Vuokratyöstä on päästävä eroon

29.01.2010 - 14:35
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
PAMin Häme-Pirkanmaan aluepäällikkö Niina Koivuniemi. / Toivo Koivisto |

Palvelualan työpaikkoja ei välttämättä voi siirtää kaukomaille, mutta ne voi aina yrittää ulkoistaa heikomman työehtosopimuksen piiriin, totesi Niina Koivuniemi Palvelualojen ammattiliitosta.

Häme-Pirkanmaan aluepäällikkö kertoi kokemuksistaan Kriittisen ay-verkoston tapaamisessa lauantaina 23. tammikuuta.

Koivuniemi joutuu joka päivä tappelemaan työntekijöitä linssiin viilaavien yrittäjien kanssa ja tietää konkreettisesti, mitä kapitalismi palvelualoilla merkitsee.

PAM kävi viime vuoden lopulla kovaa vääntöä muun muassa hiihtokeskustyöntekijöiden työehtosopimuksesta. Lopulta marraskuussa Tampereen maakokouksessa ilmaan heitetty tukilakkouhkaus toi neuvotteluihin vauhtia ja työntekijöille kohtuullisen sopimuksen.

— Bruttokansantuotteen yleisestä laskusta huolimatta monella palvelualan yrityksellä menee hyvin. Erityisen kannattava on keskittynyt vähittäiskauppasektori, sanoi Koivuniemi.

PAMin edellisen sopimuskierroksen korotukset painottuivat prosenttipuolelle. Niina Koivuniemen arvion mukaan alan ostovoiman kehitys jäi etenkin sopimuskauden alkupuolella pieneksi. EK arvosteli palvelualan sopimuksia tietysti liian kalliiksi.

Nyt näyttää selvästi siltä, ettei kenttä hyväksy EK:n ajamaa 0,5 prosentin palkankorotuslinjaa. Tuoreen kyselyn mukaan 85 prosenttia pamilaisista pitää puolta prosenttia liian pienenä korotuksena.

Työelämän muutokset herättivät paljon keskustelua. Erityisesti vuokratyöhön liittyy niin paljon ongelmia, että monet tapaamiseen osallistuneet olivat valmiita kieltämään koko vuokratyön lailla.

Arto Viitaniemi totesi, että työvoiman ulkoistamisessa ja vuokraamisessa on kyse kapitalistisessa järjestelmässä tapahtuneesta työn organisoinnin muutoksesta, jolla työvoiman hintaa painetaan alas.

— Vaikuttaa päälle päin siltä, ettei muutokselle voi mitään, mutta kyllä sille voi, kuten hiihtokeskusten ja Finnairin esimerkit osoittavat, huomautti Viitaniemi.

Matti Piirainen arvioi, että kabinetti- ja konsensuspolitiikka ovat laskeneet väen taistelutahtoa ja mädättäneet ay-liikkeen johdon tietoisuutta.

— Ay-liike on unohtanut, kuka on on sen pääasiallinen vastustaja. Pitää puhua lisäarvon tuotannosta ja siitä, miten kapitalistit rosvoavat osan työläisen palkasta.

Piiraisen mielestä ay-liike tarvitsee laajempaa visiota yhteiskunnan muutoksen suunnasta.

— Voisiko se olla riistosta ja sorrosta vapaa yhteiskunta, kuten joskus aikoinaan luki SAK:n asiakirjoissakin? pohti Matti Piirainen.

Kriittisen ay-verkoston sivut

Lue lisää 29. tammikuuta ilmestyneestä Tiedonantajasta!

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (4 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.