Uusi eurooppalainen verkosto torjuu homofobiaa

30.05.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 22 / 30.5.2008

Pariisi (TA) Euroopassa seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat maasta riippuen enemmän tai vähemmän retuperällä. Ranskan kommunistisen puolueen Cristine Mendelsonin mielestä nyt on aika näyttää konkreettista solidaarisuutta Euroopan seksuaalivähemmistöille. Mendelson, joka on myös Euroopan vasemmiston hallituksen jäsen, osallistui toukokuun 17.-19. Pariisissa kansainväliseen seksuaalivähemmistöjen kokoukseen.


Mendelsonin näkemyksen mukaan Euroopan vasemmiston tehtävänä on toimia vaihtoehtona kapitalistiselle politiikalle.


– Vasemmisto on aikaisemmin keskittynyt pääasiallisesti sosiaalisten epäoikeuksien torjuntaan ja rasisminvastaiseen toimintaan. Kommunistien on nyt aika nostaa seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeudet kansainvälisesti poliittiselle tehtävälistalle – agendalle, sanoo Mendelson.
Yhteinen taistelu kutsuuEuroopan vasemmiston sisällä on useita työryhmiä. Pariisissa perustettiin nyt uusi seksuaalivähemmistöjen toimintaryhmä Network of gay, lesbian, bi & transsexual - queer - left activists. Suomea ja SKP:tä uudessa toimintaryhmässä edustaa käsitetaiteilija Juha-Pekka Väisänen. Uudessa verkostossa on mukana 11 eurooppalaista kommunistista ja vasemmistolaista puoluetta eri maista.


Konkreettista solidaarisuutta uusi Euroopan vasemmiston seksuaalivähemmistöjen työryhmä osoittaa lähettämällä edustajia 7. kesäkuuta Varsovaan Gay Prideen – joka järjestetään siksi, että seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksista alettaisiin puhua. Puolassa kansainvälistä poliittista painostusta tarvitaan tukemaan paikallisten homojen ja lesbojen taistelua omien ihmisoikeuksiensa puolesta. Kansainvälisen poliittisen ryhmän edustajien läsnäololla pyritään estämään väkivaltaisuuksia joita konservatiivisessa katolilaisessa Puolassa on esiintynyt seksuaalivähemmistöjen mielenosoitusten yhteydessä.
Kouluilla merkittävä rooli– Kertokaa meille miten te sen Suomessa teitte, sanoo Kreikan Synaspismos puolueen Filio Tsoukala ja jatkaa:


– Meillä Kreikassa kouluissa on mahdotonta päästä kouluihin puhumaan seksuaalivähemmistöistä – jo pelkkä seksuaalisuudesta puhuminenkin on vaikeaa.


Homofobianvastaisessa toiminnassa laadukkaan tiedon lisäämisellä on suuri merkitys. Tuntemattomalle asialle, homoseksuaaliselle kulttuurille on hyvä antaa konkreettiset kasvot, ja ihmisiä tulee kannustaa puhumaan avoimesti omasta seksuaalisesta suuntautumisestaan. Kouluissa seksuaalikasvatuksessa tulee muistaa myös seksuaalivähemmistöjen laaja kirjo: homo- ja bi-seksuaalit, transsukupuoliset ja avoin keskustelu ihmisen muuttuvasta seksuaali-identiteetistä.


Suomessa seksuaalivähemmistöt ovat jo pitkään saaneet mahdollisuuden toimia kouluissa asiantuntijoina.


– Ranskan konservatiivisen oikeistopuolueen Union pour un mouvement populairen ja koko maan presidentti Nicolas Sarkozyn mielestä seksuaalivähemmistöjen oikeuksista on turhaa nostaa suurempaa ääntä koska Ranska on jo hyväksynyt Yhdistyneiden Kansakuntien ihmisoikeuksien sopimuksen ja se saa riittää" kertoo vihoissaan Ranskan kommunistien ja uuden seksuaalivähemmistöjen työryhmän primus motor Benjamin Selasse.


Ranskassa oikeistohallitus on päättänyt leikata perusopetuksen tasosta lopettamalla kahden kuluvan vuoden aikana 55 000 opettajan virkaa. Pariisin kadut ovat taas täyttyneet vihaisista vasemmistolaisista mielenosoittajista, jotka puolustavat koulutuksen merkitystä yhteiskunnassa. Selasse työskentelee itse Pariisin yliopistossa ja kertoo, että Ranskassa homofobiaan törmää päivittäin.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli