Yhdysvaltojen ja Naton YDINKANSANMURHA Irakissa ja Afganistanissa

06.06.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 23 / 6.6.2008

Yhdysvaltain ja Naton miehityssodissa Irakissa ja Afganistanissa on kuollut jo miljoonia siviilejä. Tämän on kuitenkin vasta alkusoittoa uhrimäärän kasvussa. Irakissa ja Afganistanissa käydään nimittäin ydinsotaa. USA ja Nato ovat käyttäneet ja käyttävät kummassakin maassa köyhdytetyllä uraanilla (Depleted uranium, DU) terästettyjä ammuksia.


DU-ammusten käyttö voi johtaa paljon suurempaan kuolonuhrien määrään kuin USA:n vuonna 1945 Hiroshimaan ja Nagasakiin pudottamien atomipommien välittömien ja myöhempien uhrien määrä. Tuolloinhan siviiliuhrien määrä oli arviolta 250 000. Itse asiassa pelkästään DU:n aiheuttamat kuolemat voivat aikaa myöten nousta miljooniin.
Geneettinen tulevaisuus tuhottuUraanin rikastamisen jätetuote DU sisältää lähes kolmasosan luonnossa esiintyvän uraanin radioaktiivisista isotoopeista. DU:ta käytetään yleisesti panssarin läpäisevissä ammuksissa.


DU-hiukkasten sattumanvarainen hengittäminen tai nauttiminen sisäisesti on myrkyllistä. DU tunkeutuu kehoon keuhkoihin hengitettynä tai sisäisesti nautittuna ruoansulatuskanavaan. Jos uraaniannos on riittävän suuri, se voi aiheuttaa sitä erittävissä munuaisissa toiminnan pysähtymisen tai munuaissyövän. Se tunkeutuu myös luihin, missä se aiheuttaa luusyöpää ja leukemiaa, ja se erittyy siemennesteeseen, missä se muuntaa sperman geenejä ja johtaa synnynnäisiin epämuodostumiin.


Siitä kuinka myrkyllistä DU on, antaa käsityksen seuraava: Vuonna 1991 käydyn ensimmäisen Persianlahden sodan päättyessä Britannian atomienergiahallinto arvioi, että Irakiin jäi 50 tonnia DU:ta ja että tuo määrä voisi aiheuttaa 500 000 syöpäkuolemaa vuoteen 2000 mennessä. Tuliko ennusteesta totta vai ei, se selviää ehkä myöhemmin. Mutta tähän päivään mennessä koko Lähi-idässä on tuotettu arviolta 2 000 tonnia DU-pölyä.


"DU-aseistus on vuodesta 1991 lähtien vapauttanut enemmän kuin kymmenen kertaa sen määrän radioaktiivisuutta kuin on vapautettu ilmakehässä suoritettujen ydinpommikokeiden aikana", arvioi yhdysvaltalainen ydintieteilijä Leuren Moret.


Moretin mukaan "jokaista geneettistä viallisuutta kohti, joita voimme nähdä nyt, tulevissa sukupolvissa niitä ilmenee tuhansia enemmän". Hän muistuttaa, että "Irakin kansan geneettinen tulevaisuus on suurimmaksi osaksi tuhottu. Ympäristö on nyt täysin radioaktiivinen."


Moret kutsuu DU:ta "ydinsodan Troijan hevoseksi" ja "aseeksi joka jatkaa tappamista".


Koska DU:n puoliintumisaika on 4,5 miljardia vuotta, se päihittää muut kuolettavasti radioaktiiviset tuotteet. Lähi-itä tulee itse asiassa olemaan radioaktiivinen ikuisesti.


Ydinsaaste leviää ympäri maailmaa, ja pahimmat keskittymät ovat 1 000 mailin säteellä Bagdadista ja Afganistanista. Tällaisia alueita ovat Pohjois-Intia, Etelä-Venäjä, Turkki, Egypti, Saudi-Arabia, Tiibet, Pakistan, Kuwait, Persianlahden emiraatit ja Jordania.
Uhreina varsinkin lapsetUSA:n kaksi sotaa Irakissa "ovat olleet ydinsotia, koska ne ovat levittäneet ydinmateriaalia ympäri maata, ja ihmiset, eritoten lapset, ovat tuomittuja kuolemaan pahanlaatuisiin ja synnynnäisiin tauteihin pohjimmiltaan ikuisuuksiin", arvioi ydinvoiman vastainen aktivisti, tohtori Helen Caldicott.


Yhden ammuttujen ammusten radioaktiivisen elementin, uraani 238:n äärimmäisen pitkän puoliintumisajan takia "ruoka, ilma ja vesi sivistyksen kehdossa on ikuisiksi ajoiksi saastunut", Caldicott sanoo.


George H.W. Bushin ensimmäisestä Persianlahden sodasta lähtien synnynnäiset epämuodostumat ja lapsuuden syöpämäärät ovat lisääntyneet seitsenkertaisesti Irakissa.


Arthur Bernklau Veteraanit perustuslain puolesta -järjestöstä toteaa: "Pitkän aikavälin DU-vaikutus on käytännössä kuolemantuomio. Irak on myrkyllistä tuhoaluetta. Jokaisella siellä olevalla on hyvä mahdollisuus tuhoutua syöpään ja leukemiaan. Irakissa synnynnäiset epämuodostumat ovat täysin pois kontrollista." ....ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!