VIIKON PAKINA: Matkatoimisto Kanerva

30.11.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja:

Pyydämme anteeksi, että muuan mullistava, käänteentekevä ja lajissaan historiallinen puhe jäi Tehyn työtaistelun ja muiden seikkojen vuoksi kommentoimatta. Korjaamme asian nyt.


Ulkoministeri Ilkka Kanerva nimittäin piti marraskuun alussa Maanpuolustuskurssiyhdistyksen syyskokouksessa puheen, joka jää tulikirjaimin loistamaan historian lehdille. Puhe koski ulkoministeriön parhaillaan valmistelemaa Nato-selvitystä.


"Selvitys on matkaesite, joka kertoo hinnan ja reitin Natoon", Kanerva kuvaili. Selvityksessä "matkakohde kuvataan rehellisesti" ja "kerrotaan, millaisia ihmisiä siellä tapaa".


Kielikuvajonglööri Kanerva ei olisi voinut verrattomampaa rinnastusta keksiä.


Kaikkihan me tiedämme, että matkaesitteet ovat tunnettuja rehellisyydestään, ainakin heti toisena Raamatun jälkeen.


Jos matkaesitteessä luvataan viihtyisää, siistiä, rauhallista, lähellä rantaa ja palveluja sijaitsevaa hotellia, niin sehän on totta. Hotelli ei ole surkea läävä, jonka baarissa juopot melskaavat aamuyöhön asti ja josta on rannalle matkaa kilometritolkulla.


Ja jos matkaesitteessä luvataan ihanaa, kirkasvetistä ja aurinkoista rantaa, niin sehän pitää paikkansa. Ranta ei ole iltaisin auringolta varjossa eikä hytisyttävän kylmä ja täynnä kuonaa ja kuolleita, haisevia kaloja.


Kun siis Ike lupaa Nato-selvityksestä matkaesitettä, voimme luottaa häneen yhtä lujasti kuin matkatoimistovirkailijaan.* * *Muistattehan vielä lottomainoksen, jossa muikea maalaismies kertoi, mihin hän lottovoiton käyttäisi: "Asunto pitäs laittaa, kuntolommaa pittää ja kiertää vähän mualimaa."


Koska Nato on globaali sotilasliitto, sen matkaesitteessäkin tulee esitellä mualimanmatkoja Lähi-idän öljykentille, Afrikan viidakkoihin, Afganistanin vuoristoihin ja muihin kiehtoviin kohteisiin, missä voi tappaa uusia ihmisiä tai tulla tapetuksi.


Kyse on elämysmatkoista ja usein äkkilähdöistä, mikä tekee matkustelusta jännittävän.


Matkavalmiuteen sitoutuneiden osalta kyse on myös pakkolähdöistä. Sillä kuten Kanerva puheessaan totesi, "Suomi ei voi olla kriisinhallinnan Riitaoja, johon kumppanit eivät voi luottaa siinä vaiheessa, kun poutasää päättyy".


Mutta koska Ike itse on jo ikämies, hän jäisi Riitaojana kotimieheksi nuorempien lähtiessä elämysmatkakohteisiin. Hänen tehtävänään olisi huolehtia, että sinkkiarkkuja on varastossa ja että omaisille ilmoitetaan elämysmatkoilla kaatuneista.


Kyse ei siis ole siitä, että Ike vaaroja pelkäisi. Syyskuus Ike joutus hoitoon kun oli mönkijäl kaatunu kun oli kanslistien kans ollu virkistäytymispäivä. Kaik oliva huajentuneita kun ei kysymykses ol se et Ike itte olis mönkiny eikä ainakam missä lakanois.EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli