VIIKON PAKINA: Pappia kyydissä

08.01.2010 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 1/8.1.2010

Espoon piispa Mikko Heikka on päättänyt erottaa virasta Pohjan kirkkoherran Juha Molarin. Piispan määräämän tutkinta-asiamiehen Jorma Backin perustelut erottamiselle ovat raskauttavat.


Tärkeimpänä perusteluna on Molarin "kritiikitön" suhtautuminen Venäjään ja matkustelu siellä. Lieventäväksi asianhaaraksi ei katsota sitä, että hänen vaimonsa ja lapsensa ja monet tuttavansa sekä vaimon sukulaiset ovat venäläisiä.


Raskauttavana pidetään myös sitä, että Molari on ollut taannoin seuraamassa Tampereella järjestettyä mielenosoitusta ProKarelia-järjestöä vastaan sekä osallistunut seminaariin, jossa kertonut mielipiteenään, ettei Karjalan palautuksen ajaminen ole tapahtunut asiallisissa merkeissä.


ProKarelia-aktivisti teki Molarista rikosilmoituksen Tampereen poliisille ja ProKarelian pääsihteeri vaati tuomiokapitulilta Molarin erottamista. Poliisi ja syyttäjä eivät alkaneet edes tutkia asiaa, mutta Back vaatii Molarin erottamista, koska tutkimatta jättäminen ei tarkoita, etteikö Molari olisi syyllistynyt rikokseen.


Back on löytänyt pahan virheen myös Molarin virantoimituksesta. Molari on maininnut saarnassaan neljä vuotta sitten venäläisen kirjailijan Fjodor Dostojevskin. Back pitää tätä viranhoidon kannalta raskauttavana, koska kyseinen kirjailija on seurakuntalaisille liian vieras.


Ja tottahan on, että vaikka Paavo Väyrynen luki aikoinaan parissa päivässä läpi koko Dostojevskin tuotannon, se ei tarkoita, että seurakuntalaiset tuntisivat mainitun kirjailijan yhtä hyvin.


Kun todisteet ovat näin raskauttavat, ihmetyttää, miksei kukaan ole keksinyt kyyditä Molaria kusiaispesän kautta itärajan taakse. Niin 30-luvulla hoideltiin hankalat tyypit.


Vaikka kyllähän Molarin tapaus ilman muilutustakin kirkastaa brändiämme maailmalla.* * *Amerikkalainen ulkopoliittinen aikakauslehti Foreign Policy julkaisi kymmenen kärjessä listan globaaleista ajattelijoista, jotka vaikuttivat ihmiskuntaan eniten vuonna 2009.


Ykköseksi kipusi USA:n keskuspankin Fedin johtaja Ben Bernanke, jolla oli merkittävä rooli USA:n suistamisessa talouskriisiin ja suuret ansiot pankkien ja muiden rahoituslaitosten pelastamisessa.


Toiseksi pääsi presidentti Barack Obama, joka on keksinyt sotamies Honkajoelta keksimättä jääneen ikiliikkujan nimeltä "päättymätön sota".


Kolmannella sijalla oli Iranin presidentinvaalit hävinneen oppositiojohtaja Hossein Musavin vaimo Zahra Rahnavard, jonka arvioitiin olevan aivot "vihreän vallankumouksen" takana.


Muita kymmenen joukkoon rankattuja olivat muun muassa hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n puheenjohtaja Rajendra Pachauri onnistuneen Kööpenhaminan kokouksen ansiosta, ulkoministeri Hillary Clinton yksilöimättömistä ansioista sekä USA:n Irakin-joukkojen entinen komentaja David Petraeus voitoista sotatantereella.


Suomea ja koko Eurooppaa syrjittiin listasta päätettäessä. Mihin unohtuivat Martti Ahtisaari ja Silvio Berlusconi? Kysyn vaan.EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli