Ukrainan yhtenäisyys säilytettävä
Ukrainan kommunistisen puolueen puheenjohtaja Petro Simonenko vaikuttaa rauhalliselta. Suomessa vieraileva Simonenko kertoo leppoisalla äänensävyllä maansa viime aikaisista tapahtumista.
Tilanne Ukrainassa on kaikkea muuta kuin rauhallinen tai leppoisa. Viimeisen puolen vuoden aikana maassa on nähty mellakoita, vallankaappaus, fasistien valtaannousu sekä täysimittainen sisällissota, joka on vaatinut satoja ellei tuhansia kuolonuhreja. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tuoreen arvion mukaan jopa 730 000 ukrainalaista on lähtenyt Venäjälle pakoon sotatoimia.
Äärioikeisto on hyökännyt ukrainalaisia kommunisteja, vasemmistolaisia ja ay-liikkeen aktiiveja vastaan. Simonenko itse joutui viime toukokuussa murhayrityksen kohteeksi, hänen perhettään on uhkailtu ja koti tuhopoltettu.
Kesällä Ukrainan viranomaiset haastoivat maan kommunistisen puolueen oikeuteen ”maanpetoksellisesta toiminnasta.” Puoluetta vastaan on nostettu satoja syytteitä.
Simonenkon mukaan kommunistien ajojahdilla pyritään kieltämään puolueen toiminta ja hajottamaan sen organisaatio. Kommunistit ovat Ukrainassa ainoa poliittinen voima, joka voi haastaa sekä Kiovan kansallis-fasistisen juntan että Itä-Ukrainan oligarkit ja puolustaa työtätekevän kansan ja vähäosaisten etuja sekä Ukrainan yhtenäisyyttä.
– Vastustamme Kiovan fasisteja, separatismia sekä ulkovaltojen sekaantumista Ukrainan asioihin. Ukraina täytyy pitää yhtenäisenä, ja Ukrainan ongelmat on ratkaistava Ukrainassa, painottaa Simonenko.
Kolmas maailmansota uhkaa?
Petro Simonenko korostaa, että Ukrainassa käydään vakavaa sisällissotaa. Hänen mukaansa viimeisen kolmen kuukauden aikana on sotatoimissa kuollut enemmän ukrainalaisia kuin Neuvostoliiton aikana Afganistanissa kymmenessä vuodessa.
– Kiovan valtaapitävät käyttävät kiellettyjä aseita, kuten fosforipommeja siviiliväestöä vastaan. koulut, sairaalat, lastentarhat ja kaupunkien infrastruktuuri on tuhottu. Seurauksena on humanitäärinen katastrofi, huomauttaa Simonenko.
Kommunistit vastustavat sotaa ja ovat ehdottaneet konkreettisia keinoja sodan lopettamiseksi.
– Tärkeintä olisi saada osapuolet – niin Kiovan hallinto, alueiden edustajat, puolueet, kansalaisjärjestöt, kaikki mahdolliset tahot – saman neuvottelupöydän ääreen ja laatia paketti erilaisista kysymyksistä, joihin pitää löytää ratkaisu. Keskeisintä on sotilaallisen vastakkain asettelun poistaminen.
Simonenkon mukaan Ukrainassa käydään oligarkkien välistä valtataistelua, jonka tykinruuaksi ovat joutuneet tavalliset ukrainalaiset.
– Kiovassa valtaa pitävät ovat vain lännen marionetteja, joiden avulla Ukrainaa vedetään EU:n, Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n ja Naton eli Yhdysvaltojen etupiiriin. Suurin vaara on, että Venäjä hyökkää Ukrainaan. Siitä seurauksena voi olla kolmas maailmansota, toteaa Simonenko vakavana.
Lue koko haastattelu perjantain 8. elokuuta Tiedonantajasta!
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Vasemmistokoalitio NPP:n ehdokas Anura Kumara Dissanayake on voittanut Sri Lankan presidentinvaalit. Lähes 7 miljoonaa srilankalaista antoi tukensa NPP-koalition lupaamille sosiaalisille uudistuksille, demokraattisten oikeuksien laajentamiselle, korruption vastaiselle työlle ja julkisten palvelujen rakentamiselle.
YK:n yleiskokouksen äänestyksessä vaadittiin ylivoimaisella enemmistöllä, että Israel lopettaa laittoman läsnäolonsa miehitetyillä palestiinalaisalueilla 12 kuukauden kuluessa. Äänestyksessä annettiin 124 ääntä puolesta, 14 vastaan ja 43 tyhjää. Äänestys järjestettiin vain vähän Israelin tekemän terrori-iskun jälkeen.
Afrikan kansalliskongressi ANC ei saavuttanut tarvitsemaansa suoraa enemmistöä vaaleissa, mutta sillä on edelleen suurin äänestäjien tuki. Maan siirtymävaiheen epäonnistuminen köyhyyden poistamisessa on avannut oven populistiselle etnonationalistiselle politiikalle. Etelä-Afrikan vaalitulosta analysoi Mark Waller.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.