Tyytymättömien toriliike tuo esille vaihtoehtoja

25.08.2011 - 11:41
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Toukokuussa Espanjan toreille kokoontunut tavallisten tyytymättömien ihmisten liike on jatkanut toimintaa, jonka lähtökohtana oli se, että ”me emme ole kappatavaraa poliitikkojen ja pankkiirien käsissä”. / Olmo Calvo Rodríguez |

Syyskuun puolessa välissä hallituksen budjettiriiheen tuleva valtiovarainministeriön esitys perustuu europolitiikan oikeistolaisiin lähtökohtiin, joille on vaihtoehtoja.

Keinottelutalouden kriisiä ei voiteta leikkaamalla tavallisilta ihmisiltä vaan laittamalla keinottelijat kuriin. Pankkien ja suuryhtiöiden tukien, suurituloisten verohelpotusten ja asevarustelun sijasta on ohjattava lisää rahaa erityisesti perusturvaan, työllisyyteen, koulutukseen, kuntien peruspalveluihin, ympäristönsuojeluun ja kehitysyhteistyöhön.

Monissa muissa maissa nousseet kansanliikkeet ja lakot osoittavat, että hallitusten ja rahaeliitin komentoon ei tarvitse alistua. Myös meillä on nykymenoon tyytymättömien syytä kokoontua yhteen keskustelemaan vaihtoehdoista ja järjestämään vastarintaa.

Hyvä mahdollisuus tähän on ympäri Eurooppaa 15. lokakuuta järjestettävä toimintapäivä nykyiseen politiikkaan tyytymättömien äänen ja muutoksen vaatimusten saamiseksi kuuluviin.

Toimintapäivä 15. lokakuuta

Toukokuussa Espanjan toreille kokoontunut tavallisten tyytymättömien ihmisten liike on jatkanut toimintaa, jonka lähtökohtana oli se, että ”me emme ole kappatavaraa poliitikkojen ja pankkiirien käsissä”.

Liike kutsuu mukaan kansainväliseen toimintapäivään 15. lokakuuta näyttämään rauhanomaisilla mielenosoituksilla, että yhdessä voimme saada äänemme kuuluviin ja saavuttaa enemmän vaikutusmahdollisuuksia omaan, läheistemme ja yhteisöjemme elämään.

Useissa eri järjestöissä toimivia aktiiveja kokoontui muutama päivä sitten Helsingissä keskustelemaan tästä espanjalaisten aloitteesta. Mukana oli toimijoita muun muassa vasemmistoliitosta, vasemmistonuorista, kommunistinuorista ja SKP:stä sekä Kriittisestä ay-verkostosta, Helsingin Työttömistä, Taiteilijoiden rauhanjärjestö Pandista, Oikeutta siivoojille -liikkeestä, yliopisto-opiskelijoista ja joistain asunnottomien yön valmistelijoista.

– Toimintapäivää valmistellaan jo monissa maissa, erityisesti eri puolilla Eurooppaa. Myös Suomessa me haluamme liittyä mukaan tähän kansainväliseen muutosta vaativaan mielenosoitukseen. Mutta ennen kaikkea haluamme, että muutosprosessi muotoutuu osallistujien arkikokemusten eikä ennalta määrätyn julistuksen perusteella, todetaan keskeisten toimijoiden muotoilemassa kutsussa.

– Kutsumme kaikkia kiinnostuneita mukaan keskustelemaan siitä, miten voimme järjestää Helsinkiin 15. lokakuuta ”tyytymättömien torikokouksen” tavallisten ihmisten vaatimuksille oikeuksiensa turvaamiseksi, vapaan ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan puolesta. Toimintapäivän idea voitaisiin nostaa julkisuuteen esimerkiksi 14. syyskuuta hallituksen budjettiriihen aikaan.

Helsingissä jatketaan toimintapäivän valmisteluja seuraavan kerran torstaina 1. syyskuuta Vasemmistonuorten tiloissa Hakaniemessä (Viherniemenkatu 5).

Aloite tarjoaa hyvän tilaisuuden organisoida laajapohjaista toimintaa myös muualla Suomessa.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (11 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.