VIIKON PAKINA: Kielemme rikkaus

02.05.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 18 / 2.5.2008

TV1:n tuoreimmassa Voimala-ohjelmassa keskusteltiin teemasta "Voihan vitalis, miksi kaikki kiroilee niin hirveästi?". Esillä oli muun muassa puhekieleen vakiintunut ja voittokulkuaan jatkava uusi modus, aggressiivi.


Aggressiivi taipuu persoonissa ja luvuissa ja kaikissa tempuksissa. Aggressiivin tunnus on vaikeasti mihinkään sanaluokkaan määriteltävissä oleva viisikirjaiminen v-alkuinen sana, joka seuraavassa kirjoitetaan häveliäisyyssyistä "ttu". Ttun ja pronominin yhdistelmä muodostaa aggressiiville tunnusomaisen modusrakenteen. Funktioltaan aggressiivirakenne on kieltoapuverbiä (en, et, ei) vastaava.* * *Kielioppilöpinät sikseen ja esimerkkejä pöytään.


Preesenstaivutus: Ttumä jaksa mihinkään tenttiin lukea. Ttusä rupee mulle iniseen. Ttuse ilmestyy ees paikalle. Ttume mitään paikkoja hajoteta. Ttute mihinkään raflaan tuu. Ttune mistään mitään tiedä.


Persoonattomia: Ttusiellä mitään ilmasta viinaa ollu. Ttutäällä mikään kesä oo. Ttutäällä jaksa enempää notkua.


Imperfekti: Ttumä pystyny sitä kissaa pelastaan. Perfekti: Ttumä oo jaksanu kahteen viikkoon tiskata. Pluskvamperfekti: Ttumä ollu jaksanu ees syödä päiväkausiin ennenku jouduin tiputukseen.* * *Voimme vain kuvitella, mitä tapahtuisi, jos meidän siivosuiset poliitikkomme ja yritysjohtajammekin alkaisivat käyttää aggressiivia. Tulisiko puheesta kansantajuisempaa ja kenties jopa rehellisempää?


Sen sijaan, että Matti Vanhanen selittelisi kuuluisaa puhettaan ihmisten taloudellisen tilanteen yleisestä parantumisesta sanomalla, ettei halua vähätellä vaikeuksissa olevien ihmisten toimeentulo-ongelmia, hän tokaisisi: Ttumä mitään köyhiä hyysää.


Sen sijaan, että Jyrki Katainen selittäisi palvelumaksujen korotuksia parhain päin, hän julistaisi tylysti: Ttume mitään maksunkorotuksia peruta.


Sen sijaan, että Alexander Stubb puhuisi ummet lammet Suomen ja Venäjän suhteiden modernisoimisesta, hän myöntäisi: Ttumä mitään Venäjä-suhteista ymmärrä.


Sen sijaan, että Erkki Tuomioja selittäisi olevansa valmis luopumaan vappumarsseista, jos niille ei ole nykyajassa kysyntää, hän ilmaisisi kantansa avoimesti: Ttumä mihinkään vappumarsseille mee paleleen.


Sen sijaan, että Mikael Lilius yrittäisi peitellä tyytyväisyyttään 20 miljoonan optioistaan, hän paukauttaisi: Ttutää mihinkään riitä.* * *Tuo nyt oli vain kuvittelua. Mutta paljon on kehitys kehittynyt aggressiivin myötä sitten Eetu Salinin päivien. Pentinkulmalla puhuessaan Eetu käyttiVäinö Linnan mukaan sanan säilää näin:


"Voi te esiäidit, te suomen kielen luojat, rikkaan kielen te loitte, mutta sittenkään sen sanat eivät joka paikkaan riitä. Mutta tule sinä apuun, sinä isien vapahtaja, sinä perkeleen perkeleen perkele!"EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli