Vihapuheet kitkettävä

10.05.2017 - 12:30

Suomen Rauhanpuolustajien Lapin piirijärjestö kannattaa vihapuheiden vastustamista kaikissa muodoissa. Netissä vihapuheet saavat suuret mittasuhteet, koska vihansa ilmaisijat eivät kohtaa kasvotusten vihansa kohdetta, jolloin terve itsesensuuri ja toisen asemaan asettautuminen usein jäävät entistä vähäisemmäksi. Samasta syystä digitalisaatio ei voi ratkaista esimerkiksi opettajapulaa, koska tarvitaan elävää ihmistä asennon, eleen, ilmeen ja muun viestinnän koko skaalalla kasvattamaan tasapainoisia ja empaattisia ihmisiä. Tietokone ei voi koskaan korvata elävää vuorovaikutusta.

"Terveydenhuollossa parantavaa empatiaa ja myötäelämistä ei voi saavuttaa netissä."

Myöskään terveydenhuollossa parantavaa empatiaa ja myötäelämistä ei voi saavuttaa netissä.

Eräs vihapuheen muoto on silti silmänpistävä ja se koskee viholliskuvan luomista. Poliitikot, toimittajat ja esimerkiksi ulkopoliittisen instituutin tutkijat syyllistyvät aika ajoin tähän kertoessaan Venäjän ”uhkaavasta retoriikasta”. Tästä arviosta on jätetty pois länsimaiden uhkaavaa käytöstä Venäjää kohtaan. Kun esimerkiksi Venäjä varoittaa siitä, että kääntää ydinaseitaan niitä vastaan, jotka sijoittavat mailleen USA:n ja Naton ohjuksia, puhutaan Venäjän aggressiivisesta retoriikasta. Tällöin ei oteta huomioon sitä uhkaa, mitä ohjuksia vastaanottavat maat ratkaisuillaan itse aiheuttavat Venäjälle.

Lapin Rauhanpuolustajat kehottavat varsinkin politikkojamme, tutkijoitamme ja toimittajiamme kohtelemaan toisia kaikin puolin, myös puheissaan, niin, kuin he toivovat itse tulla kohdelluksi. He ovat esikuvia monelle ja voivat näin edistää rauhaa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.