Vastavirta-festivaalille vieraita Virosta

24.09.2014 - 13:47
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Vastavirta-festivaalin kansainvälisten vieraiden listaa täydentää Viron yhdistyneen vasemmiston Victor Polyakoff, joka istuu myös Euroopan vasemmiston hallituksessa. Hän on tyytyväinen siitä, että Euroopan vasemmisto lisäsi viime keväisissä vaaleissa edustajamääräänsä Euroopan parlamentissa. Vasemmiston tilanne Virossa on silti tukala, ja tälle on Polyakoffin mukaan useita syitä.

– Viron vaalilaki on syrjivä. Maan parlamenttivaaleihin ja eurovaaleihin saavat osallistua vain Viron kansalaiset. Väestöstä kolmanneksella on joko jonkun toisen maan kansalaisuus tai ei kansalaisstatusta ollenkaan – vain pysyvä oleskelulupa. Heiltä on evätty eräs tärkeimmistä ihmisoikeuksista, oikeus äänestää ja olla ehdolla vaaleissa, toteaa Polyakoff.

Oikeisto hallitsee Viron politiikkaa

Virossa on Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen eletty oikeistopuolueiden vallan alla. Polyakoffin mukaan vasemmistolaisuus pyritään mielikuvien tasolla kytkemään osaksi neuvostomenneisyyttä ja ”venäläisaikaa”, mikä on omiaan karkottamaan kannattajia.

Oikeisto hallitsee monella tavalla Viron poliittista kenttää. Polyakoff huomauttaa, että maasta puuttuu proletariaatti liki kokonaan.

– Teollisuusyrityksiä on vähän ja ne ovat periaatteessa pieniä. Työttömyysluvut ovat korkeat, ja työnantajilla on miltei rajoittamattomat oikeudet haastaa työntekijöitä oikeuteen. Työväenluokka ei uskalla puolustaa oikeuksiaan.

Ongelmana on, että kaikkein nuorimmat ja lahjakkaimmat virolaiset suuntaavat ulkomaille hankkimaan parempaa elintasoa. Suomessakin työskentelee tuhansia virolaisia, mikä on Viron pienestä, vain noin 1 300 000 väestöstä suhteellisen suuri osa.

Vasemmistolla riittää siis Virossakin haasteita. Polyakoff osallistuukin Vastavirta-festivaalin kenties kuumimpaan keskusteluun klo 13 Vanhan ylioppilastalon juhlasalissa. Hänen kanssaan vasemmiston haasteita ruotivat Ranskan kommunistisen puolueen ja Euroopan vasemmiston Alain Hayot, Ruotsin vasemmistopuolueen Jeannette Escanilla sekä SKP:n Juha-Pekka Väisänen.

Katso koko Vastavirta-festivaalin ohjelma >>>

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa