Veturinkuljettajien työoloissa väsymys paistaa jo kasvoilla

21.05.2021 - 12:45
(updated: 03.06.2021 - 10:48)
Lähes kaikki matkustajajunat ovat peruttu tältä päivältä työtaistelun vuoksi. Kuva VR

Veturinkuljettajat ympäri maan ovat jääneet tänään kotiin vastalauseena VR:n henkilöstöpolitiikalle, jonka katsotaan ylikuormittavan työntekijöitä ja lisäksi rikkovan voimassa olevaa työehtosopimusta.

Mielenilmaus tarkoittaa käytännössä sitä, että lähes kaikki matkustajajunat ovat peruttu tältä päivältä. Rautatiealan Unionin verkkosivuilla avataan protestiin johtaneita syitä seuraavasti:

"VR on tulkinnut työehtosopimusta ja työlainsäädäntöä niin että veturinkuljettajan on huolehdittava työvälineistä ja työvaatteista vapaa-ajallaan. Työvaatteet ja välineet on huolehdittava omalla vapaa-ajalla seuraavan työvuoron aloituspisteeseen, joka voi näissä tapauksissa olla asema tai varikko. VR yrittää muutoinkin aktiivisesti hämärtää työ- ja vapaa-ajan välisiä rajoja. Asiasta on yritetty neuvotella tuloksetta"

Tavoitin Rautatiealan Unionin Helsingin veturinkuljettajien osasto ry:n puheenjohtajan Lassi Narisen kommentoimaan asiaa.

– Tämä on työnantajapuolelta sovittujen työehtosopimusten vastaista toimintaa tai vähintään harmaalla alueella liikutaan, Narinen tuumaa.

Rautatiealan Unionin nettisivuilla olevassa tiedotteessa ilmaistaan huoli myös VR:n toimien mahdollisista vaikutuksista junaturvallisuuteen:

"Riittämättömät työajat ja työvuorosuunnittelun virheet sekä lipsuminen sovituista asioista vaarantavat junaturvallisuuden. Työntekijät ovat hyvin väsyneitä olemassa olevaan tilanteeseen ja se yhdistettynä epäsäännöllisen kolmivuorotyöhön kuormittaa kohtuuttomasti"

Myös Narinen on huolissaan työntekijöiden jaksamisesta.

– Työvälineistä huolehtiminen vapaa-ajalla yhdistettynä palkattomaan ruokataukoon saattaa pahimmillaan pidentää työpäivän pituutta peräti puolellatoista tunnilla. Porukka alkaa olla väsyneitä ja surulla saa katsoa noita nuoriakin työntekijöitä, joilla paistaa jo väsymys kasvoilla, hän sanoo.

Ratkaisun löytymiseen vielä lähitulevaisuuden aikana Narinen suhtautuu skeptisesti, mutta varovaisella toivolla varustettuna.

– Toivoa on, mutta en tässä kohtaa löisi vetoa sen puolesta. Jotain konkreettista pitäisi ensin tapahtua, eikä aina vain puhetta ja puhetta, hän summaa. 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa