VIIKON PAKINA: Satusuomalainen

07.04.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 14/2006.

Viime vuonna oli Suurin suomalainen -äänestys, nyt valitaan Satusuomalainen. TV1 aktivoi Ylen asiakaslähtöisen strategian mukaisesti suurta yleisöä.


Semifinaalissa finaaliin selviytyivät Muumipeikko, Pikku Myy, Pirk (suomalaisesta Star Trek -avaruussarjaa parodioivasta elokuvasta Star Wreck), Rokka, Rölli, Uuno Turhapuro, Viivi & Wagner ja Väinämöinen.


Rannalle jäivät ruikuttamaan muun muassa Elmo, Hansu ja Pirre, Havukka-ahon ajattelija, Herra Huu, Komisario Palmu ja Rosvo Roope.* * *


Hetkinen, jokin tässä nyt häkslättää.


Pitääkö Satusuomalaisen olla ehdottomasti kuvitteellinen henkilö? Miksei kyseeseen voi tulla todellinen henkilö, joka on olemassa sekä todellisena että fiktiivisenä, median tai historiankirjoituksen luomana satusuomalaisena?


Olihan alikersantti Antti Rokallakin esikuva todellisuudessa, Viljami Pylkäs.* * *


Ainakin meikäläisen sormet olisivat syyhynneet äänestää ehdokkaita, jotka ovat tai olivat sekä todellisia että fiktiivisiä hahmoja.


Ottakaamme nykyhahmoista esimerkiksi vaikka Suvi-Anne Siimes.


Fiktiivinen satu-Siimes, tuo puhdas Jeanne d’Arc -hahmo kävi epätoivoista taistelua puolueensa vanhakantaisia asenteita vastaan ja kärsi kaikki helvetin tuskat varsinkin eduskuntaryhmänsä änkyrätaistolaisten kynsissä. Hän jatkoi uhrautuvasti, kunnes ei enää kestänyt.


Mitä siitä, jos todellinen Siimes tuijotti vain omaa napaansa, lintsasi eduskuntaryhmänsä kokouksista, oli jo vuosi sitten vähällä loikata toiseen puolueeseen ja halusi uhrata kaiken hallituskelpoisuuden alttarille. Satusuomalaistahan tässä äänestettäisiin.* * *


Myös edesmenneistä suurhahmoista olisi saanut kelpo ehdokkaita. Otetaan vaikka viime vuonna suurimmaksi suomalaiseksi äänestetty Carl Gustaf Emil Mannerheim.


Fiktiivinen satu-Mannerheim omisti koko elämänsä Suomelle ja sen itsenäisyydelle. Suotta ei hänen nimeään kanna ritarikunta ja lastensuojelujärjestö. Hän teki kaikkensa hillitäkseen vuonna 1918 valkoisten oikeutettua kostonhimoa. Liittoutumista Hitlerin Saksan kanssa hän yritti välttää viimeiseen saakka ja suhtautui natsismiin vieroksuvasti.


Mitä siitä, jos todellinen Mannerheim oli isänmaaton seikkailija, joka kahlasi vuonna 1918 saappaat puolisääreen työläisten veressä, oli keskeinen juonittelija Suomen viemisessä tuhoisaan sotaan Hitlerin rinnalla ja halusi piirtää miekalla Suur-Suomen rajat.* * *


Tai Risto Ryti.


Fiktiivinen satu-Ryti oli jalo, anglosaksisesti suuntautunut ja natsismia vieroksunut sijaiskärsijähahmo, joka uhrautui maamme puolesta.


Mitä siitä, jos todellinen Risto Ryti esitti saksalaisille toiveitaan vieraiden alueiden liittämisestä Suomeen ja Leningradin hävittämisestä maan tasalle, ylisti Hitleriä " lämpimästi tuntevaksi, sydämelliseksi, hyvää tarkoittavaksi, herkäksi ihmiseksi" ja pohti "fyysillisesti ja psyykillisesti ala-arvoisten" ihmisten lisääntymisen estämistä.EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli