Veturinkuljettajat työtaistelutoimiin

18.03.2021 - 12:00
(updated: 08.04.2021 - 13:54)
HSL:n lähijunat eivät kulje torstaina eikä perjantaina. Kuva VR Group

Rautatiealan Unionin Helsingin veturinkuljettajien osasto ry:n sekä Riihimäen veturinkuljettajat ry:n lähiliikenteen veturinkuljettajat aloittivat tänään työtaistelutoimet, joilla protestoidaan VR:n tekemää sopimusrikkomusta sekä vakiintuneiden työehtojen yksipuolista muuttamista.

Kuljettajat ovat poissa tämän päivän -sekä huomisen työvuoroista ja palaavat töihin jälleen lauantaina. Rautatiealan Unionin omilla verkkosivuilla päätöstä perustellaan seuraavasti:

– VR voitti HSL-kilpailutuksen jättämällä alihintaisen tarjouksen luottamalla siihen, että VR pystyy polkemaan työehtoja, vakiintuneita käytäntöjä ja määräämään työtehtäviä tehtäväksi työntekijöiden vapaa-ajalle.

Riihimäen osaston puheenjohtajan Tommi Salmisen mukaan mielenilmaus on toki äärimmäinen ja viimeinen keino, mutta tässä kohtaa myös ainoa mahdollisuus.

– Eihän tämä hyvä asia ole meidänkään näkövinkkelistä ja asia tulee varmasti jakamaan mielipiteitä. Seistään kuitenkin sen takana, sillä tuloksettomia neuvotteluita asiasta on käyty jo niin kauan, hän harmittelee.

Oikeutta työntekijöille lähdetään hakemaan myös muun muassa joukkokanteen voimin. Liiton sivujen mukaan tässäkään asiassa ei ole jätetty työntekijöille muuta mahdollisuutta:

– Suomalainen oikeusjärjestelmä antaa vastuuttomalle työnantajalle yksipuolisen oikeuden tulkita sopimuksia uudelleen, jättäen työntekijöille ainoaksi mahdollisuudeksi hakea oikeutta valitettavien mielenilmausten ja raskaiden oikeusprosessien kautta.

Ratkaisun avaimien löytymiseen Salminen suhtautuu toiveikkain - mutta samalla varauksellisin mielin.

– Haluaisin uskoa, että saadaan tällä avattua uudet keskustelu- ja neuvotteluyhteydet, mutta tähän mennessä, mitä tuo firma on meidän kanssa harrastanut, ei ole päästy vielä lähellekään, Salminen pohtii.

– Tottakai toivomme, että keskusteluyhteydet aukeaisi ja päästäisiin yhteisymmärrykseen tulevaisuuden kannalta, sillä eihän tämä tilanne pidemmässä juoksussa ole millään tavalla kenenkään eduksi. Katsotaan nyt, miten nuo seuraavat neuvottelut etenee, hän lisää. 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa