Tiedonantajan päätoimittaja, SKP:n poliittisen toimikunnan jäsen, syväpunainen aktivisti, luonnonystävä, musiikkitapahtumien tuottaja ja dj
Venezuelan kansalla on itsemääräämisoikeus
Kansainvälinen Venezuelan solidaarisuuspäivä 19.4. haastoi kommunistisia ja vasemmistolaisia toimijoita ympäri maailman ottamaan kantaa ja osoittamaan tukensa bolivaariselle vallankumoukselle. Suomessa tukeaan Venezuelan kansan kamppalulle osoitti muun muassa Kommunistinuoret ja Suomen kommunistinen puolue.
– Solidaarisuus on avainsana, joka kuvastaa hyvin myös Venezuelassa vaikuttaneiden sekä käynnissä olevien hankkeiden ja uudistusten luonnetta. Maassa on jatkettu alkujaan Hugo Chávezin johdolla toteutettua politiikan linjaa köyhyyden vähäntämiseksi, kansan perusturvan ja -oikeuksien turvaamiseksi sekä suvereniteetin puolustamiseksi. Tämä politiikka on antanut inspiraatiota ja toiveikkuutta monille toimijoille ympäri maailmaa paikallisissa taisteluissa sosialismin eteen, sanoi Kommunistinuorten puheenjohtaja Jiri Mäntysalo.
Yhdysvaltojen imperialismi
Vasemmistolaisen poliittisen tien valinnut Venezuelan kansa on ollut jatkuvasti Yhdysvaltojen rikollisen imperialismin kohteena. Maassa on koettu kauppasaarto, pakotteita sekä sotilaallista uhkaa. Venezuelan väkivaltainen oikeisto-oppositio on ollut vastuussa hallintoa vastaan kohdistetuista hyökkäyksistä sekä kansaa kahtiajakavasta toiminnasta. Nyt hallituksen ja opposition välillä on tosin käyty jo hyvän aikaa vuoropuhelua, joka on selvästi lieventänyt levottomuuksia.
– On totta, että Venezuelassa on yhteiskunnallisia ongelmia ja varmasti korjattavaa. Yhdysvaltojen kauppasaarto ja pakotteiden vaikutus näiden ongelmien aiheutumisessa ja kroonistumisessa on ilmeinen. Pakotteet hankaloittavat työtä yhteiskunnan kehityksen eteenpäin viemiseksi. Siksi kansainvälisen tuenosoituksen merkitys Nicolás Maduron hallinnolle ja sen tavoitteille korostuu, kuvaili Mäntysalo solidaarisuuspäivänä.
Millään valtiolla ole oikeutta estää bolivaarista kansanvaltaista kehitystä.
Trumpilla ei ole oikeutta puuttua
Suomen kommunistinen puolue on mukana Maailman rauhanneuvoston ja Venezuelan Solidaarisuuden ja rauhankomitean (COSI) aloitteessa ja puolustaa Venezuelan kansan oikeutta itsemääräämisoikeuteen ja rauhaan.
- Donald Trumpilla sen enempää kuin EU-porvaristollakaan ei ole oikeutta puuttua Venezuelan sisäisiin asioihin ja itsemääräämisoikeuteen. Suomen poliittisena linjana tulee olla poliittinen moninaisuus ja rauhan rakentaminen. Suomen tulee aktiivisesti torjua ”Venezuelan siirtymäsuunnitelma” ja EU-politiikka, jolla edistetään kansojen vastakkainasettelua. Venezuelalla on oikeus itse määritellä oma tulevaisuutensa. Millään valtiolla ole oikeutta estää bolivaarista kansanvaltaista kehitystä, sanoi Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen.
– Venezuela on tänään imperialististen valtioiden raa'an piirityksen ja rikollisten pakotteiden uhri. Suomen kommunistinen puolue useiden muiden edistyksellisten voimien kanssa ilmaisee vahvan tuen Venezuelan kansan pyrkimyksille säilyttää itsenäisyys ja käyttää oikeuttaan suvereenisuuteen ja itsemääräämisoikeuteen, linjasi SKP solidaarisuuspäivänä.
