Venezuela ei ole turvallisuusuhka Yhdysvalloille

11.03.2015 - 15:28
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Näpit irti Venezuelasta! / HOVF |

Presidentti Nicolas Maduro on tuominnut jyrkin sanoin Yhdysvaltojen erilaiset horjutustoimet Venezuelan bolivaarista tasavaltaa vastaan ja pakotteiden asettamisen seitsemälle venezuelalaiselle viranomaiselle.

Venezuelan äärioikeiston väkivaltaiset hyökkäykset maan demokratiaa vastaan on tarkoitettu yhteiskunnan horjuttamiseksi. Ne uhkaavat kansan jo 15 peräkkäisenä vuonna vaaleissa vahvistamaa demokraattista yhteiskuntajärjestelmää.

– Yhdysvaltain presidentti –  on Yhdysvaltain imperialististen eliitin nimissä päättänyt henkilökohtaisesti ottaa tehtäväkseen kukistaa hallitukseni, sekaantua sisäisiin asioihimme ja alistaa Venezuelan Yhdysvaltain hallintaan, sanoi Maduro Venezuelan valtiollisessa televisiossa 9. maaliskuuta pitämässään tiukassa puheessa. 

Hands Off Venezuela - Finlandin puheenjohtaja Rauni Salminen ja sihteeri Matti Laitinen muistuttavat, että Yhdysvallat on yrittänyt suistaa v. 2002–2015 jo kolmesti vallasta Venezuelan laillisesti ja demokraattisesti valitun hallituksen. Tämä on tapahtunut tukemalla ja kehottamalla maan oikeisto-oppositiota väkivaltaiseen vastavallankumoukseen. Tähän mennessä vallankaappausyritykset ovat epäonnistuneet.

Yhdysvaltain toiminta kansainvälisen oikeuden ja YK:n peruskirjan periaatteiden vastaista

Yhdysvaltain hallitus sivuuttaa vuoropuhelun kansainvälisen lainsäädännön noudattamisessa. Se vähät välittää  alueellisten yhteistyöjärjestöjen ja kansainvälisen yhteisön mielipiteestä. Salmisen ja Laitisen mukaan tällainen toiminta rikkoo rauhanomaisen rinnakkainelon periaatetta valtioiden välillä. Se on myös kansainvälisen oikeuden ja YK:n peruskirjan periaatteiden vastaista.

YK:n peruskirjan mukaan “Millään valtiolla tai valtioiden ryhmällä ei ole oikeutta puuttua suoraan tai epäsuorasti, mistään syystä, minkään toisen valtion sisäisiin tai ulkoisiin asioihin. Näin ollen aseellinen väliintulo ja kaikki muut häirinnän muodot tai  tehdyt uhkaukset yksityistä valtiota ja sen poliittisia, taloudellisia ja kulttuurisia elementtejä vastaan ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia.” (YK, A/RES/25/2625)

Me vetoamme, että Yhdysvallat lopettaa kaiken sekaantumisensa Venezuelan bolivaarisen tasavallan sisäisiin asioihin, kunnioittaa sen täysivaltaisuutta valtiona ja suo sen rakentaa rauhanomaisesti yhteiskuntaansa itsevalitsemallaan kehitystiellä, todetaan Hands Off Venezuela - Finlandin kannanotossa. 

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (8 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.