Vastakkain asettelujen aika ei ole ohi

28.03.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 13 / 28.3.2008

Metallityöväen liiton liittokokousedustajien vaalit ovat käynnissä. Tampereen liittokokoukseen 25.-28. toukokuuta valitaan yhteensä 486 kokousedustajaa suhteellisella vaalilla.


Vaaleissa on mukana kaiken kaikkiaan 1 407 ehdokasta. Ehdolla on myös Asko Kodinkoneella Lahdessa vaihetyöntekijänä työskentelevä Juha Haukka. Hän manaa, miten ammattiosaston toiminta on asteittain muuttunut pelkäksi kerhotoiminnaksi.


– On se kumma kun jo juhannuksena aletaan suunnitella osaston pikkujouluja, puuskahtaa Haukka, joka näkee paikallisen toiminnan tilan varapääluottamusmiehen pestistä käsin.


Julkisuudessa valitetaan paljon sitä, miten puoluepolitisoituneita ammattiliitot ovat. Ristiriitaista on, että ammattiosastotasolla tuntuu politiikan puhuminen saati tekeminen olevan pannassa.
Lisää särmää toimintaanAy-toiminta kiinnostaa hälyttävän vähän nuoria. Eikä ihme, mikäli ammattiosastoissa keskitytään vain turhanpäiväiseen puuhasteluun.


– Särmikkäämmällä toiminnalla saataisiin nuoriakin enemmän kiinnostumaan ay-liikkeestä ja työläisten edunvalvonnasta, pohtii Juha Haukka. Jäsenten aktiivisuutta ja osallistumista voitaisiin myös merkittävästi lisätä parantamalla ammattiosastojen ja luottamusmiesten toimintaoikeuksia.


Asiaa ei Haukan mukaan auta myöskään se, jos ay-liikkeessä vaivutaan nostalgiaan ja haikaillaan "menneitä hyvä aikoja", jolloin duunarillakin oli enemmän valtaa. Metallialallakin on tapahtunut paljon globalisaation ja Euroopan unionin ryydittämää muutosta.


Elektroniikka-ala on raivannut alaa perinteiseltä raskaammalta teollisuudelta. Työntekijöinä on nykyään myös entistä enemmän naisia, Haukan omallakin työpaikalla valtaosa. Sen vuoksi vaatimus naisten palkkojen jälkeenjääneisyyden korjaamiseksi on yhä ajankohtaisempi myös Metalliliiton näkökulmasta.
Demareita ei myötäilläMetallin vaaleissa on kommunisteilla oma lista, Itsenäisen Metallin puolesta. Juha Haukka kertoo, että omalle listalle oli tarvetta, koska Metalliliiton vasemmiston ja sitoutumattomien vaaliliitto Metallin Vaikuttajat ei tee tarpeeksi radikaalia ay-politiikkaa, vaan myötäilee liikaa demareiden linjauksia.


Itsenäisen Metallin puolesta -vaaliliiton vaatimusten lähtökohtana on, että ay-liikkeen tehtävänä on taistella työntekijöiden elinolojen ja palkkojen parantamisen puolesta. Viime aikoina on yritysten kilpailukyvyn nimissä pidetty lähinnä huolta vain omistajien tulojen kasvattamisesta.


Metalliliitto valmistelee yhdessä muutaman muun teollisuusliiton kanssa fuusiota TEAM-liittojätiksi. Haukan mielestä päätöksentekoa kauemmaksi kenttätasosta vievän liittofuusion sijasta pitäisi löytää entistä tehokkaampia vaikuttamisen keinoja. Suuruuden ekonomia merkitsee jäsendemokratian kaventumista.


Metallin liittokokouksen edustajavaaleissakin kyse on ay-liikkeen tulevaisuuden suunnasta.


– Vastakkain asettelujen aika ei ole ohi, muistuttaa Juha Haukka Lahdesta.MARKO KORVELA
* TA-FAKTA:Itsenäisen Metallin puolesta -vaaliliitto:Vaatimukset:


* Jäsendemokratia kunniaan Metalliliitossa


* Tulonjakoa on muutettava palkkoja korottamalla


* Työaika 30 tuntiin viikossa ansiotasoa alentamatta


* Työnantajien saneluvaltaa on rajoitettavaVaaliehdokkaat:Häme:


102 Juha Haukka, LahtiPirkanmaa:


126 Pertti Keihänen, Tampere


127 Arto Lohi, Tampere


128 Risto Särkkä, Tampere


129 Juha Tuominen, TampereVarsinais-Suomi:


188 Pertti Haverinen, Uusikaupunki


189 Pekka Isomaa, Turku


190 Joonas Laine, LietoSatakunta:


112 Hiski Henttula, Rauma


113 Matti Vuorenpää, UlvilaEnnakkoäänestys järjestettiin 14.-28. maaliskuuta. Uurnavaalit ovat 6.-8. huhtikuuta.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli