Ydinvoiman vastainen kampanjointi jatkuu

21.08.2010 - 10:40
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Äänestä ydinvoima historiaan -kampanjakin jatkuu ainakin eduskuntavaaleihin saakka, muistutti kampanjan koordinaattori Maria Nuutinen. / Veikko Koivusalo |

Eduskunta teki heinäkuun alussa periaatepäätöksen kahden uuden ydinreaktorin rakentamisluvista. Siihen on nyt tyydyttävä ydinvoiman vastustajienkin.

Vai onko?

– Periaatepäätöksestä on vielä pitkä matka ydinenergian tuotantoon. Äänestä ydinvoima historiaan -kampanjakin jatkuu ainakin eduskuntavaaleihin saakka, muistutti kampanjan koordinaattori Maria Nuutinen keskiviikkona. Helsingin kommunistiset nuoret järjestivät ilmastoillan, jossa pohdittiin erilaisia tapoja vaikuttaa ilmasto- ja energiapolitiikkaan.

Myös ympäristöjärjestö Greenpeacessa toimiva Nuutinen esitteli erilaisia järjestön käyttämiä vaikuttamisen tapoja. Julkisuudessa eniten huomiota ovat saaneet suoran toiminnan iskut, joiden tarkoituksena on kiinnittää huomiota erilaisiin ympäristöongelmiin ja osoittaa huonosti käyttäytyviä yrityksiä ja poliitikkoja.

– Greenpeacen keinovalikoimaan kuuluvat myös kulissien takana vaikuttaminen, lobbaaminen ja esimerkiksi perinteinen nimienkeruu.

Konkreettisen vaikuttamisen osalta keskusteltiin erityisesti ydinvoimarakennusluvan saaneen Fennovoiman taustalla olevista yrityksistä, joita ovat mm. kauppaketjuista S-ryhmä ja K-ryhmä sekä elintarvikefirmat Atria, Myllyn Paras ja Valio. Osuustoiminnallisen S-ryhmän HOK-Elannon osalta on jo jätetty edustajistolle aloite, ettei HOK-Elanto osallistuisi ydinvoimalahankkeen rahoittamiseen.

Suomen kommunistisen puolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, Helsingin ympäristölautakunnan jäsen Lauri Alhojärvi huomautti, että pelkällä lobbaamisella ja kansalaisjärjestötoiminnalla ei ympäristön kannalta tuhoisaa kapitalistista järjestelmää horjuteta.

– Kapitalismin olemus on voiton tuottaminen pienelle eliitille ympäristön kustannuksella. Ihmisellä on aina erilaisia tarpeita, joita tyydytetään tuotannon kautta. Tuotantovälineiden omistajalla on valtaa päättää myös siitä, miten tuotannossa otetaan ympäristö huomioon, sanoi Alhojärvi.

Hänen mukaansa kansalaisjärjestöillä on tärkeä osa tiedottamisessa ja ihmisten aktivoimisessa. Sen sijaan kestävien ympäristöratkaisujen ja talousmallien soveltaminen vaatii laajempaa joukkovoimaa.

Saarretaan Olkiluoto!

Ydinvoiman vastaista toimintaa on luvassa viikon päästä lauantaina, 28. elokuuta, jolloin tempaistaan Olkiluodossa. Tarkoituksena on suoralla toiminnalla sulkea ydinvoimalan tiet päivän ajaksi. Tapaamispaikkana on lauantaiaamuna klo 6 Raumantien ja Olkiluodontien risteyksessä sijaitsevan bensa-aseman (Ydinportti) parkkipaikka.

Lauantai-iltana pidetään Nihattulan koululla juhlat. Sunnuntaina on vuorossa ydinjäteongelmaa käsittelevä seminaari samassa paikassa. Lisätietoja tempauksesta löytyy osoitteesta olkiluotoblockade.info (MK)

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.