Valtapuolueet valmistelevat vaalipetosta

24.10.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 39 / 24.10.2008

Valtapuolueet käyvät kuntavaaleihin luvaten kaikkea hyvää kaikille. Erityisen lähellä niiden sydäntä ovat muka kunnalliset peruspalvelut. Niiden vaalitunnukset ovat kuitenkin ympäripyöreää höttöä, eikä mihinkään konkreettisiin tekoihin asukkaiden puolesta todellisuudessa sitouduta.


Viisas äänestäjä älyääkin nyt kysyä, mitä on estänyt valtapuolueita jo aikaa sitten panemasta terveydenhuoltoa, vanhustenhoitoa, päivähoitoa, asumista ja joukkoliikennettä kuntoon sekä peruuttamasta kuntien valtionosuuksien leikkauksia.


Rahasta asioiden korjaaminen ei ainakaan ole ollut kiinni. On ollut varaa törsätä valtavia summia asevarusteluun, lohkaista valtion kassasta tarpeettomasti jättisumma valtionvelan lyhentämiseen, antaa rikkaille verohelpotuksia, poistaa varallisuusvero, sallia osinkotulojen veronkierto, pitää pääomatulojen verotus alhaisella tasolla sekä antaa pankeille 54 miljardin euro tukipaketti.


Miksi vasta nyt, vaalien kynnyksellä, kaikkea hyvää lupaillaan? No tietenkin siksi, että valtapuolueet valmistautuvat tekemään klassisen vaalipetoksen. Valtion ja kuntien talouksiin aiotaan kansainvälistä finanssikriisiä tekosyynä käyttäen tehdä uusia leikkauksia. Jyrki Katainen on tullut useaan kertaan julkisesti sanoneeksikin, että edessä on kuntien talouden kiristäminen.


Esimerkiksi Helsingin kaupunginhallituksessa istuvat eduskuntapuolueet käyvät äänestäjiltä salassa neuvotteluja ensi vuoden budjetista ja aikovat julkistaa budjettisopimuksen heti vaalien jälkeisenä päivänä. Miksi ei jo ennen vaaleja? Tietenkin siksi, että ne aikovat pettää vaalilupaukset heti, kun äänet on laskettu. Budjettia valmistellaan kokoomuslaisen kaupunginjohtajan Jussi Pajusen esityksen pohjalta. Sen mukaan palvelujen resurssipula jatkuu, kouluja ja terveysasemia vähennetään sekä vuokria ja liikennemaksuja korotetaan. Samantyyppisiä vaalipetoksia valmistellaan monissa muissakin kunnissa.


Vaalipetosta tullaan finanssikriisin ja kummittelevan taantuman ohella puolustelemaan sillä, että kuntien verotulot ja valtionosuudet eivät riitä vaalilupausten lunastamiseen eikä kuntien liikelaitosten voitoista voi lohkaista ilman, että niiden toiminta kärsii. Samat puolueet kieltäytyvät kunnallisverotuksen uudistamisesta ja kuntien valtionosuusleikkausten perumisesta. Ja mitä tulee liikelaitoksiin, niin esimerkiksi SKP:n ja Helsinki-listojen laatiman vaihtoehtobudjetin rahoittamiseen tarvitaan vain alle puolet kaupungin liikelaitosten viime vuonna tekemästä voitosta.


Kaikissa kunnissa tilanne ei tietenkään ole näin hyvä. Siksi valtionosuuksien lisäykset onkin painotettava erityisesti kuntiin, joiden vero- ja tulopohja kapea.


Valtapuolueiden ja valtamedian suurin harhautus liittyy kunnallisverotukseen. Sen uudistamistarpeesta vaietaan visusti saati, että asiassa ryhdyttäisiin toimiin. Ja jokainen valtamedian vaalikoneiden kysymyksiin tutustunut tietää, että tyypillisissä kysymyksissä vastaaja suljetaan rautahäkkiin antamalla vaihtoehdoiksi palvelujen karsiminen tai veroäyrin ja erilaisten maksujen korottaminen.


SKP:n vaaliohjelmassa esitetään kunnallisveron uudistamista siten, että vero muutetaan valtion tuloveron tapaan progressiiviseksi. Tämä on toteutettava niin, että alle 1 000 euron kuukausitulot vapautetaan kunnallisverosta ja sen yli menevistä tuloista peritään asteittain kohoava kunnallisvero. Pääomatuloista on ryhdyttävä maksamaan kunnallisveroa ja niitä on verotettava saman progressiivisen asteikon mukaan kuin muitakin tuloja. Kuntien osuutta yhteisöveron tuotosta on lisättävä tai kunnille on palautettava oikeus verottaa yhtiöiden voittoja.


Tekeillä oleva vaalipetos voidaan torjua vain rankaisemalla valtapuolueita ja keskittämällä äänet SKP:lle ja sen yhteistyökumppaneille.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli