Vasemmiston yhteistyöstä kasvaa kriittinen massa

03.12.2010 - 18:00
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Kansanjoukot ympäri Eurooppaa ovat nousseet vastustamaan järjestelmää, jossa voitot tulevat ennen ihmisiä, sanoi Lothar Bisky. / Marko Korvela |

Euroopan vasemmiston kolmas kongressi alkoi perjantaina Pariisissa naisten tapaamisella.

Kolmipäiväinen kongressi käsittelee poliittisen toimintaohjelman, lukuisia kannanottoja, yhteisiä kampanjoista ja valitsee Euroopan vasemmistolle uuden johdon.

Pariisin kongressiin osallistuvat Suomesta SKP:n ja Vasemmistoliiton valtuuskunnat

Kongressin avauspuheenvuoron pitänyt Ranskan kommunistisen puolueen pääsihteeri Pierre Laurent totesi, että jopa oikeiston on pakko tunnustaa Euroopan talouskriisin vakavuus.

Yleislakot ja muut kamppailut eri puolilla Eurooppaa todistavat Laurentin mukaan, etteivät työläiset suostu maksamaan kapitalismin kriisiä. Vaihtoehtoiselle yhteiskunnan ja talouden mallille on tilausta.

– Vaikka Euroopan vasemmisto on vasta kuusivuotias, on sillä jo poliittista painoarvoa, arvioi Laurent.

Kapitalismi seisoo savijaloilla

Jatkuva kriisi osoittaa, että kapitalismi seisoo savijaloilla, totesi Euroopan vasemmiston väistyvä puheenjohtaja, Saksan Die Linken Lothar Bisky. Hänen mukaansa euroalueesta muodostui ihanteellinen pelikenttä pörssiherroille. Nyt keinottelun laskua ollaan kaatamassa eläkeläisten, lasten ja työläisten niskaan.

– Huhtikuusta asti on kapitalismin kriisiin yritetty löytää ratkaisua. Uusliberalistit saarnaavat vain lisää sitä samaa kuin aiemminkin: markkinoiden vapautta ja yksityistämistä. Kapitalismin pelastaminen ei silti tule onnistumaan. Kansanjoukot ympäri Eurooppaa ovat nousseet vastustamaan järjestelmää, jossa voitot tulevat ennen ihmisiä, sanoi Bisky.

Hänen mukaansa tarvitaan politiikan suunnan muutos. Sitä viitoittaa kongressissa käsittelyssä oleva poliittinen toimintaohjelma, joka sisältää sekä lyhyen että pitemmän aikavälin tavoitteita ja ratkaisuja.

– Työ on vaikea, mutta se on tehtävä. Vasemmiston yhteistyöstä kasvaa se kriittinen massa, jolla kapitalismi kumotaan.

Taistelu imperialismia vastaan

SKP:n varapuheenjohtaja Lena Huldén nosti omassa puheenvuorossaan esiin Euroopan unionin kasvavan sotilaallisen mahdin. Hän peräänkuulutti vasemmiston yhteistä kampanjaa sotilasliitto Natoa vastaan ja Afganistanin sodan lopettamiseksi.

– Euroopan vasemmiston on osallistuttava maailmanlaajuiseen taisteluun imperialismia vastaan, totesi Huldén.

Kokousta voi seurata netissä perjantaista sunnuntai-iltapäivään täysistuntojen osalta osoitteessa http://pge.videodirect.fr/ja Euroopan vasemmiston nettisivuilla www.european-left.org.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.