Vaihtoehtona vallan vaihto

14.04.2021 - 09:00
(updated: 22.04.2021 - 13:56)
Turkulaisia ehdokkaita valmiina vallan vaihtoon! Vasemmalta: Martti Leppänen, Ilkka Aho, Ken Helenius, Kaija Kiessling, Sanna Siirtola (sit.) ja Teppo Honkasalo (sit.). Kuva Studio Brahe, kuvaaja Ari Peuho

Suomen kommunistinen puolue on valmiina kuntavaaleihin ja erinomaisia ehdokkaita asetettu taas ympäri maan. Näin myös Turussa ja Loimaalla. 

Tärkeänä teemana näissäkin vaaleissa toimii kuntapalveluiden puolustaminen, sekä ylipäätään vaihtoehdon tuominen poliittiseen päätöksentekoon, jossa muuten yleensä rahavalta sanelee säännöt.

– SKP on antamassa vaihtoehdon kaikille nykyiseen politiikkaan kyllästyneille ihmisille. Kansalaiset kokevat, että kaikki nykyiset vallassa olevat puolueet ovat yhtä ja samaa asiaa ajamassa. Siksi kaikki ihmiset eivät löydä itselleen mieluisaa puoluetta ja ehdokasta, jota äänestää, pohtii Kaija Kiessling, joka on ehdolla Turussa.

– Vaihtoehdon tarjoaa SKP, joka osoittaa toisenlaisen mahdollisuuden ilman rahan sanelua, grynderi- ja pörssiyhtiöiden valtaa. Me pystymme myös osoittamaan, miten esittämämme korjaukset ja parannukset voidaan rahoittaa. Näin on mahdollista palata esim. kansanterveyslain mukaiseen maksuttomaan perusterveydenhuoltoon, kun hävittäjäkauppoihin varattu kymmenien miljardien budjetti osoitetaan kuntapalveluihin, Kiessling jatkaa.

Samanlaista pohdintaa on käyty myös Loimaalla.

– Lähdin ehdolle, koska täällä ollut niin kauan samat päättäjät. Parannuksia tarvitaan joka sektorilla, eniten sosiaali- ja terveyspalveluissa, sanoo Seija Leppäjoki, joka on yksi Loimaan ehdokkaista.

Kaija KiesslingKaija Kiesling puhuu SKP.n Edustajakokouksessa 2019. Kuva: Veikko Koivusalo

 

Kommunistien ehdokkaita yhdistää myös se, että yhteinen asia menee oman poliittisen uran pönkittämisen edelle.

– Tahdon olla mukana tuomassa muutosta kohti parempaa, tasa-arvoisempaa maailmaa. En koe suurta tarvetta nostaa itseäni esille, vaan olen mukana tuomassa meidän yhteistä sanomaamme ja ajamassa meidän aloitteitamme, kiteyttää Ilkka Aho, joka hakee Turun valtuustoon.

 

Ihminen bisneksen edelle 

Turun kommariehdokkaat kertovat yhdeksi keskeiseksi vaaliteemaksi myös järjettömien rakannushankkeiden vastustamisen.

– Kauppakeskusten omistajia hellitään rakentamalla toriparkki, sote-yritykset rahastavat ulkoistuksilla ja asuntorakentaminen tapahtuu grynderien ehdoilla, Aho harmittelee.

– Turussa kaavaillaan messukeskusten ja liiketilojen rakentamista kunnan tuella ja jatketaan surullisen kuuluisan funikulaarin kaltaisia kaupunkikuvan parantamisprojekteja palveluiden kustannuksella, hän jatkaa.

Kiessling on samoilla linjoilla.

– Turussa on saatava järki tolkuttomiin rakennushankkeisiin. Nyt päätetään hankkeista pitkälti grynderien ehdoilla, jopa ohi ja yli vahvistettujen suunnitelmien, päätösten ja budjettien, kaavoituspäätöksiä ja pykäliä rikkoen.

