Valheiden verkko ydinvoiman tukena

24.06.2010 - 11:22
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Mieltä osoitettiin myös Pohjois-Karjalassa Kolilla. / Leo Stranius |

Järjestäjien arvion mukaan reilut 700 ihmistä 17 paikkakunnalla otti osaa ydinvoiman vastaiseen toimintaan viime viikonvaihteessa. Pääviesti oli kohdistettu eduskuntaan, joka päättää heinäkuun alussa hallituksen esityksestä kahdesta uudesta ydinreaktorista ja niihin kytketystä ns. risupaketista.

Suomen luonnonsuojeluliiton ydinvoimakampanjavastaava Janne Björklund toteaa, että hallituksen tilaamat selvitykset ydinvoimapäätöksen tueksi ovat puutteellisia ja virheellisiä. Esimerkiksi elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen esitti hallituksen iltakoulussa lisäydinvoiman päästövähennyksiksi 10 miljoonaa tonnia, vaikka VTT:n raportti kertoo yksiselitteisesti että päästöt vähenevät vain miljoona tonni reaktoria kohden.

Myöskään ydinvoiman talous- ja työllisyysvaikutuksista ei ole täyttä selvyyttä.

Uusiutuvat tuovat työpaikkoja

Ydinvoimaa on markkinoitu työllistävänä ratkaisuna, vaikka uusiutuvat energiamuodot ovat maailman nopeiten kasvavia teollisuuden aloja. Sijoitus ydinvoimaan on jo nyt vähentänyt kiinnostusta sijoittaa uusiutuviin Suomessa.

Maailmanlaajuisesti uusiutuvan energian alalle arvioidaan syntyvän vähintään kahdeksan miljoonaa työpaikkaa 20 vuoden aikana. Esimerkiksi vuonna 2020 tuulivoima-ala voi työllistää Suomessa 18 000 ihmistä sekä matalaenergiarakentaminen ja bioenergia-ala molemmat yhteensä reilut 20 000 ihmistä.

Vääristelyä ja valehtelua

Vaikuttaa siltä, että sekä Pekkarinen että ex-pääministeri Matti Vanhanen ovat yhdessä valtionvarainministeri Jyrki Kataisen kanssa punoneet varsinaisen valheiden verkon ydinvoiman tueksi.

Esimerkiksi hallituksen ilmasto- ja energiastrategiassa jo tehdyt päätökset toimenpiteistä sähkön käytön tehostamiseksi on jätetty huomiotta. Sähkön hinnan kehityksessä ei ole huomioitu sähkömarkkinoiden eurooppalaisen yhdentymisen merkitystä, joka pienentää ydinvoiman lisärakentamisen vaikutusta hintojen muodostumiseen.

Tuulivoiman lisäämisestä aiheutuvat kustannukset hallitus on arvioinut vähintään kaksi kertaa liian suuriksi.

Ydinvoimaan liittyviä riskejä hallitus on jatkuvasti pyrkinyt vähättelemään. Kaiken kukkuraksi toista ydinvoimalalupaa hakevalla Fennovoimalla ei ole osoittaa ydinjätteelle ydinenergialain edellyttämää loppusijoituspaikkaa.

Mielenosoitus 1. heinäkuuta

Eduskunta äänestää hallituksen esityksestä torstaina 1. heinäkuuta. Vielä viime metreillä tarjoutuu tilaisuus ottaa kantaa ja näyttää kansanedustajille, etteivät suomalaiset halua lisäydinvoimaa.

Täysistunto alkaa aamulla kello 10 ja ydinvoimaäänestys on heti täysistunnon alettua. Tarkoitus on kokoontua joukolla eduskuntatalolle seuraamaan äänestyksen lopputulosta ja antamaan spontaanisti mielipiteen kuulua heti kun tulos on selvä.

Tuloksesta riippuen eduskunnan päätökselle joko hurrataan tai buuataan.

www.ydinvoima.fi

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.