Valtuutettu Olli Savela kysyy, miten Hyvinkään kaupunki aikoo vaikuttaa natsipropagandan karsimiseksi Steelfesteiltä

31.05.2019 - 14:45
(updated: 05.11.2019 - 12:27)
Hyvinkään kaupunginvaltuutettu Olli Savela vaatii kaupungilta toimia rasismia vastaan / kuva Veikko Koivusalo

Hyvinkääläinen kaupunginvaltuutettu Olli Savela (vas.) jätti kaupunginvaltuustolle 27.5. kyselyn, jossa hän nosti esille kaupungin roolin yhä lisääntyvän rasismin ehkäisemiseksi. Hyvinkäällä järjestettävä Steelfest-festivaali on antanut lavatilaa jo useiden vuosien ajan tunnetuille äärioikeistoyhteyksiä omaaville black metal -yhtyeille.

– Suomi on sitoutunut vastustamaan rasismia sen kaikissa muodoissa. Jo perustuslaki lähtee siitä, ettei ketään saa asettaa eri asemaan esimerkiksi alkuperän, kielen tai uskonnon takia. Rasismin vastustamisessa on kyse jakamattoman ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta, pohjusti Savela kyselyään.
Varisverkoston tietojen mukaan villatehtaan Steelfest-festivaaleilla esiintyy muiden mukana myös rasismia ja natsismia ihailevia bändejä, jotka tuovat ideologiaansa esille muun muassa sanoituksin, natsitervehdyksin ja muulla symboliikalla. Kaupunki on villatehtaan omistajana vastuussa tilojensa käytöstä eri tarkoituksiin.
Miten Hyvinkään kaupunki toimii rasismin ja muukalaisvihan torjumiseksi ja ihmisten tasa-arvoisuuden edistämiseksi syntyperästä riippumatta?
Miten Hyvinkään kaupunki aikoo vaikuttaa siihen, että Steelfest-festivaalien ohjelmistosta karsitaan natsimielinen propaganda, kysyi valtuutettu.

Savela kertoi tänään Facebook-päivityksessään vastauksista, joita hänen tekemänsä kysely on poikinut.

– Kyselyyn vastasi sivistystoimenjohtaja Pentti Halonen. Ensimmäiseen kysymykseen hän ei vastannut lainkaan. Toisessa kysymyksessä hän lainasi pitkälti hs.fi:n artikkelia aiheesta (17.5.). Halonen tuntui luottavan asiassa viranomaisyhteistyöhön, mutta ei avannut sen sisältöä tarkemmin. Järjestäjän varaan ei mitään voine laskea, kertoo Savela päivityksessään.

Myös perussuomalaisten valtuustoryhmästä vastattiin kyselyyn, odotetusti vähättelemällä.

– Keskustelussa perussuomalaisten valtuutettu Leena Meri leimasi varisverkoston kyseenalaiseksi tietolähteeksi. Tietysti siihen(kin) pitää suhtautua kriittisesti, mutta en ole huomannut, että kukaan olisi osoittanut vääriksi verkoston tietoja eräiden bändien natsimielisyydestä. Siihen viittasi myös hs.fi:n artikkelissa haastateltu Oulun yliopiston tutkija Aila Mustamo, kertoo Savela.

Lopuksi Savela nosti päivityksessään esille mahdollisen yhteyden Steelfestin ja katukuvaan ilmestyneiden natsitarrojen välillä kysymällä:

– Steelfest-viikonloppuna oli keskustassa liimattu runsaasti rasistisia tarroja jopa eurovaaliehdokkaiden kuvien päälle vaalitauluissa. Sattumaa?

Tiedonantaja on kertonut aikaisemmin ainakin Tampereen kaupungin kieltäneen tilojensa käytön rasistisilta toimijoilta. Tällaisia päätöksiä on vaadittu kuntalaisten taholta myös muissa kaupungeissa, joten myös kaupunginvaltuutettujen aktiivisuus asiassa on tervetullutta.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.