– Usein hankkeet ajetaan läpi budjetissa tai ylimääräisillä rahoituksilla samaan aikaan, kun kaupungilla ei ole muka varaa laittaa edes vanhustenhuoltoa kuntoon. Haluamme asettaa ihmisen tämän tuhlailevan, kymmenien miljoonien pöhörakentamisen edelle, Kiessling lisää.

Lisäksi Kiessling kaipaa kaupungilta enemmän vastuuta erityisesti hoitohenkilökunnan oikeudenmukaisemman kohtelun saavuttamiseksi.

– Kaupungin oma sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunta on kaiken aikaa alipalkattua verrattuna mm. TYKS-piirin henkilöstöön tai lähikuntiin. Siksi on vaikea saada työntekijöitä edes vakituisiksi, saati sijaisiksi. Erityisesti vanhustenhuolto ja siinä kotihoito ovat ahtaalla niin vanhusten näkökulmasta, kuin henkilökunnan jaksamisenkin, hän toteaa.

Kiessling antaa asiaan myös muutaman konkreettisen parannusehdotuksen.

– Kaupungin on korjattava työn arvostus hoidon  ja hoivan alalla palkka- ja työaikamuutoksin (mm. 6 tuntia/työvuoro tai 30 t/vk ansiota alentamatta) niin, että henkilökunta jaksaa ja Turusta tulee vetovoimainen työnantaja. Se on myös vanhusten parhaaksi, ja uuden valtuuston on puututtava tähän asiaan heti.

Aho puolestaan muistuttaa oikeiston harjoittaman luokkapolitiikan roolista ongelmien ytimenä.

– Nykyinen politiikka tietysti on erittäin suosiollista omistavalle luokalle, mutta tämä tulee kaupunkilaisille kalliiksi. Palveluiden taso laskee ja hinta nousee. Tämä kehitys on saatava muutettua ja kaupunkilaisten edun on noustava aidosti paikallispolitiikankin päämääräksi.

– Talouden, kuntataloudenkin on oltava väline, jolla tuotetaan hyvinvointia, mutta nykyisin se on epäjumala, jonka edun alttarille on uhrattavissa melkein mikä vain, kunhan käyrät ja prosentit näyttävät pääomalle suotuisilta, Aho jatkaa.

Ilkka AhoIlkka Aho: Kuva: Ilkka Ahon kotiarkisto

Kuka kuuntelee kuntalaisia

Vaalikoneita selaillessa ja ehdokkaiden mainoksia tuijottaessa voi helposti mennä sekaisin siitä, ketä nyt loppujen lopuksi kannattaa äänestää. Miksi sitten SKP?

– SKP on vaihtoehto, jolla on ratkaisuja asioihin ja selkeitä ajatuksia, joita muilla ei tunnu olevan, tuumaa Leppäjoki.

Kiessling korostaa edelleen lähipalveluiden puolustamisen merkitystä.

– Vaadimme ja puolustamme kuntalaisille luotavia lähipalveluja, jotka ovat paitsi ekologisia myös ekonomisia. Silloin ne eivät ole suurten kansainvälisten pörssiyhtiöiden omaisuutta, joiden voitot menevät maailmalle. Ostopalveluille on tehtävä stoppi. Lähipalvelujen tulee olla julkisen sektorin toimintaa, jota on parannettava ja kehitettävä mm. resursseja lisäämällä.

– Terveydenhuolto ja sosiaalitoimi, kirjastot, koulut, päivähoito, vanhusten kokoontumis- ja päiväkerhotilat samoin kuin nuorisotilat, kaikki ne kuuluvat tavallisen ihmisen arkeen, toimivaa joukkoliikennettä unohtamatta. Myös vehreä ja hoidettu ympäristö asuinalueilla on terveellinen oikeus kuntalaisille. Näitä tarvitaan ilman yksityistä bisnestä kuntalaisten eduksi, Kiessling jatkaa.

Ahon mukaan koko järjestelmä tarvitsee muutosta ja SKP on puolueista ainoa, joka sitä rohkenee vaatia.

– Talous ja tuotanto ovat yhteiskunnan selkäranka, eikä yksikään muu puolue ole valmis ryhdistämään tätä tasa-arvoisempaan suuntaan.

