Venezuelan kansalla on itsemääräämisoikeus

20.04.2020 - 14:15
(updated: 22.04.2020 - 12:12)
Venezuelan kansa osoitti mieltään Trumpin hallintoa vastaan syksyllä 2019

Kansainvälinen Venezuelan solidaarisuuspäivä 19.4. haastoi kommunistisia ja vasemmistolaisia toimijoita ympäri maailman ottamaan kantaa ja osoittamaan tukensa bolivaariselle vallankumoukselle. Suomessa tukeaan Venezuelan kansan kamppalulle osoitti muun muassa Kommunistinuoret ja Suomen kommunistinen puolue.

– Solidaarisuus on avainsana, joka kuvastaa hyvin myös Venezuelassa vaikuttaneiden sekä käynnissä olevien hankkeiden ja uudistusten luonnetta. Maassa on jatkettu alkujaan Hugo Chávezin johdolla toteutettua politiikan linjaa köyhyyden vähäntämiseksi, kansan perusturvan ja -oikeuksien turvaamiseksi sekä suvereniteetin puolustamiseksi. Tämä politiikka on antanut inspiraatiota ja toiveikkuutta monille toimijoille ympäri maailmaa paikallisissa taisteluissa sosialismin eteen, sanoi Kommunistinuorten puheenjohtaja Jiri Mäntysalo.

 

Yhdysvaltojen imperialismi 


Vasemmistolaisen poliittisen tien valinnut Venezuelan kansa on ollut jatkuvasti Yhdysvaltojen rikollisen imperialismin kohteena. Maassa on koettu kauppasaarto, pakotteita sekä sotilaallista uhkaa. Venezuelan väkivaltainen oikeisto-oppositio on ollut vastuussa hallintoa vastaan kohdistetuista hyökkäyksistä sekä kansaa kahtiajakavasta toiminnasta. Nyt hallituksen ja opposition välillä on tosin käyty jo hyvän aikaa vuoropuhelua, joka on selvästi lieventänyt levottomuuksia.

– On totta, että Venezuelassa on yhteiskunnallisia ongelmia ja varmasti korjattavaa. Yhdysvaltojen kauppasaarto ja pakotteiden vaikutus näiden ongelmien aiheutumisessa ja kroonistumisessa on ilmeinen. Pakotteet hankaloittavat työtä yhteiskunnan kehityksen eteenpäin viemiseksi. Siksi kansainvälisen tuenosoituksen merkitys Nicolás Maduron hallinnolle ja sen tavoitteille korostuu, kuvaili Mäntysalo solidaarisuuspäivänä.

Millään valtiolla ole oikeutta estää bolivaarista kansanvaltaista kehitystä.

Trumpilla ei ole oikeutta puuttua

Suomen kommunistinen puolue on mukana Maailman rauhanneuvoston ja Venezuelan Solidaarisuuden ja rauhankomitean (COSI) aloitteessa ja puolustaa Venezuelan kansan oikeutta itsemääräämisoikeuteen ja rauhaan.

- Donald Trumpilla sen enempää kuin EU-porvaristollakaan ei ole oikeutta puuttua Venezuelan sisäisiin asioihin ja itsemääräämisoikeuteen. Suomen poliittisena linjana tulee olla poliittinen moninaisuus ja  rauhan rakentaminen. Suomen tulee aktiivisesti torjua ”Venezuelan siirtymäsuunnitelma”  ja EU-politiikka, jolla edistetään kansojen vastakkainasettelua. Venezuelalla on oikeus itse määritellä oma tulevaisuutensa. Millään valtiolla ole oikeutta estää bolivaarista kansanvaltaista kehitystä, sanoi Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen

– Venezuela on tänään imperialististen valtioiden raa'an piirityksen ja rikollisten pakotteiden uhri. Suomen kommunistinen puolue useiden muiden edistyksellisten voimien kanssa ilmaisee vahvan tuen Venezuelan kansan pyrkimyksille säilyttää itsenäisyys ja käyttää oikeuttaan suvereenisuuteen ja itsemääräämisoikeuteen, linjasi SKP solidaarisuuspäivänä.

Venezuelan kansainvälinen solidaarisuuspäivä 19.4.2020
19.4. on Kansainvälinen Venezuelan solidaarisuuspäivä, kertoo kampanjakuva.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.