Vapaa Palestiina – Gazan sorron on loputtava!

23.11.2012 - 13:57
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Mielenosoitukseen kertyi lopulta satoja ihmisiä, poliisin arvion mukaan yli 500. / Veikko Koivusalo |

Ahmad ben Saeed, 42 vuotta. Kuollut marraskuun alussa Gazassa Israelin ilmaiskussa.

Helsingissä tiistaina Kiasman eteen kokoontuvaan Gaza-solidaarisuusmielenosoitukseen osallistuville jaetaan lappuja, joissa on viimeisimmän Gazan konfliktin aikana surmattujen palestiinalaisten nimiä ja ikiä. Nimiä on valitettavan paljon, liian moni nelikymppistä Ahmadia nuorempana menehtyneitä.

”Vapaa Palestiina, alas Israel” -huudot kaikuvat sateisen pääkaupungin pimenevässä illassa. Väkeä mielenosoituskulkueeseen kertyy lopulta satoja, poliisin arvion mukaan yli 500, mitä voi pitää alakanttiin laskettuna. Satojen mielenosoittajien määrää voi pitää saavutuksena, varsinkin kun varoitusaika oli lyhyt, mainonta vähäistä ja syksyinen sää kaikkea muuta kuin houkutteleva.

Lähi-idän asiantuntija, Helsingin yliopiston dosentti Pertti Multanen on monelle televisiosta tuttu kommentoija aina, kun jotain alueella tapahtuu. Gazan tilanteen kärjistyminen ei pitkään asiaan perehtynyttä maailmanpolitiikan tutkijaa yllätä.

– Odotin, että ennen Israelin vaaleja jotakin tapahtuu. Mahdollisuuksia konflikteihin olisi ollut tietysti monia, Gazan ohella Iran tai vaikkapa Golanin kukkulat.

Multasen mielestä palestiinalaisten Hamas-järjestö johdettiin harhaan tehokkaalla, ennalta suunnitellulla operaatiolla, mikä johti nykyiseen konfliktiin.

Israelin sisäpoliittisen pelin lisäksi kysymys Palestiinan asemasta ja itsenäisyydestä on nousemassa esille YK:ssa. Presidentti Mahmoud Abbasin johtama Fatah-järjestö on nyt Multasen mukaan hakemassa Palestiinalle vähintäänkin YK:n tarkkailijajäsenyyttä.

– Se on tietenkin punainen vaate sekä Israelille että Yhdysvalloille, sanoo Multanen.

Hänen mukaansa on pakko toivoa, että jonkinlainen tulitauko osapuolten välille saataisiin aikaiseksi.

– Maasota olisi totaalinen katastrofi Gazan asukkaille. Se merkitsee kuolonuhreissa noin tuhatta siviiliä yhtä sotilasta kohden, laskee Multanen.

Mielenosoituskulkue etenee pitkin Mannerheimitietä. Kommunistisen nuorisoliiton puheenjohtaja Heikki Ketoharju kantaa värikästä Pace-rauhanlippua.

– Rauha Palestiinaan, kommentoi Ketoharju ytimekkäästi.

Kommunistisen nuorisoliiton mukaan Israelin on lopetettava välittömästi sotatoimet ja vetäydyttävä miehittämiltään alueilta. Israelilta olisi myös vaadittava sitoutumista jo tehtyihin YK:n päätöksiin.

– Suomen hallitus voisi tehdä paljon asian hyväksi painostamalla Israelin valtiota, sanoo Ketoharju.

Kaikki mielenosoittajat ovat yhtä mieltä siitä, että vastaavilla solidaarisuuden ilmaisuilla on merkitystä. On tärkeää, että kansalaisyhteiskunta vaatii joukolla sotatoimien loppua ja rauhaa.

Tähän ajatukseen yhtyy myös PAND -Taiteilijat rauhan puolesta -järjestön puheenjohtaja Juha-Pekka Väisänen. Hänen mukaansa rauhanliikkeen ja kansalaisjärjestöjen on osoitettava solidaarisuutta ja nostettava esiin kahden maan mallia ratkaisuna Palestiinan kriisiin.

– Palestiinan alueiden miehitys on lopetettava. Palestiinalaispakolaisten on voitava palata

takaisin niihin kyliin, joista he ovat pakolaisuuteen joutuneet. Laittomat israelilaiset asutukset miehitetyillä alueilla samoin kuin Israelin rakentama apartheid-muuri on purettava.

Keskeistä on aikaansaada välitön tulitauko.

– Suomen hallituksen on tuomittava Israelin Gazassa suorittamat sotilaalliset iskut, vaatii Väisänen.

Näyttävä ja äänekäs mielenosoituskulkue kiertää hetken Helsingin keskustassa ja palaa sitten Kiasman eteen. Puheenvuoroja käyttävät muun muassa Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson sekä SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen. Paikalla on myös runsaasti palestiinalaisia sekä joitakin juutalaisia. Tavoite on yhteinen: rauha Palestiinaan.

Ahmad ben Saeed. Arabiankielisissä nimissä termi 'ben' viittaa poikaan, hieman samalla tavalla kuin skandinaavisten nimien son-pääte. Ahmad oli siis jonkun Saeedin poika.

Ehkä jossain Gazan alueella Saeed-niminen mies suree ilmaiskussa kuollutta poikaansa, mikäli itse on selvinnyt Israelin pommituksista. Se on varmaa, että jos tulitauko rakoilee ja sotatoimet jatkuvat ja laajentuvat, perhettään surevien määrä kasvaa.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (18 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.