Me pyrimme tekemään paikallistasollakin politiikkaa, jonka tarkoituksena on parantaa kuntalaisten asemaa ja oloja, eikä tehdä päätöksiä talouden etuja ajatellen, hän sanoo.

Kiessling yhtyy näkemykseen ja huomauttaakin, että nimenomaan kuntalaisia on kuunneltava päätöksenteossa.

– Kuntalaisia on kuultava ja ihmisten mielipiteitä arvostettava toisin kuin Turussa on tehty mm. kirjastotoimen supistamisessa tai toriparkin rakentamisessa, joissa kummassakin kuntalaisten mielipiteet ohitettiin. Yli kymmenentuhannen kuntalaisen allekirjoittamat vetoomukset eivät päätöksenteossa vaikuttaneet ollenkaan, hän ihmettelee.

 

Vaalien siirtämisestä

Kuten tiedämme, vaalipäivä siirtyi kesäkuulle ja tätä kommunistitkin ovat kannattaneet. Pyysin ehdokkailta antamaan aiheesta vielä syvempää analyysiä.

– Pidän vaalien siirtämistä hyvänä asiana ja yhdyn SKP:n kannanottoon siirtämisestä täysin. Olisin myös toivonut vaalien siirtyvän pidemmälle syksyyn, jotta voitaisiin olla varmempia virustilanteen paranemisesta ja rokotuskattavuuden lisääntymisestä. Olisi edesvastuutonta järjestää vaalit koronaviruspandemian kiihtyessä näin laajasti, sanoo Aho.
Myös Leppäjoki puhuu turvallisuuden puolesta.

– Turvallisuus tietenkin ensin, kuitenkin kesällä voi olla jo enemmän tartuntoja, hän pohtii.

– Kysymys on myös demokratiasta. Voivatko esimerkiksi riskiryhmäläiset osallistua äänestykseen varmoina turvallisuudestaan ja voidaanko kotiäänestystä järjestää sekä toimitsijoiden, että äänestäjien näkökulmasta täysin turvallisesti, lisää Aho.

– Lisäksi vaalien etäkampanjointi tukisi suhteettomasti enemmän suuria eduskuntapuolueita, joilla on upottaa puoluetukia rutkasti mainontaan lehdissä, somessa ja muussa mediassa. Pienpuolueiden kampanjointi perustuu pitkälti jalkatyöhön ja toritapaamisiin. Ei voida puhua demokratiasta, jos tämä epäsuhta vielä laajenisi vallitsevien olosuhteiden takia, hän jatkaa.

Niin ikään Kiessling kertoo kannattavansa vaalien siirtämistä, mutta hänen mielestään asian oli voinut hoitaa paremmin.

– Nyt se tehtiin ulkoparlamentaarisia puolueita ja valitsijayhdistyksiä kuulematta tai edes informoimatta asiallisesti, ja oli menettelytavaltaan epädemokraattinen ja huono, Kiessling sanoo.

– Jopa lisäsiirtäminen saattaa olla kesäkuuta ajatellen vieläkin tarpeen ja perusteltua. Rokotuspäivä ei anna suojaa sillä hetkellä, vaan vaatii muutaman viikon ajan kehittyäkseen. Kun on kahden rokotuksen systeemi, venyy suojan muodostuminen vielä pidemmälle. Sen vuoksi olen vielä kesäkuunkin osalta skeptinen ja pidän parhaimpana sitä, että vaalit olisivat elo-syyskuun vaihteessa, hän lisää.

Seija LeppäjokiSeija Leppäjoki. Kuva: Outi Leppäjoki

Ehdokkaita kuntavaaleissa Turussa SKPn listalla 2021Turkulaisia ehdokkaita valmiina vallan vaihtoon! Vasemmalta: Martti Leppänen, Ilkka Aho, Ken Helenius, Kaija Kiessling, Sanna Siirtola (sit.) ja Teppo Honkasalo (sit.). Kuva Studio Brahe, kuvaaja Ari Peuho

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa