UUTUUSKIRJA: Pamfletti haastaa politiikan vaihtoehdottomuuden

08.08.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 28 / 8.8.2008

Suurin osa suomalaisista haluaa toisenlaista politiikkaa, mutta ei usko sen mahdollisuuteen. Poliitikkojen on kerta toisensa jälkeen nähty puhuvan yhtä, mutta tekevän jotain aivan muuta. Olennaiset kysymykset, ristiriidat, vaihtoehdot ja visiot näyttävät kadonneen politiikasta.


Elokuun lopulla ilmestyvä Vastavirtaan-pamfletti kiistää ja haastaa käsitykset politiikan vaihtoehdottomuudesta. Kommunistien pamfletti osoittaa samalla, että "kaikki puolueet" eivät ole "samanlaistuneet ja uusliberalisoituneet".


Yrjö Hakasen ja Emmi Tuomen toimittama pamfletti ilmestyy elokuun viimeisenä viikonloppuna pidettävälle Vastavirta-festivaalille. Se julkaistaan Kustannusyhtiö TA-Tiedon Marxilainen foorumi –julkaisusarjassa.
Punainen ja punavihreäPamfletissa kuljetaan vastavirtaan, mutta esitetään myös vaihtoehtoja. Punaisena – ja punavihreänä – lankana on muutoksen mahdollisuuksien ja sen tekijöiden etsiminen erittelemällä nykyisen kehityksen, uusliberalismin ja kapitalismin ristitiiroja.


Alun perin Vastavirtaan-pamflettia ryhdyttiin tekemään jatkoksi sille, mihin TA-Tiedon toinen uutuuskirja Suomen kommunistisen puolueen historiasta päätyy. Pamflettia voi kuitenkin lukea myös jatkona keväällä ilmestyneen Puolueiden kriisi –pamfletin (Like) herättämälle keskustelulle.
14 näkökulmaa vaihtoehtoihinPamfletin avaa valtiotieteen tohtori Seppo Ruotsalaisen artikkeli Kommunistisen puolueen manifestin ajankohtaisuudesta. Toisena johdantona vaihtoehtojen erittelyyn on toimittaja Marko Korvelan kirjoitus uusliberalismin ja muutoksen dialektiikasta.


Lähi-idän ja kehitysmaiden tutkija Pertti Multanen tarkastelee globaalia kapitalismia taistelussa luonnonvaroista. Ilmastonmuutoksesta ja markkinavoimista kirjoittaa ympäristöpäällikkö Maija Hakanen.


Päätoimittaja Erkki Susi varoittaa, että Nato vie Suomea kylmään ja kuumaan sotaan. Opiskelija Camilla Kantola puolestaan arvioi Euroopan unionia ja visioi vaihtoehtoista kansalaisten Eurooppaa.


Suomalaisen hyvinvointimallin kriisiin ja sen ratkaisuihin pureutuu sosiaalityön professori Jari Heinonen kirjoituksessaan "Uusi julkinen johtaminen", markkina-arvo ja ihmisarvo. Tulonjaon eriarvoistumisen näkökulmasta tätä tarkastelua jatkaa yliaktuaari Olli Savela.


SKP:n pääsihteeri Arto Viitaniemi hahmottelee uusia linjauksia työelämään ja ay-liikkeelle. Ay-lakimies Arjo Suonperä arvioi Nokia-yhtiön valossa yritysten yhteiskuntavastuuta.


Monessa mukana oleva aktivisti Juha-Pekka Väisänen haastaa muitakin avaamaan suunsa kirjoituksellaan Hiljaa kaikki mustalaiset, homot, naiset, köyhät ja kommarit!. SKP:n varapuheenjohtaja Lena Huldén kirjoittaa oikeudesta äidinkieleen. Lasten ja nuorten kanssa työskentelevä psykologi Emmi Tuomi puolestaan tarkastelee sitä, millaisen maailman jätämme lapsille ja tuleville sukupolville. Pamfletti päättyy SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakasen artikkeliin sosialismista tai barbariasta 2000-luvun vaihtoehtoina.* Vastavirtaan. Pamfletti, toim. Yrjö Hakanen ja Emmi Tuomi, 160 sivua, TA-Tieto Oy, hinta 18 euroa (SKP:n järjestöistä 15 euroa).

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli