Venäjä palautettava sosialistiselle linjalle

12.06.2015 - 13:24
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Vaikka Venäjän kommunistit tukevat joitakin Putinin hallinnon ulkopoliittisia ratkaisuja, se ei kannata maan yleistä poliittista ja taloudellista linjaa.

– Venäjän talouden kriisi ei ole seurausta pakotteista eikä öljyn hinnan laskusta. Sen taustalla on pitkän linjan liberaali politiikka, joka hyödyttää keinottelevia ja resursseja ryöstäviä oligarkkeja kansan laajan enemmistön kustannuksella. Esimerkiksi Venäjän viranomaiset ohjasivat parin viime kuukauden aikana 2 000 miljardia ruplaa pankkien tukemiseen ja vain 20 miljardia teollisuudelle, sanoo Venäjän federaation kommunistisen puolueen puheenjohtaja Gennadi Zjuganov.

Venäjän kapitalismi taantumuksellista ja loismaista

Vastavallankumouksen voitto ja porvarillisen järjestelmän perustaminen on Zjuganovin mukaan ollut Venäjälle valtava järkytys.

– Monet Venäjän teollisuuden sektorit ovat taantuneet vuosikymmeniä. Viimeisen 15 vuoden aikana teollisuustyöläisten määrä on pienentynyt yli kahdella miljoonalla. Venäläistä pääomaa hallitsevat tavaroiden vienti ja pankkisektori. Muita aloja on armotta tuhottu ylikansallisten monopoliyhtiöiden suoralla vaikutuksella. Venäjä on tinkinyt taloudellisesta itsenäisyydestään ja kansallisesta turvallisuudestaan, toteaa Zjuganov.

VFKP katsoo, että Venäjällä voimaan palautettu kapitalistinen järjestelmä on taantumuksellinen ja loismainen. Se ei ole kestävä vaan tuhoon tuomittu. Asettuminen osaksi globaalia kapitalismia on alistanut sen maailmanlaajuisen pääoman vangiksi.

– Kapitalismi on jälleen jakanut Venäjän kahteen luokkaan: porvaristoon ja proletariaattiin. Tuloerojen kasvu on keskittänyt vaurautta ennennäkemättömällä tavalla. Liki joka kolmas venäläinen elää köyhyydessä, muistuttaa Zjuganov.

Yksityisomistuksen kahleissa Venäjän työväenluokka on alistettu ja riistetty. Sen vuoksi Zjuganov katsoo, että Venäjällä on palattava sosialismin rakentamiseen. Tähän VFKP pyrkii lujittamalla yhteyksiä puolueen ja työväenluokan välillä. Tavoitteena on uudenlainen sosialismi.

Kyse on Zjuganovin mielestä pitkälle siitä, miten kommunistit onnistuvat liittoutumaan ei vain teollisuustyöläisten kanssa vaan rakentamaan suhteita myös koulutettuun työväen osaan, maanviljelijöihin, puoliproletaarisissa asemissa oleviin sekä pienyrittäjiin.

Neuvostovastaisuus hallitsevien piirien tavaramerkki

Nyky-Venäjä peri neuvostososialismilta kohtuulliset eväät taloudenpitoon. Nykyinen hallinto ei Zjuganovin mielestä ole kyennyt eikä halunnut arvostaa tätä perintöä.

– Oikeuttaakseen tehottomuuttaan ovat vallitseva hallinto ja sen ideologiset puolustelijat pyrkineet tahraamaan Neuvostoliiton perintöä. Neuvostovastaisuus on Venäjän hallitsevien piirien tavaramerkki. VFKP taistelee jatkuvasti tätä ilmiötä vastaan. Meille Neuvostoliiton kansojen ainutlaatuinen rooli maailman sivilisaatiokehityksessä on pyhä asia. Sen perintö on tärkeä ideologinen ase kamppailussamme luokkavihollista vastaan, toteaa Zjuganov.

Venäjän kommunistien tehtävänä on palauttaa maa sosialistiselle linjalle. Aikoinaan bolshevikit olivat maailman vallankumouksellisten ryhmien joukossa pioneereja. Puolue onnistui kahdesti vaikeiden vaiheiden ja sotien jälkeen nostamaan Venäjän jaloilleen. Nyt on aika uuden nousun.

VFKP on vakuuttunut siitä, että sosialismi yksin voi tarjota realistisen vaihtoehdon nykymaailman menolle. Ratkaiseva merkitys on yhtenäisellä luokkataistelulla. Siihen tarvitaan Zjuganovin mukaan kaikki edistykselliset voimat ja ryhmät: nuoret, naiset, ay-liike, ympäristöjärjestöt ja muut kansanliikkeet.

Ukrainassa korostuvat Venäjän ulkopolitiikan virheet

Gennadi Zjuganovin mukaan Venäjän federaation kommunistinen puolue tukee Krimin liittymistä Venäjään. Kommunistit katsovat, että liittymisen takana oli Krimin kansan tuki ja se kohdistui toimenpiteenä Ukrainassa voimistuvaa fasismia vastaan.

Saman fasismin vastaisen toiminnan nimissä VFKP tukee myös Luhanskin ja Donetskin kansantasavaltoja. Puolue on muun muassa organisoinut humanitaarista apua alueiden asukkaille. Venäjän kommunistit ovat arvioineet, että itäisen Ukrainan ihmiset käyvät oikeutettua kansallista vapaustaistelua Kiovan oikeistolaista ja lännen tukemaa oligarkkihallitusta vastaan.

Zjuganov kritisoi Venäjän ulkopoliittista johtoa siitä, että se päästi Ukrainan luisumaan lännen valtapiiriin.

– Venäjän eliitti keskittyi Ukraina-suhteissaan vain kysymykseen kaasuputkesta. Seurauksena oli ristiriitoja Venäjän ja Ukrainan oligarkkien välillä, mikä heikensi kansojemme välistä vuosisataista yhteyttä. Se myös alleviivasi Venäjän ulkopolitiikan luokkaluonnetta, sanoo Zjuganov.

Kapitalismi työntää maapalloa aina vain lähemmäs sotilaallista konfliktia. Suuri tekijä tässä on Zjuganovin mukaan niin sanottu valtioterrorismi, jossa maailman kapitalistieliitti kaappaa maiden hallituksia ja manipuloi ne kääntämään aseensa omia kansalaisiaan vastaan. Zjuganov toteaa, että eräs esimerkki tästä on juurikin Ukraina.

– Yhdysvallat toimi aktiivisesti Ukrainan kriisin taustalla. Poroshenkon ja Jatsenjukin politiikka tulee Zjuganovin mukaan johtamaan Ukrainan talouden romahdukseen. Ukrainasta tulee lännen siirtomaa ja osa Naton aggressiivista blokkia, ennakoi Zjuganov.

Teksti perustuu Gennadi Zjuganovin puheeseen Voitonpäivänä 9.5.2015. Käännös englanninkielisestä versiosta ja toimitus Marko Korvela.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (5 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.