Vastuuton politiikka jatkuu myös Itellassa

26.08.2011 - 14:58
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Itellan esittämä 260 henkilötyövuoden vähennys Postin myymälöissä tarkoittaisi käytännössä irtisanomisia kolmasosalle työvoimasta. / MBWA_PR |

Valtion postiyhtiö Itellan työntekijät ovat jo vuosikausia joutuneet seuraamaan työnantajansa holtitonta käyttäytymistä ja pelkäämään eduskunnan lainsäätäjien aivoituksia. Porvarihallituksen vaihduttua uuteen sikspäkkiin olisi voinut kuvitella, että meille olisi suotu hetkellinen hengähdystauko.

Toisin kävi. Uusien ministereiden tyhjistä lupauksista huolimatta peruspalvelujen alasajoa ja henkilöstön vähennyksiä jatketaan aivan kuin ministerin pallilla istuisi edelleen kokoomuksen Suvi Lindén.

Tällä kertaa Itella yrittää vähentää henkilöstöä jopa 430 henkilötyövuoden edestä Lappeenrannan postikeskuksessa, Itella Asiakkuusmarkkinoinnissa ja Postin myymälöissä. Vaikka yhtiön tulos on epävakaassa taloustilanteessa notkahtanut tammi-kesäkuussa vain muutamia miljoonia euroa, työvoimaa pyritään voittomarginaalien turvaamiseksi leikkaamaan jopa 100 miljoonan edestä.

Maakuntien palvelujen alasajolle ei näy loppua

Peräti 820 työntekijää koskevissa yt-neuvotteluissa kyse ei ole pienistä asioista. Syrjäseuduilla ja etenkin pohjoisessa leikkausten vaikutukset voivat olla dramaattisia. Satojen toimipaikkojen lakkautuksen myötä kokonaisia asuinalueita uhkaa jäädä palveluverkon ulkopuolelle. Näin kiihdytetään entisestään maaseudun alasajoa ja varmistetaan vastaisuudessakin maamme epätasa-arvoinen kehitys.

Vähennykset tuntuvat kipeinä myös Lappeenrannassa, jonka omaa postikeskusta ajetaan alas. Kun säästön seurauksena koko eteläisen Suomen lajittelu keskitetään Helsinkiin Pasilan postikeskuksen automaattikoneille, seurauksena monissa kaupungeissa ykkösluokan kirjeet eivät enää illalla ehdi seuraavan päivän jakeluun. Ministerien kauniista puheista huolimatta postipalvelun konkreettinen laatutaso heikkenee jatkuvasti.

Osaston kannanotto: Irtisanomiset on lopetettava!

Suomen kommunistisen puolueen pääkaupunkiseudun posti- ja logistiikka-alan osasto tuomitsee Itellan uudet säästötoimet vastuuttomina ja ylimitoitettuina. On sietämätöntä, miten peruspalvelua tuottava valtionyhtiö pyrkii entisestään huonontamaan työntekijöiden asemaa ja tahallaan murentamaan postipalveluja.

Eilen 25. elokuuta Postin myymälöissä mitta tuli täyteen, kun loputtomiin yt-neuvotteluihin kyllästyneet toimihenkilöt marssivat ulos kautta maan Postitoimistot pysyivät kiinni loppupäivän ajan. Osastomme antaa täyden tukensa näille oikeutetuille mielenilmauksille.

Itellan esittämä 260 henkilötyövuoden vähennys Postin myymälöissä tarkoittaisi käytännössä irtisanomisia kolmasosalle työvoimasta, jota on jo ennestään irtisanottu tuhatpäin jatkuvassa yt-neuvottelujen kierteessä.

Henkilöstön uudelleensijoittamisen sijaan työt myydään halvimmalla hinnalla pienille yksityisille alihankkijoille. Vaativat työt kasaantuisivat siis entistä enemmän jo valmiiksi ylityöllistetylle henkilöstölle tai kauppojen myyjille, jotka pahimmillaan joutuvat hoitamaan kolmea tointa samanaikaisesti.

On ilmiselvää, että tässä sietämättömässä tilanteessa ei työntekijöille jää muutavaihtoehtoa kuin ryhtyä käytännön vastarintaan. Me postialan työläiset emme yksinkertaisesti voi enää hyväksyä vuosia jatkuneita hyökkäyksiä alaamme kohtaan. Olemme saaneet tarpeeksemme siitä, että kylmä voitontavoittelu asetetaan jatkuvasti ihmisten edelle.

Vaadimme yksiselitteisesti, että valtion postiyhtiö Itella lopettaa häikäilemättömät irtisanomiskampanjansa ja postitoiminnan tietoisen romuttamisen. Samoin hallituksen on EU:n suurpankkien sijaan kohdistettava tukipakettinsa tavallisten ihmisten hyvinvoinnin turvaamiseen, missä niitä nyt tarvitaan, ja kuopattava edellisen porvarihallituksen järjetön postilaki.

Me yhdymme yleiseurooppalaiseen tyytymättömien liikkeen vaatimukseen: loppu markkinavoimien diktatuurille!

Suomen kommunistisen puolueen pääkaupunkiseudun posti- ja logistiikka-alan osasto

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.