Valtion luotava omaa it-alan ja ympäristöteknologian tuotantoa korvaamaan Nokiaa

14.06.2012 - 12:09
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Salossa Nokian päätös tarkoittaa jopa 850 työntekijän vähentämistä matkapuhelintehtaassa ja sitä tukevissa toiminnoissa. / Nokia |

Nokia ilmoitti äsken irtisanovansa Suomesta 3700 työntekijää ja eri maissa yhteensä 10000. Toimitusjohtaja Stephen Elopin johdolla lopetettujen työpaikkojen määrä nousee uutisten mukaan jo 40000:een.

SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen toteaa, että Stephen Elopin palkkaaminen Microsoftista Nokian johtajaksi on osoittautunut katastrofaaliseksi virheeksi. Heti alkuun hän tuhosi suuren osan Nokian markkinoista julistamalla sen tuotteet ja käyttöjärjestelmän kehnoksi. USA:n älypuhelinmarkkinoihin keskittyessään Nokia laiminlöi Aasian kasvaviin markkinoihin panostamista ja menetti asemiaan myös siellä. Tuotekehittely ja teollinen tuotanto tapahtuvat yhä kauempana toisistaan.

– Windows-puhelimiin panostamisen lisäksi Nokian johdolla ei näytä olevan juuri muuta ideaa kuin irtisanoa työntekijöitä. Jos tätä menoa jatkuu, muodostuu Nokiasta vain Microsoftin alihankkija, varoittaa Hakanen.

Päätösten seuraukset ovat tuhoisia

Salossa ja monella muulla paikkakunnalla Nokian päätösten seuraukset ovat tuhoisat. Tuhansilta työntekijöitä ja perheiltä, asuntovelallisilta ja koko kaupungilta on riistetty tulevaisuus. Puheet yhteiskuntavastuusta ja Nokian arvoista tuntuvat suorastaan irvokkailta, kun osakkaille jaetaan samaan aikaan osinkoja.

– Pitääkö valtion ja kuntien tyytyä vain Nokian irtisanomisten laskujen maksajan rooliin? SKP:ssä olemme jo Nokian menestyksen vuosina varoitelleet Suomen elinkeinopolitiikan Nokia-keskeisyydestä. Ja miksei valtio voisi nyt perustaa Nokian lopettamiin tehtaisiin uutta it-alan tai esimerkiksi ympäristöteknologian tuotantoa? Työntekijöiden kunnollisten irtisanomiskorvausten lisäksi Nokialta on syytä vaatia alkupääomia tähän, esimerkiksi Nokian vuosien mittaan saamia julkisten tukien takaisinmaksuna, toteaa Yrjö Hakanen.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (3 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.