Tiedonantajan päätoimittaja, SKP:n poliittisen toimikunnan jäsen, syväpunainen aktivisti, luonnonystävä, musiikkitapahtumien tuottaja ja dj
Uuden normaalin oltava sosialismi
Koronaviruksen aiheuttamia rajoituksia aletaan purkamaan kesän aikana toden teolla. Mikäli rajoitusten purku ei aiheuta uutta piikkiä sairastuneissa, niitä jatketaan kunnes ollaan normaalitilanteessa. Mutta millaiseen normaaliin Suomi palaa? Takaisin veronkierron, kiky-tuntien, avohakkuiden ja hävittäjähankintojen Suomeen? Takaisin mielenterveysongelmien, köyhyysrajalla elämisen ja perheväkivallan pariin? Listaa voisi jatkaa.
Kriiseistä on aikaisemminkin synnytetty uusia yhteiskuntia. Nykyisen kapitalistisen talousjärjestelmän olemassaolo ei ole mikään luonnonlaki, vaikka uusliberalismin aatteen nimeen vannovat näin julistavat. Yhteiskuntajärjestelmä on juuri sellainen, millaiseksi se muokataan enemmistön toimesta. Uudessa normaalissa ei saa jatkua se korporaatioiden ja pienen rikkaan vähemmistön valta, jolla tähän asti on menty.
Millainen sitten olisi se uusi, sosialistinen normaali? Kokonaisen yhteiskunnan järjestämistä ei voi tietenkään kuitata yhdellä lauseella, mutta sosialismin vaatimus ei ole suinkaan jäänyt vain epämääräiseksi käsitteeksi.
Vastaukset asioiden järjestämiseen uudessa normaalissa löytyvät antikapitalististen liikkeiden vaatimuksista, joita on tälläkin vuosituhannella tehty vähintään suomalaisen yhteiskunnan verran. Lisäksi tulevat vielä selkeän sosialistiset vaatimukset kansalaisjärjestöiltä, jotka eivät edes välttämättä julistaudu suoran antikapitalistiseksi.
Eri asioiden parissa kamppaileville ihmisille myös eri asiat uudessa sosialistisessa normaalissa merkitsevät enemmän. Selvää on kuitenkin, että tulonjaon ongelmat niiden kaikessa laajuudessaan yhdistävät monia joukkojärjestöjä. Tulot jakautuvat maassamme yhä epätasaisemmin ja kuilu rikkaiden ja köyhien välillä kasvaa. Tällainen pääoman kasaantuminen harvojen käsiin kuuluu nykyjärjestelmän perusluonteeseen eikä sitä voida estää kapitalismin puitteissa.
Veronkierto pois uudesta normaalista
Hyvä esimerkki kapitalismin perusluonteesta nähtiin juuri viime viikolla, kun Keskuskauppakamarin Juho Romakkaniemi hyökkäsi Finnwatchin ja sen yhteistyökumppaneiden veronkiertoa paljastavaa #430miljoonaa-kampanjaa vastaan väittäen sitä ”kyseenalaiseksi ja loukkaavaksi”. Kampanjan avulla paljastetaan verotuksen epäkohtien seurauksena olevan verovajeen suurutta ja vaaditaan oikeudenmukaisempaa verotusjärjestelmää.
Suuryritysten ja bisneseliitin keulakuvajärjestö sai nopean vastauksen myös kommunistinuorilta.
– Paitsi että Romakkaniemen ja K3:n oma patamusta porvarillinen ideologia paistaa läpi heidän jokaisessa ulostulossaan, on myös K3:n viestinnän näkökulmasta järin kummastuttavaa, kun ”elinvoimaisen Suomen puolesta” toimiva organisaatio näkee, ettei verolakien porsaanreikiin ja aggressiiviseen verosuunnitteluun ole tarvetta puuttua, sanottiin kommunistinuorista.
Keskuskauppakamari toimii suuryritysten ja sääntelemättömän markkinatalouden eteen.
Suurpääoman suulla puhuvan jättiorganisaation puuttuminen kansalaisjärjestöjen kampanjaan ei ole yllättävää. Keskuskauppakamari toimii suuryritysten ja sääntelemättömän markkinatalouden eteen. Aggressiivinen suhtautuminen kansalaisjärjestön kampanjaan kertoo selvästi puolustuskannalle asettautumisesta.
Pelkästään koroilla tehtävään verosuunnitteluun ja osinkoverotuksen epäkohtiin puuttumalla Suomi saisi joka vuosi 430 miljoonaa euroa lisätuloja. Kun lukuun otetaan verotusjärjestelmän epäkohdat laajemmin, puhutaan jo useista miljardeista.
Uudessa normaalissa tarvitaan isoja verotusjärjestelmän muutoksia, joilla korjataan verolainsäädännön aukkoja, tehostetaan veronkierron valvontaa ja tutkimusta, lisätään progressioita ja kiristetään pääomiin kohdistuvaa verotusta.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Suomen hallituksen lyhytnäköiset ja suhteettomat leikkaukset uhkaavat perusoikeuksiamme, oikeuttamme kulttuuriin ja hyvinvointiin. Sakset seis! -adressi luovutetaan päättäjille itsenäisyyspäivän aattona 5.12. klo 14-16 Helsingin Kansalaistorilla. Adressin voi allekirjoittaa aina 4.12. asti.
Maailma on syvän ympäristökriisin edessä. Perimmäiset syyt tälle ovat sidoksissa taloudellisen vallan ja riiston rakenteisiin.
Suomen työttömyystilanne on koko EU:n heikoimpia. Lisäksi työelämän laatu on heikentynyt.
- 1 / 94
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Pääkirjoitukset
Maailma on syvän ympäristökriisin edessä. Perimmäiset syyt tälle ovat sidoksissa taloudellisen vallan ja riiston rakenteisiin.
Suomen työttömyystilanne on koko EU:n heikoimpia. Lisäksi työelämän laatu on heikentynyt.
Työsuojeluviranomainen tarkasti kesällä alle 30-vuotiaiden nuorten työpaikkoja ja havaitsi selkeitä puutteita nuorten palkkauksessa. Nuorten työpaikoilla valvottiin myös työturvallisuutta ja tarkastuksilla havaittiin monenlaisia puutteita perehdytyksen suhteen.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.