VIIKON KOLUMNI: Lavertelutalkoot

17.10.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 38 / 17.10.2008

Kuntavaaliehdokkaiden toivomuslistoissa on vara valita. Koiran ulkoiluttamisesta lähtien myöskään lapsia ja vanhuksia unohtamatta. Nämä toivomusaloitteet voi jättää jouluksi.


Kuntien tehtävät ovat lakisääteisiä. Samat puolueet, jotka kunnissa nyt vaativat palvelujen parantamista, ovat hallituksessa ja eduskunnassa omilla päätöksillään syöneet kuntien rahoituspohjaa.


Kunnat ovat vuodesta 1991 lähtien menettäneet valtinosuuksia vuositasolla, siis joka vuosi noin 5 miljardia (5000 000 000) euroa. Valtion osuuksia on leikattu ja verotusta muutettu rikkaita suosivaksi.


Samalla kun hallitukset ovat leikanneet kunnille tulevia valtion osuuksia ne ovat määränneet lisävelvoitteita, joihin ei ole myönnetty varoja. Lisävelvoitteita on tullut esim. hammashoitoon, sosiaaliturvaan ja koulutukseen.


Politiikassa on kyse varojen käytöstä. Hallitus jakaa rahaa rikkaille alentamalla ja osittain poistamalla heidän verotustaan. Kunnille jää köyhyyden jakaminen. Kunnat korottavat palvelumaksuja ja veroprosenttia. Hallitus ajaa kuntia pakkoliitoksiin taloudellisilla sanktioilla uhkaamalla.


Kuntien pakkoliitokset ovat EU-politiikan satoa. Suurkuntien työt on alistettava kansainväliselle kilpailulle. Pienyritykset putoavat tässä pelissä pois. Kuntien omat työt, joita palveluiksi sanotaan, siirtyvät ylikansallisten pörssiyhtiöiden tehtäväksi.


Tässä ratkaisussa säästetään maksoi mitä maksoi. Pörssiyhtiön osakkaat vaativat tililleen voittoa. Säästö otetaan työn laadun heikkenemisenä ja työntekijöiden loppuun ajamisena. Työntekijät saatetaan 1800-luvun huutolaisen osaan. Kuntalaiset maksavat entistä enemmän ja palvelut heikkenevät.* * *Kommunistien mielestä tähän ei ole pakko alistua.


Äänestysprosentti laskee (Radio 1 30.9.) Ihmiset kokevat, että kaikki puolueet ovat samanlaisia. Havainto on ihan oikea. Tiedotusvälineet: tv, sanomalehdet ja radio toistavat jatkuvasti; kolme suurta Kokoomus, Kepu ja SDP. Ne toteuttavat ainoata mahdollista – kokoomuslaista politiikkaa.


Pienemmät puolueet Kristilliset, Vasemmistoliitto, RKP ja Vihreät ovat vuorotelleet hallituksessa hyväksymässä "vaihtoehdotonta" politiikkaa.


"Pienyrittäjäpuolue" Perussuomalaiset äänestivät eduskunnassa kuntien pakkoliitokset mahdollistavan lain puolesta.


"Vaihtoehdottomuutta" ovat rikkaiden veronalennukset ja valtionomaisuuden hävittäminen.


Wahlroosien, olliloiden, liliusten ja muiden "talousnerojen" takapiruna ovat aina olleet ministerit ja hallituksen luottamusta nauttiva eduskunta. Menestyvät valtion yritykset lahjoitetaan yksityisille keinottelijoille. Valtio menettää tulolähteet ja kuntalaiset maksavat.VILJO HEIKKINEN


Kirjoittaja on vanhempi huoneenrakentaja Lapinlahdelta ja SKP:n kuntavaaliehdokas.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!