi tekee keskuskomitea toukokuussa. Joka tapauksessa toimintaan varmasti liittyy tulevan hallituksen leikkauspolitiikan vastustaminen.

Kansainvälisen Euroopan puolesta

Uusliberalismia ja nationalismia ei tietenkään voida vastustaa vain kotimaassa, vaan koko kansainvälistä kenttää tarvitaan. Kommunistit lähtevät eurovaaleihin täysin uudistetulla vaaliohjelmalla ja monipuolisella ehdokaslistalla.

Yhdyn pääsihteeri Tiina Sandbergin sanoihin, että olemme onnistuneet tekemään ohjelmassamme sekä hyvän analyysin EU:n nykytilasta että konkreettiset ehdotukset niistä toimenpiteistä, jotka on välttämätöntä toteuttaa, jotta Euroopan suunta muuttuu.

Erittäin tärkeä asia on myös nationalismin vastustaminen heti ohjelman otsikossa. Vaikka vaadimmekin Suomea irti EU:sta, emme todellakaan ole sulkemassa rajoja. Me olemme kommunisteina osa kansainvälistä liikettä ja Euroopan vasemmistoa, emmekä usko sulkeutumisen vievän meitä eteenpäin. Meidän on ehdottomasti vastustettava lisääntyvää nationalismia ja sen luomaa rasismia ja fasismia.

Kommunisteja on europarlamentissa jo tälläkin hetkellä tekemässä työtä kohti Eurooppaa, jossa yksityisellä bisneksellä ei ole valtaa. Tehdään me kaikkemme, että kommunistien määrä parlamentissa seuraavalle kaudelle kasvaa. Rakennetaan yhteistyön Eurooppaa, jossa etusijalla ovat ihmisten ja luonnon hyvinvointi, työntekijöiden oikeudet, demokratia, tasa-arvo ja solidaarisuus.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset