Tiedonantajan päätoimittaja, SKP:n poliittisen toimikunnan jäsen, syväpunainen aktivisti, luonnonystävä, musiikkitapahtumien tuottaja ja dj
Vetoomus Helsingin satamapalvelujen irtisanomisten perumiseksi
Helsingin satamapalvelujen irtisanomiset tulee perua tai irtisanotuille osoittaa työpaikat kaupungin muista tehtävistä, vetoavat eri alojen ammattiyhdistysaktiivit.
– Helsingin valtuuston päättämän kaupunkistrategian mukaan ”kaupunki harjoittaa vastuullista henkilöstöpolitiikkaa ja panostaa hyvään johtajuuteen. Helsinki ei irtisano vakinaista henkilöstöä tuotannollisista tai taloudellisista syistä”. Pormestari Jan Vapaavuori on vahvistanut valtuustossa, että kaupunki ei irtisano työntekijöitä myöskään koronakriisissä, sanotaan vetoomuksessa.
Kaupungin kokonaan omistaman Helsingin Sataman tytäryhtiö Etelä-Suomen satamapalvelut Oy on irtisanonut 11 työntekijää taloudellisiin ja tuotannollisiin syihin vedoten. Tiedonantaja kirjoitti aiheesta aikaisemmin tammikuussa.
Irtisanottujen joukossa on myös kaksi luottamusmiestä.
– Irtisanomisia edelsi viime vuoden keväällä Etelä-Suomen Satamapalvelut Oy:n siirtyminen työnantajalle edullisempaan Paltan työehtosopimukseen, jolla heikennettiin työehtoja. Sen nojalla työnantaja on myös kiistänyt Merimiesunioniin kuuluvien työntekijöiden valitsemien luottamusmiesten aseman, vetoomuksessa todetaan.
Muita tehtäviä olisi ollut
Ammattiyhdistysaktiivien mukaan Etelä-Suomen Satamapalvelut Oy ei halunnut noudattaa irtisanomisissa ns. senioriteettiperiaatetta eikä ottanut huomioon edes sitä, kenellä työntekijöistä oli kokemusta ja tarvittavat sertifikaatit työskentelyyn kyseisissä tehtävissä. Käytännössä irtisanomiset kohdistettiin lähes pelkästään Merimies-Unionin jäseniin. Irtisanottujen joukossa on myös kaksi luottamusmiestä.
– Helsingin satama ja kaupunki ovat isoja työnantajia, jotka olisivat voineet järjestää työntekijöille muita tehtäviä, ja työntekijät olisivat olleet siihen valmiita. Sen sijaan työnantaja käyttää nyt monia alihankkijoita tehtäviin, joita irtisanotut voisivat hoitaa.
– Me allekirjoittaneet ammattiyhdistysliikkeen jäsenet katsomme, että kaupunkistrategian linjauksen, että Helsinki ei irtisano työntekijöiden taloudellisista ja tuotannollisista syistä, pitää koskea myös kaupungin kokonaan omistaman sataman toimintaa. Esitämme, että kaupunginhallitus ja sen konsernijaosto ryhtyvät toimiin Etelä-Suomen Satamapalvelut Oy:n irtisanomisten perumiseksi tai korvaavien työpaikkojen osoittamiseksi irtisanotuille muista kaupungin tehtävistä.
Helsingissä 16.2.2021
Jape Lovén, Helsingin ahtaustyöntekijät ry, puheenjohtaja
Martti Vaskonen, JHL:n edustajiston jäsen
Matti Mamia, aluetoiminnan asiantuntija, JHL
Anneli Korhonen, luottamusmies JHL, Helsingin sote
Katja Wallin, Stara JHL varapuheenjohtaja
Jari Pellikka, PAU Pasilan osaston puheenjohtaja
Pertti Touhonen, pääluottamusmies, Helsingin postikeskus
Eija Heikkilä, PAU:n liittovaltuuston jäsen
Maarit Kuikka. luottamusmies, Helsingin postikeskus
Ilkka Silo, luottamusmies, Helsingin postikeskus
Jiri Mäntysalo, ammattiliitto Pron edustajiston varajäsen
Mikko Viitanen, kaupunginvaltuutettu, Oulu
Lasse Nevalainen, pääluottamusmies
Toivo Saksala, luottamusmies
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Hallitus suorastaan pakottaa hyvinvointialueita nostamaan asiakasmaksuja korkeimpaan mahdolliseen. Kommunistinen näkökulma terveydenhuoltoon on selkeä: sen pitää olla maksutonta, yleisesti saatavilla ja täysin suojattua markkinatalouden syövyttäviltä voimilta.
Suomen kommunistisella puolueella on kumpaankin kevään vaaliin oma vaaliohjelmansa. Kommunistien vaihtoehto lähtee siitä, että aletaan määrätietoisesti parantaa tavallisten ihmisten oloja. On parannettava pieni- ja keskituloisten taloudellista asemaa, lisättävä vaikutusmahdollisuuksia sekä laajennettava demokraattisia oikeuksia ja vapauksia. Tämä ei tapahdu itsestään, vaan vaatii aktiivista toimintaa kaikkien yhteiskunnan ahtaalle ajamien kanssa, sanotaan puolueesta.
Kansainvälisen naistenpäivän juuret ovat vahvasti työväenluokan feminismissä ja sosialistisissa liikkeissä. Kapitalismi kukoistaa naisten työvoiman hyväksikäytöstä, sekä palkallisesta että palkattomasta.
- 1 / 96
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Facebook sulki toimittaja Yrjö Hakasen tilin lähes vuosi sitten, ennalta varoittamatta ja antamatta mahdollisuutta valittaa asiasta. Siitä alkoi 11 kuukautta kestänyt kafkamainen prosessi, jossa Hakanen vaati tilinsä avaamista. Prosessi päättyi Hakasen voittoon: EU:n digipalveluasetuksen toimeenpanoa valvova viranomainen velvoitti Facebookia hallitsevan Meta-yhtiön palauttamaan Hakasen Facebook-tilin.
Suomen kommunistisella puolueella on kumpaankin kevään vaaliin oma vaaliohjelmansa. Kommunistien vaihtoehto lähtee siitä, että aletaan määrätietoisesti parantaa tavallisten ihmisten oloja. On parannettava pieni- ja keskituloisten taloudellista asemaa, lisättävä vaikutusmahdollisuuksia sekä laajennettava demokraattisia oikeuksia ja vapauksia. Tämä ei tapahdu itsestään, vaan vaatii aktiivista toimintaa kaikkien yhteiskunnan ahtaalle ajamien kanssa, sanotaan puolueesta.
Taiteen edistämiskeskus Taike päätti tänä vuonna jättää Tiedonantajan täysin ilman kulttuurilehtitukea. Tämä tarkoittaa, että Tiedonantaja on nyt täysin julkisten tukien ulkopuolella. Lehden talous nojaa yhä vahvemmin tilauksiin ja lukijoiden tukeen.