Varallisuus- ja kehityserot globaalien ongelmien taustalla

10.02.2016 - 14:30
Kehitysmaat eroavat lähtökohdiltaan merkittävästi toisistaan. Esimerkiksi Kiinassa elintaso on noussut nopeasti. Kuva Kiinan suurimmasta kaupungista Shanghaista.

Monet kansainväliset ongelmat kumpuavat suurista varallisuus- ja kehityseroista maailman eri maiden välillä. Jakolinjat köyhän etelän ja rikkaan pohjoisen välillä näkyvät monella tasolla edelleen vahvasti. Kaikki kehitysmaatkaan eivät kuitenkaan ole luokiteltavissa yhteen samankaltaiseen nippuun. Tämä käy ilmi Gaudeamuksen tuoreesta Kehityksen tutkimus –kirjasta.

Kehitysmaat eroavat lähtökohdiltaan merkittävästi toisistaan.

Kehitysmaat eroavat lähtökohdiltaan merkittävästi toisistaan. Maiden vertailussa käytetään tulotason lisäksi esimerkiksi elämänlaatua tarkastelevia mittareita. Kaupunkien elintaso ylittää usein maaseudun, joten muuttoliike virtaa myös kehitysmaiden sisällä. Teollistuminen, konfliktien ehkäiseminen ja tasapainoinen osallistuminen maailmantalouteen muodostavat tärkeät portaat valtionrakennuksessa. Globaaliksi eteläksi kutsutuilla mailla ei ole silti mitään yhdenmukaista etenemistietä.

Maailmankaupan lisäksi ilmasto- ja ympäristökysymykset aiheuttavat jännitteitä pohjoisen ja etelän välille. Kehitysmaat ovat myös keskenään eri tasoilla päästöjen ja luonnonvarojen hyödyntämisen suhteen. Ilmastonmuutoksen vaikutukset kohdistuvat erityisesti köyhimpiin valtioihin. Ympäristökysymyksiä ratkovia liikkeitä syntyy kuitenkin yhä useammin kehitysmaiden paikallisyhteisöjen piirissä.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.