VIIKON PAKINA: Iso veli valvoo

10.08.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 28/2007

Tupakointikielto Suomen ravintoloissa astui voimaan kesäkuun alussa. Taivas ei ole pudonnut niskaan. Mitä nyt ravintoloiden lähellä asuvat ovat valittaneet ulkosalla röyhyttelevien aiheuttamista haitoista.


Tupakoitsijat täyttävät terassit, ja sisätilat ammottavat usein tyhjyyttään. Saa nähdä miten sitten, kun tulee talvi.


Meikä ei juuri ravintoloissa käy, korkeintaan Pressiklubilla. Siellä oli kesäkuun alettua kiintoisaa seurata, miten tupakoitsijat lähtivät pöytäkunnittain kauas alakerran ulkoportaille tupakalle, ja se ainoa tupakoimaton jäi pöytään vahtimaan juomia ja laukkuja.


Kun kauas piti lähteä, vedettiin selvästikin kaksi savuketta perä perää samalla keskustelua jatkaen Tupakoitsijoiden palatessa pöytään hampaitaan kiristelevä tupakoimaton oli äimän käkenä, että mistä ne nyt puhuvat. Aihe oli jo ihan eri kuin ulos lähtiessä.


Kotikaupunginosani näköalaravintolassa homma sujuu satunnaisen tutkimukseni perusteella paremmin. On laaja tupakaton puoli, on lasiseinäinen hyvällä ilmastoinnilla varustettu tupakkaeriö, ja kesällä vielä viihtyisä terassi.


Esimerkiksi Espanjassa tupakointikielto ravintoloissa tuli voimaan jo aikaisemmin. Havaintojeni mukaan espanjalaiset rikkovat törkeästi EU:n tupakkadirektiiviä. Enemmistössä ravintoloista, erityisesti paikallisten suosimissa, röyhyttely jatkuu ikään kuin mitään kieltoa ei olisikaan.


Mikä täten ilmiantona komissaari Olli Rehnille.* * *Jotkut ottavat tupakointikiellon raskaasti. Eräs tuttavani löi nipun papereita eteeni ja kysyi:


– Tiesitkö, että tupakoinnin vastaisen kampanjoinnin edelläkävijä oli Adolf Hitlerin Natsi-Saksa?


Silmäilin papereita. Tosiaankin: Natsien ristiretki tupakointia vastaan alkoi 1930-luvun alkupuolella osana "rodullisen puhtauden" edistämistä. Hitler johti kampanjaa tupakoinnin kieltämiseksi kaikissa julkisissa paikoissa.


Saksan terveysviraston julisteissa tupakointi kuvattiin "juutalaisten, mustalaisten, neekerien ja intellektuellien likaiseksi tavaksi" Myös termin "passiivinen tupakointi" (Passivrauchen) lanseerasivat jo natsit.


Natsit eivät kantaneet huolta ensisijassa ihmisten terveydestä. Tavoitteena oli hävittää yksilönvapaus, kontrolloida täydellisesti ihmisten elämää ja yhdenmukaistaa heidän tapansa.


– Entä sitten?, kysyin aineiston luettuani ja yritin panna asian leikiksi: – Keksiväthän natsit ensimmäisinä niinkin hienon asian kuin Euroopan unioni.


Sain vastaukseksi ärräpäitä.


– Mutta kai sentään myönnät, että tupakointi on vaarallista?


– Tietysti, mutta tämä tekopyhä iso veli valvoo -mentaliteetti yhdistettynä tupakan vapaaseen myyntiin ja verottamiseen ottaa pannuun. Seuraavaksi kielletään parveketupakointi, sitten röökaaminen kaduilla, pysäkeillä ja muissa ulkotiloissa, sitten omissa asunnoissa. Lopuksi värvätään matalapalkkatuella erityisiä nuuhkijoita käräyttämään tupakoitsijoita. Sano minun sanoneen!EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli