VIIKON KOLUMNI: AHTISAARI HARHAPOLUILLA

19.09.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 34 / 19.9.2008

Presidentti Martti Ahtisaari analysoi Helsingin Sanomien haastattelussa (10.9.) Georgian kriisiä, Venäjää ja Suomen Nato-jäsenyyttä.


Ahtisaari pohti oliko Venäjä pettynyt siihen, ettei kansainvälinen yhteisö kuunnellut sen näkemyksiä muun muassa Kosovon kysymyksessä. Hän sanoi: "Jos kokee, että ei kuunnella, täytyy pohtia, mistä se mahdollisesti johtuu. Ei ole minkään suurvallan tapa käyttäytyä, kuten nyt tehtiin Georgiassa".


Ahtisaari olisi voinut tasapuolisuuden nimissä mainita, että viattomana uhrina esiintyvä Georgia on Iso-Britannian jälkeen suurvalta USA:n tärkein apulainen rikollisessa Irakin sodassa.


Ahtisaari totesi myös, että Venäjän uusi voimapolitiikka on lähinnä vahingollista sille itselleen. Hän painotti edelleen, että Kosovoa "ei voi millään lailla verrata Etelä-Ossetian tai Abhasian tilanteeseen" Samaa vakuutteli kansainvälisen oikeuden professori Lauri Hannikainen edellisen päivän Hesarissa (9.9).


Kannanotoissa kaikuu Washingtonin ääni selkeänä ja kirkkaana. Sekä Ahtisaari että Hannikainen sivuuttavat myös täysin sen tosiasian, että Georgia itse aloitti sodan hyökkäyksellään Etelä-Ossetian pääkaupunkiin Tshinvaliin.* * *Näyttää siltä, että historiaa pyritään jo tuoreeltaan kirjoittamaan uudelleen. Tosiasioiden hämärtämisellä ja kiistämisellä sekä Venäjä-hysterian lietsonnalla ajetaan ennen muuta maamme Nato-jäsenyyttä. Helsingin Sanomat on avoimesti myöntänyt liputtavansa jäsenyyden puolesta.


Ahtisaari väitti, että Venäjällä olisi tuskin mitään sitä vastaan, jos Suomi päättäisi liittyä sotilasliitto Natoon. Ajatus on reaalimaailmalle vieras. Sitä oli myös ex-presidentin perustelu Suomen Nato-jäsenyydelle: "Sillä lailla pääsemme eroon suomettumiskeskustelusta maailmalla". Ahtisaari lisäsi: "Luulisi, että Venäjällä on intressi auttaa naapurina ja ystävänä".


On kysyttävä, mille vuosikymmenelle Ahtisaari on oikein jämähtänyt? Onko kenelläkään muulla kuin Ahtisaarella havaintoja "maailmalla käytävästä suomettumiskeskustelusta"? Entä miksi Venäjällä olisi intressi auttaa tässä asiassa?


Ajatus on vähintäänkin kummallinen. Venäjä ei taatusti halua saada itselleen enää yhtäkään Nato-naapuria lisää Sillä ei liene myöskään kiinnostusta auttaa Suomea pääsemään irti Ahtisaaren virtuaalimaailmassa käytävästä "suomettumiskeskustelusta" - kaikkein vähiten Suomen Nato-jäsenyyden avulla, joka olisi mitä suurimmassa määrin USA:n intresseissä.TOMMI LIEVEMAA


Kirjoittaja on espoolainen muusikko


tommi.lievemaa (at) pp.inet.fi

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli