VIIKON PAKINA: Natseja ja taistolaisia

17.03.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 11/2006.

Kansan Uutisten Viikkolehti tarjosi viime viikolla iloisen yllätyksen. Oikein piti silmiään hieraista.


Viikkolehdestä on vuodesta toiseen joutunut lukemaan kauniisti sanottuna "kaikenlaista", ei vähiten historian uustulkintoja.


Mutta Jukka Parkkari yllätti kirjoittamalla kolumnin Guido Knoppin kirjasta Hitlerin lapset, joka käsittelee lasten ja nuorten asemaa Natsi-Saksassa. Upeeta, mahtavaa!* * *


Parkkari lainasi kirjasta muun muassa Adolf Hitlerin vuonna 1938 pitämää puhetta saksalaisista nuorista:


"He siirtyvät Jungvolkista Hitlerjugendiin, sitten otamme heidät puolueeseen. Ja jos heistä ei olisi sittenkään tullut täysi kansallissosialisteja, heidät pannaan työpalveluun. Ja mikäli jossakin olisi silloin vielä jäljellä luokkatietoisuuden tai säätyajattelun rippeitä, niistä pitää armeija huolen. He ovat meidän vallassamme koko ikänsä."


Lainaus paljastaa hyvin, että natsismi oli työväenliikkeen suoranainen vastakohta. Onkin osuvasti todettu, että Hitlerin "Saksalainen kansallissosialistinen työväenpuolue" ei ollut enempää saksalainen, kansallinen, sosialistinen kuin työväenpuoluekaan.


Parkkari veti kirjan antia yhteen seuraavasti:


"Hitler siis halusi ottaa – ja myös melko hyvin onnistui siinä – saksalaiset lapset pois vanhemmiltaan ja panna heidät sokeasti uskoen palvelemaan kansallissosialismia eli omia pyrkimyksiään."* * *


Mutta jos hyväuskoinen lukija luuli, että kolumnin otsikko Sinun lapsesi eivät ole sinun oli sattumaa tai veikeä vitsi, hän erehtyi. Kolumnin lopussa seurasi kylmä suihku. Vai pitäisikö sanoa laskiämpäri. Yhteenvedon jälkeen kolumnoija jatkoi:


"Tämä ei ole kaukana siitä mitä meillä Suomessakin 1970-luvun taistolaisvuosina laulettiin: "Sinun lapsesi eivät ole sinun lapsiasi!" Sinipaidat tarkoittivat, että lapset eivät kuulu meilläkään vanhemmilleen, vaan Lenin-sedälle, joka asuu Venäjällä."


Varmuuden vuoksi Parkkari lainasi vielä Hitleriä vuodelta 1933: "Sinun lapsesi kuuluu jo nyt meille. Mitä sinä olet? Sinusta jättää aika, mutta sinun jälkeläisesi ovat jo uudessa leirissä. He eivät pian enää tiedäkään mistään muusta."* * *


Nyt on sitten tullut viikko ihmeteltyä, eikö Parkkari todellakaan tiennyt, kuka on Annikki Setälän suomentaman ja Eero Ojasen 1968 lauluksi säveltämän proosarunon Sinun lapsesi kirjoittaja.


Libanonilais-amerikkalainen filosofi, kirjailija ja runoilija Kahlil Gibran (1883–1931) on sentään humanistisen maailmankulttuurin kirkkaimpia edustajia.


Gibranin ja hänen viisaan, ihmisyksilön ainutlaatuisuutta ja vapautta ylistävän runonsa rinnastaminen natsismiin on, anteeksi vain, todella syvältä.


Vai oliko houkutus leimata "taistolaisia" niin suuri, ettei tullut mieleen tarkistaa? Ei tekijää, ei sanoja?


Gibran on antanut itse kullekin hyvän neuvon: "Älä sano "Olen löytänyt totuuden", vaan "Olen löytänyt yhden totuuden"."EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli