Viha plus rakkaus on kotiseuturakkaus
Nokialla pitkään vaikuttanut alun perin Kotkan poika, toimittaja Matti Kuusela on kirjoittanut kotiseutunäytelmän vailla vertaa. Tunnin ja vartin monologi Nokia, minä vihaan ja rakastan sinua on yllättävä, humoristinen, piikikäs, lämmin ja rehti rakkaudentunnustus kotiseudulle. Siirappia siinä ei ole, mutta kylläkin balsamia haavoihin.
Monologin esittää toinen nokialainen, yli neljä vuosikymmentä teatterin parissa työskennellyt Arvi Kaukolammi Ja millä taidolla, herkkyydellä ja tunteen palolla. Kun ohjaajaksi on saatu Kaukolammin luotto-ohjaaja Antti Majanlahti, on jälki todella upeaa ja valloittaa katsojan sydämen. Esityksen kruunaa Anni Kytömäki, jonka pianosäestys tuo keijumaisen heleyden peikkomaisen Kaukolammin tulkintaan.
Kuntojuoksua harrastava Kaukolammi vetää 75 minuutissa kaksitoista roolia. Mukaan mahtuu tehtailija Idestam, näyttelijä Ida Ahlberg, Emäkoski, Nokian Pyryn miesvoimistelijain pyramidi, Nokian kauppala, Työväentalo, tulipalo, Viikinharju, esirippu, teloituskomppania, Kim Gran, Paunun bussi ja vuosi 2014. Siinä Cooperin testiä kerrakseen kenelle tahansa näyttelijälle.
Kokonaisuus on todellakin yllättävä, mutta ei vähääkään keinotekoinen. Tekijäryhmä on löytänyt sen nokialaisuuden ytimen, jota Henna Virkkusen mahtikäskyllä ei voi sulauttaa suur-Tampereeseen. Siihen mahtuu viha ja rakkaus, pettymys ja toivo, rumuus ja kauneus, rujous ja herkkyys. Kaikki puolet tunnistamalla syntyy kokonaisuus, josta voi sanoa että ”tämä on minun”. Kaukolammin tulkinta on hieno rakkaudentunnustus Nokialle.
Tällä tietoa viimeinen esitys on lauantaina 8. helmikuuta, siis liikkeelle nopeasti.
ToWi-teatteri (Kylmäojankatu 3, Nokia). Nokia, minä vihaan ja rakastan sinua. Käsikirjoitus: Matti Kuusela. Ohjaus: Antti Majanlahti. Esittäjä: Arvi Kaukolammi. Säestys: Anni Kytömäki. Liput: Ravintola Reino ja Aino.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kulttuuri
Kirjallisuuslajina dekkari on voimakas yhteiskunnallisen todellisuuden kommentoija, vaikka kirjallisuus on itsessään myös heijastuma tästä todellisuudesta, kuten kaikki kulutettava kulttuuri. Marxilaisen kirjallisuustieteilijä Robert Tallyn mukaan USAn aloittaman terrorisminvastaisen sodan ja uusliberalismin hegemonisen aseman myötä kirjallisuus- ja kulttuurikritiikki on yleisellä tasolla menettänyt hampaansa
Kesällä luetaan dekkareita. Historiallisesti dekkari- ja jännityskirjallisuus on omannut hyvin vasemmistolaisia ja kommunistisia sävyjä ja tästä ovat monet kirjailijat saaneet myös kärsiä.
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.