Vaihtoehtoista kuntapolitiikkaa Sipoossa
Pakkoliitoksista jo oman osansa saaneessa Sipoon kunnassa ei seistä tumput suorina, kun hallitus jälleen piirtää miekalla rajoja uusiksi. Toisenlaisesta kuntapolitiikasta ja ruohonjuuritason demokratiasta avasi näkymiä SKP:n Talman osaston järjestämässä keskustelussa useampi paikkakunnan kansalaisaktiivi.
Keskustelun avasi sipoolainen Sippo Kähmi muistuttamalla, ettei uhkaava ongelma ole kestävyysvaje vaan demokratiavaje.
– Valmistelussa tai päämäärässä ei kansanvallasta ole tietoakaan. Uudistuksesta hyötyy lähinnä bisnesmaailma, kun lähipalveluita yksityistetään ja luonnonsuojelualueita myydään gryndereille.
Myös Maailmanpuolueen puheenjohtaja Mikael Lönnroth kritisoi hallituspuolueiden puheita, joissa yksityistäminen näyttäytyy vaihtoehtona "epädemokraattisille himmeleille."
– Onhan yksityisyritykset myös jonkinlaisia "himmeleitä", eihän niissäkään ole mitään demokraattista edustusta. Onko jotenkin kansanvaltaisempaa ulkoistaa palvelun toteuttaminen "yrityshimmelille" kuin kuntayhtymähimmelille?
Keskustelua heräsi myös kuntien ja kuntalaisten perustehtävästä. Lönnrothin mielestä kuntalaiset nähdään nyt lähinnä passiivisina palvelujen asiakkaina.
– Mitä kunnille jää päätettäväksi jos oleellisimmat päätökset on jo tehty muualla? Entä mitä tapahtuu sellaisissa kunnissa, jossa kunnan ja kuntalaisten näkemykset niistä palveluista eroaa merkittävästi hallituksen näkemyksestä?
Sipoon vihreistä erotettu toisinajattelija Raimo Laakia oli sitä mieltä, että suuruudenhullujen suunnitelmien sijaan kuntia pitäisikin mieluummin entisestään pienentää.
– Tarkoitan tällä, että päätöksenteon on pysyttävä mahdollisimman lähellä ihmisiä. Kuntapolitiikassa olen huomannut, ettei edes eteläsipoolaisia valtuutettuja jaksa kiinnostaa, mitä pohjoisessa tapahtuu – entä sitten miljoonan ihmisen suur-Helsingissä?
Yhteiseksi johtopäätökseksi muodostui, että tarvitaan itsenäisiä kansalaisliikkeitä, joilla kuntalaiset itse ajavat asioitaan. Sippo Kähmin mielestä nykyinen lopetusohjelma on niin radikaali että vastaliikehdintää muodostuu varmasti. Suunnitelmien päästyä julki mm. Heinola ilmoittikin jo puolustavansa itsemääräämisoikeuttaan vaikka sitten lakkautettujen varuskuntien sotajoukkojen kanssa.
– Raflaava otsikko, mutta uutisessahan oli kyse siitä että laajojen kansanjoukkojen yhteistyöllä pakkoliitokset ja kurjistamiset voidaan torjua. Demokratiaa laajentamaan pyrkivien voimien on nyt käytävä toimintaan demokratian kaventamista vastaan, Kähmi linjasi.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Tampereen teollisuusalueen suurin ammattiosasto Teollisuus7 ei hyväksy Israelin valtion Gazan alueen siviiliväestöön kohdistuvaa, Israelin suorittamaa, kansanmurhaan vertautuvaa väkivaltaa. Ammattiosasto lausui asiasta tällä viikolla.
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Terveydenhuollon riittämättömät resurssit ja STEA-rahoituksen karsiminen sotejärjestöiltä osuvat kipeästi niihin vanhempiin, jotka saavat lapsensa tulevaisuudessa. Jo tällä hetkellä näkyvät ilmiöt, kuten vanhempien uupumus ja nuorten pahoinvointi, tulevat hyvin todennäköisesti lisääntymään.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.