19.4. on Kansainvälinen Venezuelan solidaarisuuspäivä, kertoo kampanjakuva.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Etelä-Vietnamin vapautumisen ja kansallisen yhdistymisen 50-vuotispäivä on historiallinen virstanpylväs, joka symboloi Vietnamin muuttumista sodan runtelemasta kansakunnasta dynaamiseksi, nousevaksi taloudeksi, jonka kasvu on jatkunut vuosikymmeniä. Maanlaajuinen muistotilaisuus noudattaa teemaa: ”Kevään 1975 suuri voitto – kansallisen yhtenäisyyden voima, pyrkimys rauhaan, kansalliseen itsenäisyyteen ja tahto yhdistyä”.
ORPON JA Purran oikeistohallitus on sopinut asevarustelun ja muiden puolustusvoimien menojen lisäämisestä 3,7 miljardilla eurolla seuraavien neljän vuoden aikana. Puolustusvoimien budjetti kasvaa sen seurauksena tällä vuosikymmenellä yli 2,5-kertaiseksi.
Asukkaiden Turku -lista keräsi yhteensä lähes kahden tuhannen turkulaisen tuen kuntavaaleissa. Listalta valtuustoon valituksi tullut vasemmistoliiton kansanedustaja Johannes Yrttiaho esittää, että kaupungissa yhdistetään voimia kaikkien toimielinten vasemmistoedustuksen turvaamiseksi.
- 1 / 97
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Tarkalleen tänään 10. heinäkuuta vuonna 1985 Ranskan valtio pommitti Greenpeacen Rainbow Warrior-aluksen upoksiin. Pääoman keinot ovat kehittyneet: räjäyttävät pommit ovat saaneet rinnalleen mm. SLAPP-kanteet, sääntelyrakenteita ja markkinamekanismeja, jotka pyrkivät hiljentämään kansalaisyhteiskuntaa. Neljä vuosikymmentä myöhemmin ympäristöaktivismia ei ole vaimennettu.
Kun asevarusteluun virtaa miljardeja, leikataan koulutuksesta, sosiaaliturvasta ja ilmastotoimista – kenen turvallisuutta oikein puolustetaan? Tiedonantajan bloggaaja Hannu Ketoharju pohtii uusimmassa kirjoituksessaan, kuinka asevarustelun kiihtyminen Euroopassa – erityisesti Naton viiden prosentin BKT-tavoitteen varjolla – hyödyttää ase- ja energiayhtiöitä samalla kun työväenluokkaa kuritetaan leikkauksin. Manifesti saksalaisten sosialidemokraattien johdolla vaatii suunnanmuutosta: diplomatiaa, aseistariisuntaa ja resurssien ohjaamista yhteiseen hyvinvointiin. Kriittinen kysymys kuuluu: rakentuuko turvallisuus aseista vai oikeudenmukaisuudesta?
Mitä tapahtuu, kun hoitajat, opettajat ja matalapalkkaiset työläiset nousevat kapitalistisen järjestelmän marginaalista politiikan keskiöön? Chilessä vastataan nyt: kommunisti Jeannette Jara voitti vasemmiston esivaalit ja tavoittelee marraskuussa maan presidenttiyttä. Hänen kampanjansa ei nojaa suurpääoman lahjoituksiin, vaan työväenluokan vaatimuksiin – elämiseen riittävään palkkaan, julkiseen terveydenhuoltoon ja demokratiaan, ei diktaattorien perintöön. Kun vanhan vallan edustajat pyrkivät palauttamaan Pinochetin aikaisen järjestyksen, Jaran ehdokkuus on muistutus siitä, että historiaa ei tarvitse toistaa – sen voi myös murtaa. Tämä ei ole vain Chilen, vaan koko työväenliikkeen taistelun paikka.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.