VIIKON PAKINA: Kenraaliharjoitus

29.08.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 31 / 29.8.2008

Maamme poliittisten johtajien lausunnoista on käynyt täysin selväksi, etteivät he ymmärrä Kaukasian konfliktista hölkkäsen pöläystä.


On laiha lohtu, että yhtä ulalla ovat muidenkin EU-maiden johtajat. Maanantaina pidettävästä EU:n ylimääräisestä huippukokouksesta ei siis kannata mitään välkkyä odottaa.


Myös USA:n johtajien Georgia-fiaskoa ihmetellessä on vitsailtu, että "mitä ne oikein polttivat Valkoisessa talossa" junaillessaan sotahullun Mihail Saakashvilin hyökkäyksen Etelä-Ossetiaan.* * *Mutta USA:n ja Naton johdon osalta asia ei tietenkään ole näin yksinkertainen? Georgian hyökkäystä oli suunniteltu kauan, ja sen yksi tavoite oli mitätöidä Venäjän rooli globaalina toimijana.


Hyökkäyksellä oli johtavan venäläisen sotilasasiantuntijan Leonid Ivashovin mukaan toinenkin tavoite, joka pysyy sen myttyyn menosta huolimatta. "Operaatiossa, jota länsi johti Georgian maaperällä Venäjää vastaan ja jossa eteläossetialaiset olivat uhreja tai panttivankeja, voimme nähdä Iranin vastaisen hyökkäyksen kenraaliharjoituksen."


"Olemme lähellä vakavaa konfliktia", "USA:n ja Naton valmistelut strategisella tasolla ovat käynnissä" ja "Iranin vastaisen hyökkäyksen todennäköisyys on kasvamassa päivittäin".


"Kaaoksen ja epävakauden aiheuttamisesta on tullut Washingtonin virallinen poliittinen linja", Ivashov arvioi.


Tähän kuvioon liittynee myös Naton sotalaivaston ryhmittäminen Mustallemerelle ja USA:n sotalaivojen telakoituminen Batumin sataman edustalle tuomaan virallisen selityksen mukaan "humanitaarista apua", Dmitri Medvedevin mukaan aseita.* * *Jotkut pahoittelevat, että Kaukasian konflikti peitti alleen USA:n Afganistanissa 22.8. tekemän lähes sadan siviilin joukkomurhan, uhreista suurin osa lapsia ja naisia.


Voi, voi! Vaikka Kaukasiassa olisi ollut suloinen rauha, joukkomurha ei olisi saanut Helsingin Sanomissa enempää kuin nyt annetun yhden palstan huomion. Ja poliittiset johtajat olisivat levitelleet käsiään: "Mikä joukkomurha? Koskaan kuullukkaan."* * *Tekee Hesari joskus vahingossa hyvääkin. Torstaina se julkaisi Tshinvalissa Georgian hyökkäyksen alkaessa olleen suomalaisen Etyjin tarkkailijan Heikki Lehtosen haastattelun. Siitä ilmeni, että kaupungin pommitukset alkoivat 7.8. ennen puoltayötä.


Niin että Alexander Stubb ja muutkin voisivat lopettaa höpinän maagisesta päivämäärästä 080808. Minkä tarkoitus on ollut sotkea sijoittamalla "tasapuolisesti" hyökkäyksen ja vastahyökkäyksen alkaminen samalle päivälle.


Mutta niin taitavasti oli Susanna Niinivaara haastattelun laatinut, ettei siinä sanallakaan mainittu, kuka kumma ne pommitukset yöllä 7.8. aloitti. Journalistipalkinnon arvoinen suoritus.EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli