USA:n terroripommitukset voimistavat vastarintaa Afganistanissa

12.12.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 46 / 12.12.2008

USA:n ja Naton ilmahyökkäykset Afganistanissa ovat lisääntyneet 31 prosentilla tänä vuonna. Se merkitsee, että miehityksen vastainen taistelu on voimistumassa ja laajenemassa. ICOS-laitoksen tutkijoiden mukaan Taleban-liike on voimistunut ja toimii jo säännöllisesti 72 prosentissa maata. Pääkaupungissa Kabulissa Taleban uhkaa jo suurinta osaa sisääntuloteistä.
Ilmaiskujen poliittinen vaikutus tuhoisaMiehittäjien lisääntyvä turvautuminen ilmavoimiin kasvattaa siviiliuhrien määrää ja heijastaa miehittäjien maajoukkojen riittämättömyyttä Nato-joukkojen vahvuus ei ole lisääntynyt merkittävästi.


Ilmahyökkäysten aiheuttamien siviiliuhrien poliittinen vaikutus on ollut tuhoisa. Mitä enemmän siviilejä kuolee, sitä enemmän vastarinta voimistuu.


Kuvaava esimerkki tästä poliittisesta vaikutuksesta oli marraskuussa tehty ilmaisku hääjuhlia vastaan lähellä Kandaharia eteläisessä Afganistanissa. Pentagonin ensimmäisessä raportissa kerrottiin 20 siviilin kuolleen ja 26 haavoittuneen. Pentagon väitti Talebanin käyttäneen siviilejä ihmiskilpinä. Mutta Hamid Karzain nukkehallitus väitti siviiliuhrien määräksi 37. Myöhemmissä raporteissa uhrimäärä nousi ensin 90 kuolleeseen ja 30 haavoittuneeseen ja sitten 300 kuolleeseen.


USA kärsi ilmaiskun myötä suuren poliittisen häviön. Tämä ja aiemmat ilmaiskut saivat iskualueen ja koko Kandaharin maakunnan ihmiset raivon valtaan ja tukemaan aseellista vastarintaa
Sodan vastustus kasvaaPoliittiset tappiot Afganistanissa yhdessä lisääntyvien sotilastappioiden kanssa tekevät USA:n Nato-liittolaisille vaikeammaksi pitää kiinni sitoumuksistaan, varsinkin kun ne kärsivät samaan aikaan finanssikriisistä Oxfam Internationalin maaliskuussa 2008 julkistaman raportin mukaan USA:n armeija kulutti tuolloin lähes 100 miljoonaa dollaria päivässä Afganistanissa.


Vaikka Britannialla, Ranskalla, Hollannilla, Kanadalla ja Saksalla on paljon vähemmän joukkoja Afganistanissa, niillä on myös pienemmät taloudet ja niiden kustannukset ovat merkittävät. Esimerkiksi Kanada on jo kuluttanut 7,7–10,5 miljardia Kanadan dollaria Afganistanin sotaretkeensä.


Nato-liittolaisilla on myös vastassaan kasvava kotimainen oppositio. Syyskuussa esimerkiksi Ranskassa pääosin sosialisteista ja kommunisteista koostunut parlamentin vasemmisto äänesti ranskalaisjoukkojen Afganistanissa olon tukemista vastaan Kanadassa oli lokakuussa valtakunnallinen mielenosoitus maan Afganistanin sotaan osallistumista vastaan. Hollantilaiset ovat ilmoittaneet vetäytyvänsä Afganistanista vuoden 2010 heinäkuussa ja vetäytyminen voi olla aikaisemminkin.


USA ei ole pystynyt rakentamaan laajaa eikä kestävää "halukkaiden koalitiota" Irakissa Jos USA:n Afganistanissa rakentama koalitio hajoaa, sen asema alueella muodostuu entistä eristyneemmäksi ja heikommaksi.


Käy tuon koalition kanssa miten tahansa, Suomella ei pitäisi olla mitään syytä tukea USA:n ja Naton veristä miehityssotaa Afganistanissa.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli