Vasemmistolaista väriä
Helsingin Vanhan Ylioppilastalon lauantaina 22. syyskuuta valtaava Vastavirtafestivaali tarjoaa aimo annoksen vasemmistolaisia ja punavihreitä vaihtoehtoja sekä vastavirran kulttuuria.
Vastavirtafestivaalin musiikilliseen tarjontaan kuuluu myös Jaakko Laitinen & Väärä Raha. “Lapland-Balkaniksi” tyyliään kutsuva orkesteri alkaa olla jo Suomen väsymättömimpiä keikkakoneita: varsinkin nyt kesäaikaan ajokilometrejä ympäri Suomen on kertynyt huikea määrä, ja onhan soitto soinut ulkomaillakin, tänä vuonna jo Istanbulissa asti.
Keväällä ilmestynyt toinen levy Yö Rovaniemellä sisältää sanoittaja Jaakko Laitiselle tuttuun tapaan lähinnä rakkauden poltteesta ja tuskasta kertovia kappaleita, mutta jossain rivien välissä ja välillä riveilläkin pilkahtaa toisenlaistakin sanottavaa – kritiikkiä sitä yliotetta kohtaan, joka rahalla on monen ihmisen elämästä.
“Raha meidät on kahlehtinut muovijumaliin vääriin”, kuten Laitinen laulaa yhtyeen Tanssi, tanssi -kesähitillä.
Ei ehkä olekaan täyttä sattumaa, että yhtyettä on kyselty ahkerasti vasemmistolaisväritteisiin tilaisuuksiin ja se on monessa esiintynytkin, viimeksi Valkeakosken työväenmusiikkijuhlilla. Kokoomuksen juhlamenoihin kyselyjä ei Laitisen mukaan ole tullut.
– Voi olla, että ihmiset kuulee itäeurooppalaissävytteissä musiikissa automaattisesti jonkin sosialistisen klangin, laulusolisti hymähtää.
– Kerran Oulussa eräs tyyppi tuli sanomaan, että 'olen aina äänestänyt Kokoomusta, mutta teidän musiikkia kuunnellessa tuli vasemmistolaisia tunteita'.
Väärän Rahan selvimmin poliittinen kappale on maallisen mammonan katoavaisuudesta kertova, esikoislevyltä löytyvä Saippuakupla, jonka Laitinen eräässä taannoisessa keikkaspiikissään sijoitti “länsimaisen talousjärjestelmän savuaville raunioille”.
– Onhan se selvää, että tuo pyramidihuijaus jossain vaiheessa romahtaa, hän kuittaa.
Rahan sijaan Väärän Rahan musiikki tarjoaa onnen lähteeksi rakkautta, eikä sen tarvitse tarkoittaa vain iskelmien konventionaalista romanssia.
– Yhteys toisiin ihmisiin on minulle suurin ilon lähde. Jos omistaa jotain, joutuu aina rakentamaan muureja sen ympärille.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kulttuuri
Kirjallisuuslajina dekkari on voimakas yhteiskunnallisen todellisuuden kommentoija, vaikka kirjallisuus on itsessään myös heijastuma tästä todellisuudesta, kuten kaikki kulutettava kulttuuri. Marxilaisen kirjallisuustieteilijä Robert Tallyn mukaan USAn aloittaman terrorisminvastaisen sodan ja uusliberalismin hegemonisen aseman myötä kirjallisuus- ja kulttuurikritiikki on yleisellä tasolla menettänyt hampaansa
Kesällä luetaan dekkareita. Historiallisesti dekkari- ja jännityskirjallisuus on omannut hyvin vasemmistolaisia ja kommunistisia sävyjä ja tästä ovat monet kirjailijat saaneet myös kärsiä.
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.