Valio rikkoo työlakeja

18.05.2011 - 08:06
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Perjantaina osoitettiin mieltä järjestäytymisvapauden puolesta Helsingin Rautatietorilla Valion markkinointiteltan liepeillä. / Marko Korvela |

Valio Oy purki toukokuun lopulla Pitäjänmäen keskusvaraston keräilyosaston luottamusnaisena toimineen työntekijän työsuhteen. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL on riitauttanut luottamusmiehen työsuhteen purun. Liiton puheenjohtajan Veli-Matti Kuntosen mukaan työsuhde on purettu perusteettomasti.

– Tämän voi nähdä hyökkäyksenä luottamusmiesjärjestelmää kohtaan, jota emme voi hyväksyä, Kuntonen toteaa.

Helsingin Meijeri- ja juustotyöväen ammattiosasto 36 listaa kannanotossaan lukuisia työnantajan väärinkäytöksiä. Esimerkiksi varsinainen pääluottamusmies on joutunut pitkälle sairaslomalle ja varapääluottamusmies on myös jo liian ahdistunut selviytymään tehtävistään. Työnantajan edustaja on myös vastoin työehtosopimuksen määräyksiä kieltänyt liiton aluesihteeriltä pääsyn työhuonekunnan kokouksiin. Kun asiasta neuvoteltiin, johtaja Lintilä totesi, että ”näin tullaan varmistamaan, ettei liitolla tule olemaan mitään jalansijaa Valiolla”.

Osasto vetoaa Valion hallintoneuvoston jäseniin ja johtoon, että se puuttuu tilanteeseen ja luottamusnaisen työsuhde palautetaan välittömästi.

Protesteja työnantajan mielivaltaa vastaan

Perjantaina 13. toukokuuta Vastavoima-ay-verkosto organisoi mielenosoituksen, jolla haluttiin tukea luottamusnaisen kamppailua työsuhteen palauttamiseksi sekä yleisemmin järjestäytymisoikeuden puolustamiseksi. On käynyt ilmi, että Valiolta on Pitäjänmäen tapauksen lisäksi irtisanottu toinenkin luottamushenkilö vastaavan kaltaisissa olosuhteissa.

Luottamusmiesjärjestelmä, työntekijöiden oikeus valita itse luottamushenkilönsä ja luottamusmiesten erottamattomuus ovat olennainen osa yhteisesti sovittua työehtosopimusjärjestelmää ja suomalaista työlainsäädäntöä. Kun maataloustukia nauttivien maidontuottajien omistama Valio julistaa lähes sotatilan ay-liikkeen toiminnalle ja rikkoo tietoisesti lakia, on kansalaisten ja kuluttajien syytä reagoida ja protestoida.

— Työelämän ja työpaikkojen luottamushenkilöiden oikeudet ovat keskeinen osa suomalaista kansalaisyhteiskuntaa ja hyvinvointivaltion säilymisen tae. Me haluamme onnellisten työläisten toimittamaa maitoa, ammattiosastosta vaaditaan.

Kriittinen ay-verkosto yhtyy ammattiosasto 36:n vaatimuksiin – luottamusnaisen irtisanominen on peruttava!

Lisätietoja ja linkit verkkoaddresseihin: valiorikkootyolakeja.com

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (11 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.