Unkarin hallitukselle kuuma talvi

18.12.2018 - 16:45
(updated: 29.01.2019 - 10:39)
Unkarin pääministeri Viktor Orbánille lähetetään terveisiä. / kuva Adrian Zoli, http://kepszerk.hu

Unkarilaiset ovat saaneet tarpeekseen Victor Orbánin politiikasta. Aivan uudella tavalla järjestäytyneet mielenosoitukset keräävät nyt mukaansa jatkuvasti suurempia joukkoja. Etenkin nuorten tukema liike radikalisoituu vauhdilla.

 

Sunnuntaina 16.12. yli kolmekymmentätuhatta ihmistä osoitti mieltä uutta niin kutsuttua orjalakia vastaan, jonka pääministeri Viktor Orbánin oikeisto hallitus oli juuri ajanut läpi.

Massamielenosoitusten aalto alkoi ay-liikkeen piirissä jo 8. joulukuuta, ennen kuin laista äänestettiin parlamentissa. Noin kymmenentuhatta mielenosoittajaa kokoontui Unkarin parlamentille osoittamaan mieltä orjalaki esitystä vastaan.

Keskiviikkona 12.12. kiistelty laki hyväksyttiin samalla kuin joukko muita kiistanalaisia lakejakin. Käsittelystä tuli kaaos kun oppositio yritti kaikin keinoin vastustaa lain hyväksymistä myös salissa. Oppositio vetosi myös siihen, että äänestysmenettely oli vastoin lainsäädäntöä ja siten pätemätön.

Hyvin pian ratkaisevan äänestyksen jälkeen noin kaksi tuhatta ihmistä marssi Budapestin kaduilla huutaen ”Orban painu helvettiin!” He asettuivat parlamentin portaille. Osa mielenosoittajista heitteli poliisia tavaroilla ja poliisi vastasi käyttämällä kyynelkaasua ja pidättämällä kolmekymmentä viisi mielenosoittajaa.

Protesti lähtee liikkeelle

Tästä mielenosoituksesta lähtien muita mielenosoituksia on ollut Budapestin lisäksi muun muassa Pécsissä, Győrissä, ja Békéscsabassa. 13.12. järjestettiin Budapestissä mielenosoitus, jossa ay-liike ja opiskelijat yhditivät voimansa.

— Tämä oli ensimmäinen kerta todella pitkään aikaan kun opiskelijat ja ay-liike järjestivät yhteisen mielenosoituksen, totesi unkarilainen filosofi Gáspár Miklós Tamás.

Lauantaina 15.12. hallituksenvastainen mielenosoitus alkoi Budapestin keskustasta ja suuntasi parlamenttitalolle. Sunnuntaiyönä spontaani massamielenosoitus marssi parlamenttitalolta valtion televisioyhtiön luokse punaisten lippujen johtamana.

Perille päästyään he vaativat, että he olisivat päässeet televisioon lukemaan ääneen viiden kohdan vaatimuslistansa, jossa he vaativat orjalain välitöntä perumista, vähemmän ylitöitä poliisille, liittymistä Euroopan syyttäjän virastoon, riippumatonta lainsäätämistä ja riippumatonta julkista mediaa. Useat parlamentin jäsenet, niin vasemmistosta kuin oikeistostakin viettivät yön kansallisen television tiloissa.

Unkarissa julkisen median valtaamisella on historiallinen tausta. Keväällä 1848 kun vallankumousten aalto pyyhki Euroopan yli, Pestin radikaalit laativat kahdentoista kohdan vaatimuslistan, jolla he vaativat lehdistön vapautta sanomalehtien toimituksissa.

1956 puolestaan vallankumoukselliset halusivat lukea vaatimuksensa radiossa, mikä johti laukausten vaihtoon. Kansallisen television päämaja näytteli myös tärkeää roolia 1980 kun Unkari kävi läpi yhteiskunnallisia muutoksia. Myös 2000-luvulla on käyty vastaavia kamppailuita näkyvyydestä toimituksissa ja tällä hetkellä media on käytännössä kokonaan Orbánin hallussa.

Maanantaiaamuna joukko aseistautuneita järjestyksenvalvojia heitti kaksi parlamentin jäsentä väkivaltaisesti ulos toimituksesta.

Liike radikalisoituu

Maanantaiaamuna joukko aseistautuneita järjestyksenvalvojia heitti kaksi parlamentin jäsentä väkivaltaisesti ulos toimituksesta. Myös rakennukseen jääneet parlamentin jäsenet kokivat väkivaltaa vartijoiden taholta.

Tästä alkoi kymmenes mielenosoituspäivä, joka oli väkivaltaisin sitten Fidesz puolueen paluun valtaan 2010. Mielenosoituksia johtavat nyt ammattiliitot, oppositiopuolueet ja opiskelijat, jotka kaikki raivostuivat pääministeripuolueen läpi viemistä laeista. Mielenosoitukset jatkuvat edelleen päivin ja öin. Joka päivä niissä pidätetään 30 – 50 ihmistä, jotka ovat vastustaneet kyynelkaasulla aseistautunutta poliisia.

Unkariin on muodostunut uudenlainen oppositioliike, joka on yhdistänyt Orbánia vastustavat voimat. Poliittinen vastarinta on kasvanut uudelta pohjalta vain viikossa ja se radikalisoituu edelleen vetäen mukaan nuoria, jotka muodostavat tärkeimmän osan koko liikkeestä.
 

Budapest, 18 joulukuuta.

Matyas Benyik ja György Droppa

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.