Vaaliuudistus uusiksi

02.05.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 18 / 2.5.2008

Nyt esillä oleva eduskuntavaalien uudistamista koskeva esitys on epädemokraattinen ja joutaa paperikoriin. Vaaliuudistus on mietittävä alusta lähtien kokonaan uusiksi.


Jos otetaan todesta oikeusministeri Tuija Braxin väite, jonka mukaan uudistuksessa on kyse perustuslain vaatimuksesta, että kaikilla on yleinen ja yhtäläinen äänioikeus, niin siihen eivät sovi äänikynnys eikä vaaliliittojen kielto, ei myöskään harvainvallan pönkittäminen puoluetukijärjestelmällä.


Äänikynnystä ei tarvita, koska Suomessa ongelmana ei ole parlamentin sirpaloituminen liian moniin puolueisiin. Perustuslain edellyttämä yleinen ja yhtäläinen äänioikeus kaikille päinvastoin edellyttää, että kansalaisilla on oikeus äänestää mitä tahansa puoluetta tai puolueiden ja valitsijayhdistysten yhdistelmää, että niille turvataan tasavertainen edustus Yleisradion vaaliohjelmissa ja muissa medioissa ja että kansalaisten äänet edes periaatteessa vaikuttavat tasavertaisesti. Vain näin, ilman mitään äänikynnyksiä, perustuslain legaalinen edellytys toteutuu.


Todellista tasavertaisuuttahan sekään ei turvaa, koska toisilla puolueilla ja ehdokkailla on paljon rahaa, toisilla ei. Pienillä, vähävaraisilla ja varsinkin eduskunnan ulkopuolisilla puolueilla ja vaaliliitoilla on ilman lakiin kirjattua äänikynnystakin erittäin vaikea "näkymätön" äänikynnys ylitettävänään.


Tämän "näkymättömän" äänikynnyksen ylittämiseksi ja eri tavoin ajattelevien kansalaisten yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden turvaamiseksi puolueilla on oltava oikeus vaaliliittoihin ja myös vaaliliittoihin niiden kanssa tasavertaisessa asemassa olevien valitsijayhdistysten kanssa. Kansalaisjärjestöjen ja kansalaisaktivismin arvokkaasta roolista kyllä hymistellään juhlapuheissa, mutta käytännössä niitä ei haluta päästää kilpailemaan puolueiden kanssa.


Jotta "näkymättömän" vaalikynnyksen ylittäminen tehtäisiin helpommaksi ja rikkaiden ja köyhien puolueiden ja ehdokkaiden tasa-arvokuilua tasoitettaisiin, kannatettava on myös SKP:n esittämä vaihtoehto, jossa 20 kansanedustajaa valittaisiin valtakunnallisilla tasauspaikoilla. Tämäkin parantaisi todellisiin äänimääriin perustuvan suhteellisuuden ja perustuslain edellyttämän kansalaisten yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden toteutumista.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli