Vähemmän ”Mercozya” – enemmän demokratiaa

15.12.2011 - 14:39
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Euroopan vasemmisto vastustaa autoritaarista EU-komentoa ja vaatii todellista demokratiaa. Kuvassa Euroopan vasemmiston ranskalainen puheenjohtaja Pierre Laurent. / pcf.bourges |

Euroopan unionin äskeinen huippukokous oli iso askel kovempaan kurjistamispolitiikkaan ja autoritaariseen liittovaltioon, arvioi puheenjohtaja Pierre Laurent maanantaina Euroopan vasemmiston puheenjohtajien neuvoston kokouksessa Brysselissä. Vähemmän ”Mercozya” – enemmän demokratiaa, vaatii Euroopan vasemmisto Saksan ja Ranskan johtajien ajamaan hallitusten sopimukseen viitaten.

Leikkauspolitiikka ja loputon pankkien tukeminen ei ratkaise kriisiä vaan johtaa lamaan ja työväenliikkeen vuosikymmenten taistelulla saavuttamien oikeuksien romuttamiseen, Euroopan vasemmisto kritisoi. Se syyttää lausumassaan hallituksia toimimisesta pankkien ja finanssimarkkinoiden juoksupoikina ja kansalaisten sivuuttamisesta.

Anti-kriisiohjelma

Euroopan vasemmiston puheenjohtajien neuvosto esitti vaihtoehtona kriisinvastaisen toimintaohjelman. Se esittää julkisen rahoituksen irrottamista yksityisistä rahoitusmarkkinoista, pankkisektorin uudelleenjärjestämistä muun muassa yhteiskunnallisen omistuksen ja demokraattisen kontrollin keinoin, valtioiden velkojen laajaa mitätöimistä ja euroalueen kriteerien muuttamista. Samalla Euroopan vasemmisto esittää palkkojen ja sosiaaliturvan kunnollisia miniminormeja ja kriisin laittamista siihen syypäiden maksettavaksi muun muassa kiristämällä suurpääoman ja miljonäärien verotusta.

Euroopan vasemmisto vastustaa autoritaarista EU-komentoa ja vaatii todellista demokratiaa. Se vaatii perustavaa laatua olevaa muutosta EU-sopimuksiin ja sopimusten alistamista kansanäänestykseen.

Brysselissä pidetyssä kokouksessa sovittiin myös toimista vasemmistolaisia, ay-liikkeen edustajia, tutkijoita ja kansalaisliikkeitä kokoavan foorumin järjestämiseksi ensi keväänä voimistamaan kamppailua toisenlaisen Euroopan puolesta. Samalla se esitti yhteisten kamppailujen, toimintapäivien ja solidaarisuuden voimistamista.

Aloitteiden kehittely jatkuu tammikuun puolivälissä Berliinissä pidettävässä Euroopan vasemmiston hallituksen kokouksessa. Suomesta maanantaina pidettyyn Euroopan vasemmiston kokoukseen osallistui SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen.

Myös Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö tuomitsee hallitusten EU-sopimuksen, jonka ”kultainen sääntö” budjettikurista merkitsee kurjistamista ja sosiaalisten oikeuksien polkemista.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.