Useita pommi-iskuja Thaimaassa

12.08.2016 - 11:45
(updated: 12.08.2016 - 11:58)

Thaimaassa on räjähtänyt useita pommeja. Ensimmäinen pommi räjähti torstaina 11. elokuuta Trangissa Etelä-Thaimaassa iltapäivällä noin klo 15.20. Yksi ihminen kuoli ja seitsemän haavoittui.

Seuraavaksi kaksi pommia räjähti saman päivän iltana klo 22.15 paikallisten ja ulkomaalaisten suosimassa turistikaupungissa Hua Hinissä baarikadulla. Yksi kuoli ja kaksikymmentäyksi loukkaantui. Kymmenen loukkaantuneista on ulkomaalaisia.

Tänään perjantaina Thanissa Etelä-Thaimaassa räjähti kaksi pommia aamulla klo kahdeksan poliisiaseman edessä. Vain kolme minuuttia sen jälkeen Phuketin suositulla turistirannalla räjähti kaksi pommia. Toiselta rannalta löytyi myös räjähtämätön pommi. Useita ihmisiä loukkaantui.

Tunti sen jälkeen klo 9.10 Etelä-Thaimaassa Phang Ngassa räjähti kaksi pommia torilla. Iskujen aiheuttama tulipalo tuhosi yli kahdeksankymmentä kauppaa. Kukaan ei ilmeisesti kuitenkaan loukkaantunut.

Neljä minuuttia myöhemmin klo 9.14 Hua Hinissä räjähti taas kaksi pommia. Tällä kertaa pommit olivat Kellotorniksi nimetyn maamerkin kohdalla. Ydinkeskustassa sijaitsevan Kellotornin vieressä on pitkän matkan bussien pysäkki sekä Starbucks-kahvila. Poliisi löysi myös räjähtämättömän pommin Hua Hinin päärautatieasemalta.

Näiden lisäksi Trangissa supermarketti sytytettiin tuleen perjantaina aamuyöstä klo 2.30, ja myös Nakron Si Thammaratissa sytytettiin tuleen supermarketti aamulla klo 9.10.

Huomioita pommi-iskuista

Tämä päivä jää Thaimaan historiaan suurena surun päivänä.

Perjantai 12. elokuuta on Thaimaassa äitienpäivä. Silloin koululaisilla on vapaata ja virastot ovat kiinni. Äitienpäivää Thaimaassa vietetään kansanjuhlana. On paljon tapahtumia, ja munkit siunaavat ihmisille muun muassa hyvää tulevaisuutta.

Kuningasperhe on Thaimaassa pyhä. Thaimaalaiset suhtautuvat siihen suurella kunnioituksella. Hua Hinissä tapahtui kaksi pommi-iskua. Thaimaan kuningasperheellä on kahdeksan palatsia ympäri maata. Kuningassuvun suosituin kesälomapalatsi on ollut 1800-luvulta lähtien Hua Hinin palatsi. Hua Hiniä kutsutaankin epävirallisesti kuninkaan kaupungiksi.

Thaimaassa on sotilasjuntta vallassa, ja maa on jakaantunut poliittisesti kahteen leiriin. Kuitenkaan kuninkaan pyhästä asemasta ei ole erimielisyyttä. Tiettävästi ei ole yhtään thaimaalaista ryhmää, joka vastustaisi kuningasinstituutiota.

Pommi-iskujen paikat ovat useiden satojen kilometrien päässä toisistaan. Jos ei lasketa mukaan torstaina Trangissa ollutta pommi-iskua – epäilläänkin, ettei se liity muihin pommi-iskuihin – kaikki pommit räjähtivät puolen vuorokauden sisällä.

Pommi-iskujen takana täytyy olla iso organisaatio. Missä ajassa ja laajuudessa iskuja on tehty, kertoo sotilaallisen tarkasta operaatiosta. Thaimaassa on etelässä Malesian rajan tuntumassa kapinallisryhmiä, mutta ne eivät ole iskeneet turistikohteisiin. Hyökkäysten tekeminen kuningasperheen pyhänä päivänä on siinä mielessä erittäin epätodennäköistä, sillä nekin kunnioittavat kuningasperhettä. On siis hyvin todennäköistä, että tekijät ovat muualta kuin Thaimaasta, kuten viime vuoden Bangkokin pommi-iskussa.

Tiedonantaja seuraa tilannetta paikan päältä Hua Hinistä.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.