Uusliberalismin ja imperialismin vastainen RINTAMA LUJITTUU Latinalaisessa Amerikassa

10.03.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 10/2006.

USA on harjoittanut Latinalaisen Amerikan alueella yli 100 vuotta omaehtoista talous- ja sota- politiikkaa sekä juurruttanut sinne omaa kulttuuriaan. Se on pystyttänyt ja hajottanut mielensä mukaan demokraattisia hallituksia ja sotilasjunttia. Jenkit ovat todentaneet ja lujittaneet valtaansa miehityksillä, vallankaappauksilla, massa- ja salamurhilla, kuolemanpartioilla sekä hankalien henkilöiden katoamisilla. USA on aina himoinnut pääsevänsä vapaasti käsiksi Latinalaisen Amerikan luonnonvaroihin ja markkinoihin.


USA on viljellyt yksipuolisesti julistamallaan takapihallaan tykkivene- ja dollaridiplomatiaa, hyvän naapuruuden politiikkaa sekä huumeiden ja terrorismin vastaista sotaa oman kansallisen turvallisuutensa, kansojen vapauden, ihmisoikeuksien ja demokratian nimissä. Antikommunismin liekit eivät ole sammuneet vieläkään, vaikka kylmän sodan päättymisestä on kulunut jo 15 vuotta.


Kansalaisyhteiskunnan tasolla ihmisten enemmistö kautta Latinalaisen Amerikan on kyllästynyt Washingtonin harjoittamaan sota- ja talouspolitiikkaan. Kansojen kurjistamisen kaksosten – Maailman pankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston – sanelemat uusliberalistiset talousuudistukset rajuine yksityistämisineen ja sosiaalimenojen supistamisineen ovat synnyttäneet Etelä-Amerikan työläisten, talonpoikien, sotilaiden ja alkuperäiskansojen keskuudessa ennennäkemättömän voimakkaan vastarinnan – todellisten kansanrintamien liittokunnan....MATTI LAITINEN* * *


Lähteet: NYT, AP, www.Vheadline.com, Kominform, www.comunidadandina.org ja omat aikaisemmin julkaistut artikkelit Kä:ssä ja TA:ssa.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli