VIIKON KOLUMNI: Kummallisvaalit

29.08.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 31 / 29.8.2008

Tutussa sadussa keisarilla ei ole vaatteita. Kaikki kuitenkin uskottelevat näkevänsä ne, kunnes pieni lapsi ilmoittaa, että "keisarilla ei ole vaatteita". Siitähän sitten nousee melkoinen hässäkkä, kun kaikki jälkiviisastellen toteavat asian olevan juuri niin. Hirveää, keisarilla ei ole vaatteita.


Suomessa ei ole demokratiaa. Kaikki kuitenkin uskottelevat itselleen ja toisilleen, että täällä olisi jotain todellista demokratiaa. Kommunistit ja jotkut muutkin ovat sadun lapsen tavoin huudahtaneet kovaan ääneen: Suomessa ei ole demokratiaa! Mutta tosielämässä asiat ovat usein toisin kuin saduissa. Niin nytkin. Kauhistumisen ja asiasta hälyn nostamisen sijaan ihmiset toteavatkin tyynesti, ettei olekaan, entä sitten?* * *Asia nousi mieleeni näin kunnallisvaalien alla. SKP on ollut huolestunut (lähi)demokratian kaventumisesta. Päätöksiä tehdään yhä kauempana kuntalaisista, yhä pienemmässä piirissä. Pienessä piirissä, joka yhä tiukemmin on rahoittajiensa pihdeissä. Rakennusliikkeet ja kauppakeskusten taustapirut jakavat kuntia keskenään kuin mafia omia reviirejään. Lahjokaa te tuolla ja me lahjomme täällä.


"Demokratia" ei kasva kiväärinpiipuista vaan nettipankkien tilisiirroista. Ja kansa maksaa. Mutta ei valita. Tai tarkemmin sanottuna ei välitä. Ihmiset kohauttavat hartioitaan ja hymyilevät vinosti kun heille puhuu demokratian rappiosta. Vastaus on, että entäs sitten. Minulla menee vielä kohtuullisen hyvin, saan maksettua asunto- ja autolainan. Lapsilla on tietokonepelit. Aineellista hyvää riittää vielä. Viihde ja päihteet turruttavat, jos mielialalääkitys ei riitä.


Väitän, että suurinta osaa ihmisistä ei pätkääkään kiinnosta se, millaisella hallintomallilla Suomea hallitaan. Ihan sama onko meillä ns. demokratia, jossa pääministeriä esittävät anti-mooses lipposet tai lepsämän kalvakat valakat ovat tekevinään päätöksiä. Vaikka todellisuudessa raha puhuu. Vai onko meillä suoran demokratian tilalla suora diktatuuri. Pääasia, että kaduilla on suhteellisen rauhallista ja saa rauhassa hoitaa kesämökkiään ja kiillottaa autoaan.* * *Jotkut puolueet etsivät lehti-ilmoituksilla kunnallisvaaleihin ehdokkaita. Etsitään tulevaisuuden vastuunkantajia ja päättäjiä!? Irvokasta touhua, jota rahoitetaan verorahoilla puoluetukien kautta. Lisäksi tietysti erinäisten muiden tahojen rahoilla, jotka haluavat auttaa demokratiaa oikeaan suuntaan ts. tekemään itseään miellyttäviä päätöksiä.


Kummallista, että edes verovarojen ohjautuminen kunnallisissa palveluissa yhä enemmän firmojen kassoihin, ei herätä ihmisiä. Varsinkin kun niistä vähistäkin palveluista joutuu koko ajan maksamaan enemmän kohoavina kunnallisveroina ja palvelumaksuina. Kohta meillä ei tällä menolla enää ole kunnallisia palveluja, ainakaan maksuttomia.


Kummallisia aikoja eletään. Tervetuloa kummallisvaalit.MARKKU TULANDER


Kirjoittaja on janakkalalainen pappi. markkutulander(at)hotmail.com

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli