Vammaisten oikeudet ja palvelut kuntoon

05.03.2015 - 12:05
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Pertti Kurikan Nimipäivien euroviisukarsintavoitto on monesta näkökulmasta hieno asia. Yhtye ei ole mikään viisuja varten perustettu päiväperho tai mediakapitalistien luoma kaupallinen tuote, vaan viitisen vuotta keikkaillut, aatteellinen punk-bändi, joka tekee kappaleet itse ja nauttii arvostusta punk-piireissä laidasta laitaan. Pertti Kurikan Nimipäivät on tehnyt ulkomaan kiertueitakin, ja yhtyeestä tehtyä Kovasikajuttu-dokumenttia on ylistetty ja kiitelty.

Uuden Musiikin Kilpailun jälkeen lauma poliitikkoja on lopulta huomannut vammaisten olemassaolon ja että vammaisilla voi kerätä eduskuntavaaleissa irtopisteitä. Joukossa on samoja päättäjiä, jotka eduskunnassa muuten tuskin korvaa lotkauttavat vammaisille ja heidän asioilleen – ellei sitten ole tilaisuus ”säästää” leikkaamalla heidän etujaan ja palvelujaan.

Suomi allekirjoitti YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen maaliskuussa 2007. Sopimuksen ratifiointi on kestänyt luvattoman kauan. Vaalikauden lopun lähestyessä eduskunta sai viimein tällä viikolla prosessin nytkähtämään eteenpäin – arvattavasti asiasta nousseen kohun siivittämänä. Sen voimaansaattaminen Suomessa edellyttää kansallisen lainsäädännön tarkistamista ja saattamista sopimuksen edellyttämälle tasolle.

Vammaiset ovat nyt ”cool”. Toivottavasti vammaiset ovat ”cool” myös silloin, kun heille ollaan rakentamassa asuntoja ja muita palveluja naapuriin. Toivottavasti vammaiset ovat yhtä ”cool” myös silloin, kun mietitään, mitä palveluja missäkin tuotetaan ja miten. Toivottavasti vammaiset ovat ihan yhtä ”cool” silloin, kun päätetään, paljonko investoidaan rakentamisen esteettömyyteen. Ja on hienoa, että vammaiset ovat jatkossa ”cool” myös silloin, kun pohditaan, pitäisikö vammaisille tarjota parempia töitä ja maksaa työstä kunnon palkka.

Kuinka moni muuten muistaa, että vuosi sitten Pertti Kurikan Nimipäivät keräsi nimiä kansalaisaloitteeseen, jossa vastustettiin vammaispalvelujen kilpailutusta? Ilmeisesti yhtye eivätkä vammaiset olleet silloin ”cooleja”, koska aloite sai vain reilut 5 000 allekirjoitusta eikä näin ollen edennyt eduskuntakäsittelyyn.

Suomen kommunistisen puolueen keskuskomitea allekirjoitti kokouksessaan syksyllä 2013 aloitteen, ja puolueemme aktiivit osallistuivat nimienkeruuseen.

Eikö olisi aika pistää kansalaisaloite ja nimienkeruu uudelleen käyntiin? Jos vammaiset ovat vieläkin ”cool” ja jokainen Pertti Kurikan Nimipäiviä euroviisukarsinnoissa äänestänyt allekirjoittaa, niin aloite menee heittämällä eduskuntaan.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset