Uudistuksia ja vallanvaihtoa

24.01.2019 - 12:00

Viimeisten kolmenkymmenen vuoden ajan suomalaista politiikkaa on hallinnut kokoomuksen politiikka. Se on jättänyt koko yhteiskuntaamme arvet, joiden parantamiseksi tarvitaan vuosikymmenien työ, kunhan se ensin saadaan käyntiin. Oikeistohallitus on kunnostautunut tällä kaudella puhumaan tekemisistään uudistuksina. Jokainen vähänkään historiaa tunteva tosin ymmärtää, että heikennykset hyvinvointiin ovat nimenomaan vanhaan aikaan palaamista.

Uudistus tarkoittaa eteenpäin menoa. Jotain sellaista, missä luodaan yhteiskunnalle täysin uusia tapoja toimia. Pidempi työpäivä, heikko sosiaaliturva ja yksityisesti tuotettu terveydenhoito ovat esimerkkejä asioista ajoilta ennen viime vuosisataa. Koko leikkauspolitiikka tähtää tilanteeseen, joka on jo nähty ihmiselon historiassa. Siksi siihen liittyvistä toimista ei voi puhua uudistuksina missään tilanteessa.

 

Paremmat työehdot kaikille

Tiedonantaja aloittaa vuoden 2019 kertomalla työoloista meillä ja ulkomailla. Kuulemme tänä päivänä liian usein lausahduksia siitä, kuinka työelämä on muuttunut ja kuinka pätkätyöt ”nyt vaan on se nykyinen normaali”. Perusteluja sen sijaan kuulee harvemmin, miksi meidän tulisi pitää esimerkiksi prekaariutta jonain sellaisena, mitä ei voi muuttaa.

Työntekijä nähdään nykyisin maassamme vain helposti korvattavissa olevana kertakäyttötuotteena.

Työelämä ei ole mikään poliittisista päätöksistä riippumaton voima, joka muuttuu itsekseen vuosikymmenien kuluessa. Ihmiset on ajettu epätyypillisiin työsuhteisiin täysin vinoutuneella työvoimapolitiikalla. Siinä voitontavoittelu tulee ensin ja työntekijän hyvinvointi on toissijaista. Työntekijä nähdään nykyisin maassamme vain helposti korvattavissa olevana kertakäyttötuotteena.

Tämä kaikki on kuitenkin muutettavissa, vaikka vallanpitäjät kertovatkin tarinaa lähes luonnonvoimien tavoin toimivasta ”uudesta työelämästä”. Automaation laajeneminen lähes kaikilla aloilla mahdollistaisi lyhyemmän työpäivän- tai viikon tekemisen. Koneiden tuottaessa voitot yrityksille joka tapauksessa, ei myöskään ansiotasoa ole tarpeen vähentää työtuntien vähentyessä, päinvastoin. Lyhyempi työpäivä tarkoittaisi myös työnjakoa useamman ihmisen kesken ja näin ollen työllisyys kasvaisi runsaasti.

 

Katse eespäin

Kerromme lehdessä kevään aikana Suomen kommunistisen puolueen vaatimuksista, työstä ja ehdokkaista eduskunta- ja EU-vaaleissa. Vaaliohjelma pitää sisällään aitoja, edistyksellisiä uudistuksia ja luo näköaloja myös pidemmälle tulevaisuuteen.

Kommunistit eivät katso, että ilmastonmuutosta saataisiin hillittyä kapitalismin oloissa. Jatkuvaan kasvuun perustuva, uusliberalistinen talouspolitiikka ei ota huomioon ympäristöä eikä ihmisiä. Sen ainut tehtävä on takoa voittoja jo valmiiksi rikkaille. Näin ollen siirtyminen uuteen talousjärjestelmään tarvitaan. Kapitalismi on tehnyt tuhojaan jo satojen vuosien ajan ja ajaa ihmiskunnan ja luonnon lopulta tuhon partaalle. Järjestelmä, jossa kulutusta suunnitellaan yhdessä ja jokaisen ihmisen oikeuksista pidetään huolta, on paljon uudempaa perua. Vain sosialismiin siirtyminen voi pelastaa elämän maapallolla.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset