Vasenryhmän Yrttiaho: Hallituksen väärä politiikka kärjistää eurokriisiä

08.06.2013 - 14:05
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Vasenryhmän Jyrki Yrttiaho. / Sippo Kähmi |

Vasenryhmän kansanedustajan Jyrki Yrttiahon mukaan Suomen kommunistisen puolueen edustajakokoukselle valmisteltu asiakirja Talous ihmistä varten on oivallinen poliittinen asiakirja. Sen arvio eriarvoistuvasta Suomesta on oikeaan osuva.

Yrttiahon mielestä eurokriisin vaikutuksia kärjistää hallituksen väärä politiikka. Työttömyys on räjähtänyt käsiin ja palkkaperusteinen työllistäminen on vähentynyt.

– Tämä kertoo karua viestiä hallituksen työvoimapolitiikasta. Uusoikeistolaisen linjansa mukaisesti se odottaa työllistämisihmettä hyytyviltä markkinoilta ja toivoo mittavien miljardiluokan verolahjoitusten herättävän joukkoirtisanomisia toteuttavia suuryrityksiä synnintuntoon ja työllistämään. Mutta realiteettien valossa hallitus tuijottaa vain hiipuvaan hillokseen ja uskoo suursijoittajille annettaviin kannusteisiin, totesi Yrttiaho.

Hallitusvasemmisto vauhdittaa verokilpailua

Suomen bruttokansantuote ei ole vielä kohonnut kriisiä edeltäneelle tasolle. Yrttiaho kyseenalaisti kokoomuksen Jyrki Kataisen hallituksen elvytystoimet.

– Täsmälääke on yhteisöveron alentaminen 24,5 prosentista 20 prosenttiin, kun se vastikään alennettiin 26:sta 24,5:een. Hallituksessa mukana olevat molemmat vasemmistopuolueet ovat vauhdittamassa omissa ohjelmissaan kiroamaansa verokilpailua. EU:n 27 prosentin ja OECD:n 32 prosentin keskimääräiset yhteisöverokannat jäävät kauas taakse tässä tuuletuksessa. Yritykset saavat lyhyessä ajassa yhteensä 1350 miljoonan euron veronkevennykset, jotka varmuudella valuvat osinkoihin ja ulkomaille.

Syntyvä verotulojen vaje on Yrttiahon mukaan suuri ja vuosi vuodelta kasvava.

– Siksi hallitus leikkaa valtionosuuksia vuoden 2017 tasossa bruttona jo 1,4 miljardia. Seurauksena kunnat korottavat verojaan ja velkaantuvat. Sosiaaliturvaa leikataan lapsilisien indeksijäädytyksellä. Sairausvakuutuksen korvauksiin tehdään uusia leikkauksia, jotka viime vuoden kehyspäätösten kanssa nousevat 203 miljoonaan.

Tasapainoa etsitään Yrttiahon mukaan uusliberalistisella veropolitiikalla: tasaverojen korotuksilla, kulutusta verottamalla ja kuristamalla pienituloisten toimeentuloa.

– Viime vuonna tehtiin arvonlisäveron yleinen korotus, joka yhdessä lehtien tilausmaksuveron ja vakuutusveron korotusten kanssa nousi 1020 miljoonaan euroon. Muita kulutusveroja korotetaan nyt lisää 995 miljoonalla.

Yrttiahon mukaan hallitusvasemmistolla on aika palata periaatteidensa, ohjelmiensa ja vaalilupaustensa ääreen työtätekevän ja pienituloisen kansan asialle.

Radikaalien muutosten toteuttaminen vaatii Yrttiahon mielestä vallalla olevien totuuksien ja rakenteitten kyseenalaistamista, päättäväistä ja joukkomittaista taistelua sekä laajaa oikeiston ja suurpääoman vastaista yhteistyötä. Siihen tarvitaan ihmisen aktiiviseen osallistumiseen perustuvaa nykyaikaista sosialismia.


Vasenryhmän koko tervehdyspuheenvuoro on katsottavissa Tiedonantajan videopalvelussa:

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.